FERICIREA SE ÎNVAȚĂ…

Posted: 17 decembrie 2017 by admin

Da, fericirea se învață, se simte, se trăiește! Nu cred și n-am crezut niciodată în cei care spun că sunt zen de dimineața și până seara, în cei care afișează o fericire eternă ambalată în lux, în fițe, în superficial. Cred în oamenii sinceri, care recunosc că fericirea îți cere în schimb cunoaștere de sine, timp și echilibru. Fericirea n-o primești cadou atunci când te naști, nici părinții nu ți-o pot cumpăra și culmea, nu vine nici frumos ambalată la pachet cu cel de lângă tine. Sau dacă vine își ia ambalajul și pleacă odată cu el. Fericirea ține de noi: e o alegere, chiar dacă nu ne place să recunoaștem pentru că asta implică responsabilitate.

Principial, în psihologie spunem că fericirea este compusă din bucurii, fericirea ca sintagmă nu există. Există doar atunci când suntem îndrăgostiți, atunci ești  fericit fără motiv, moralul este ridicat, nu poți să explici ce simți, e un dozaj hormonal specific. Fiind un lucru pe care nu poți să-l controlezi, nu poți să-l lucrezi, nu intră în dezvoltarea personală. Cu cât avem mai multe bucurii, mai mici sau mai mari, cu atât ne apropiem mai mult de o sintagmă de fericire.Marea majoritate a persoanelor, din nefericire, nu știu să-și compună micile bucurii.” – Constantin Cornea, psiholog

Nu știu, dar pot învăța! 🙂 Fericirea care ține de noi este cea pe care o putem construi și are cinci mari capitole. Luați un pix și notați!

  • EU
  • FAMILIA
  • CARIERA
  • PRIETENII
  • HOBBY-URILE

Constin Cornea spune că, de obicei, atunci când ajung în cabinetul psihologului și sunt întrebați ce-i face fericiți, oamenii nu știu ce să răspundă. De ce?

Pentru că nu știu cine sunt și ce vor de la ceilalți. De foarte multe ori oamenii urmează visurile prietenilor, familiei, grupurilor de interese. Dacă analizați atent, o să vă dați seama, că de fapt voi vreți să imitați anumite modele, de la așteptările părinților și până la modele din exterior care vă plac.” – Constantin Cornea, psiholog

Faceți un exercițiu și fiți sinceri cu voi. Știți cine sunteți, știți ce să cereți de la ceilalți, știți unde vreți să ajungeți, știți ce vă place. Cât e preconcepție și cât dorință în tot ce vă compune viața! N-o să vă placă ce o să descoperiți! O să vă loviți de 1000 de gânduri: cum e mai bine, cum nu e, dacă, parcă, astăzi, mâine, ce-o să spună x, y , trebuie, nu trebuie, și așa mai departe.

Primul lucru pentru a fi fericit și cel mai important este EU. Ca EU să fiu fericit DEPINDE DE MINE. Dacă mă cunosc pe mine, dacă știu ce vreau, dacă știu ca o ceapă să mă decojesc de tot ce au pus ceilalți pe mine, familia, cu toate așteptările lor, societatea, scap de un întreg arsenal de traume. Psihanaliștii spun că de fapt noi urmăm toate traumele pe care le avem în copilărie.” – Constantin Cornea, psiholog

Cu toții avem traume din copilărie chiar dacă părinții noștri au încercat să ne crească cât mai bine, să ne ofere ce e mai bun. Sunt greșeli purtate inconștient din generație în generație.  Sunt studii care arată că  traumele psihice sunt responsabile pentru aproape 50% din totalul problemelor emoționale și psihice. Trebuie să descoperiți ce v-a marcat, să vă eliberați, să iertați și apoi să mergeți mai departe așa cum vă cere sufletul.

FERICIRE=SOMN=SEX=ALIMENTAȚIE=VIAȚĂ SOCIALĂ=CARIERĂ=PRIETENI=COLEGI=HOBBY

Puteți să schimbați puțin ordinea, vă dau voie! Nici eu nu cred că pun somnul în capăt de listă, mai ales de când prezint matinalul și mă trezesc la 3.30! Cu restul… sunt de acord 🙂 Aaa, să nu uit! Pe lista lucrurilor care ne construiesc fericirea, Constantin a trecut și amantul/amanta. Eu n-am mai avut loc pe rând :))

  • Primele lucruri care sunt importante în relația EU-EU sunt cele care țin de sănătate. Am pus pe primul loc SOMNUL.  Foarte multe persoane din ziua de astăzi au o mare problemă cu somnul. O persoană care nu doarme bine, nu are suficientă energie, nu judecă lucrurile așa cum ar trebui să le judece.
  • După somn, SEXUL. Anorgasmia este foarte des întâlnită la femeile din România. Studiile arată că nu s-a făcut niciun studiu pe tema asta. Din experiența de cabinet reiese faptul că femeile au orgasm undeva la 85 la sută clitoridian, iar vaginal 10-15 la sută . Lipsa orgasmului este din cauza faptului că femeia își începe viața sexuală prim masturbare ca și bărbatul, obișnuindu-se să se masturbeze, excitația apare într-o anumită zonă și când îl întâlnește pe bărbat este într-o oarecare măsură formată. Fiecare femeie în felul ei este un puzzle care se aranjează diferit. Femeile în general nu vorbesc despre asta pentru că le e teamă de felul în care sunt percepute.
  • ALIMENTAȚIA: cine mă place, mă place și așa, nu există. Bărbații din nefericire sunt totalmente codependenți de modul în care arăți. Dacă nu arăți bine, primul element al seducției: ai grijă să arăți bine. Primul lucru, dacă ai  100 de kilograme și vrei să fii seducătoare trebuie să slăbești 50, asta e realitatea.” – Constantin Cornea, psiholog

Psihologii spun în felul următor și au mare dreptate! Alimentația, somnul, sexul și sportul sunt cele care arată cât de bine ne cunoaștem pe noi înșine, ne valorificăm și ne valorizăm. Dacă aceste patru elemente nu sunt respectate, oricare dintre ele dereglează. Toate patru ne dau starea de sănătate. Din păcate noi femeile avem tendința să ne focusăm pe una dintrea ele în mod exagerat. Sigur aveți prietene care merg în fiecare zi la sală, pentru că altfel se simt foarte frustrate și vinovate, fie prietene din categria “apă plată și lămâie” dimineața, prânz, seara. Extremele nu ne fac fericite, dimportivă! Mai departe…

  • VIAȚA SOCIALĂ. Ca eu să mă știu pe mine, trebuie să mă uit puțin la prietenii mei. Românii chiar au vorba aceea: spune-mi cu cine ești prieten ca să-ți spun cine ești.
  • CARIERA: De cele mai multe ori muncim ca să facem bani care ulterior nu ne ajung să ne vindecăm pentru ceea ce-am pierdut când ne-am construit cariera. Am cunoscut o mulțime de persoane la 40 de ani, care au tot ce-și doresc , care au văzut toată lumea, dar care sunt extrem de… nefericite. Cariera nu aduce fericirea. Cariera trebuie să fie văzută așa: de acolo eu câștig bani cu care să ma fac fericit pe mine însumi. În niciun caz nu trebuie să confundăm cariera cu fericirea sau colegul cu prietenul. Marea majoritate a oamenilor încearcă să-și transforme hobby-ul în carieră. Se poate și asta, dar ai nevoie de dezvoltare personală.
  • PRIETENII trebuie să fie acele persoane care în mod categoric ne aduc valoare. Cu prietenii trebuie să avem activități active: mergem la teatru, la film, la tenis, la biliard, la un restaurant bun… Prietenii toxici sunt cei de la care înveți dependența: alcoolul, drogurile, fumatul. Toate se învață prin imitație.
  • HOBBY-URILE. Forte multe persoane confundă hobby-urile. Sportul nu este hobby, plimbările în natură nici ele nu sunt. Hobby-ul este acel lucru care vorbește despre voi. Te poate transforma într-o persoană fericită. Hobby-ul trebuie să fie elementul care te echilibrează, dar aici discuția se poartă de la persoană la persoană.” – Constantin Cornea, psiholog

Partea personală am lăsat-o la sfârșit, pentru că vreau să vă rămână în minte ceva esențial! Cei mai muți oameni pe care-i cunosc își raportează fericirea la jumătatea din viața lor. Sunt nefericiți când sunt singuri, sunt fericiți când găsesc pe cineva, nefericiți iarăși după 3 zile pentru că acel cineva nu corespunde așteptărilor, apoi iarași fericiți că vor pleca în vacanță cu acel cineva, iarași nefericiți la întoarcere. Greașeala este aceea că avem tendința să căutam partenerii perfecți, adică alergăm după himere. Partenerul perfect nu există. Orice relație în doi presupune compromisiuri mai mici sau mai mari. Dacă nu pleci la drum cu gândul  acesta, nefericirea ți-e scrisă pe frunte. Ce dau și ce primesc într-o relație, la asta trebuie să lucrați!

Orice partener l-ați putea face mai apropiat de voi dacă sunteți sinceri cu voi și recunoașteți de la început ce este bun în el și ce nu este bun. Încercați să înțelegeți ce apreciați voi la un bărbat. Din punctul meu de vedere, calitatea cea mai importantă a unui bărbat ar trebui să conțină noțiunea de respect. De la respect se poate construi o relație, dacă nu există respect nu există, absolut, dar absolut nimic.” – Constantin Cornea, psiholog

În concluzie, totul depinde de noi, de cât de bine ne cunoaștem, de cât de mult ne dorim să ne transformăm, de cât de mult ne iubim pe noi. Nu există scuze și nici piedici, așa că, succes! Fericirea se învață!

Multumim, Constatin Cornea! A fost o plăcere, ca de fiecare dată! Aștept următorul workshop!

Autor: Psiholog Constantin Cornea

Sursa: lorenaburlacu.ro