Adevaratele motive pentru care unele femei sunt mereu la dieta

Posted: 29 decembrie 2017 by constantin.cornea

Dieta si sportul au devenit noile adictii ale femeii care isi doreste sa arate bine. De ce le spunem adictii? Pentru ca femeia in cauza devine dependenta de un regim alimentar sau de sport, care ajung mai degraba sa o consume decat sa o hraneasca.

De ce? Pentru ca ii ocupa mai mult timp decat este necesar, explica pentru Ziare.com psihoterapeutul Constantin Cornea. Astfel, chiar daca este constienta ca nu poate mentine acest ritm o perioada lunga de timp, se angreneaza totusi in acest joc, uitand de riscuri.

Primele riscuri sunt reprezentate de regimul dupa ureche si sportul cu un antrenor care nu are pregatire universitara in domeniu. Aceste doua aspecte sunt un adevarat pericol atat pentru sanatatea fizica, dar si pentru cea mentala a femeii, pentru relatia de cuplu sau job.

Dar de ce o face totusi?

Pentru ca este nemultumita de felul in care arata. De ce este nemultumita? Pentru ca a fost cumva traumatizata de o relatie sau de o persoana. Si in urma traumei, a ajuns sa se ingrase sau sa slabeasca prea mult. Astfel, mancarea a devenit „condimentul” cel mai important din viata ei. Alimentatia este o forma primara de autosatisfacere, in lipsa altor stimuli pozitivi.

Deci, in general, in spatele unei persoane nemultumite de propria imagine se ascunde o trauma sau o afectiune medicala. Pentru a va asigura cresterea stimei de sine este bine sa apelati la medic si la psiholog. Pentru ca, mai apoi, sa apelati la un profesor de sport sau la un nutritionist.

In primul rand trebuie rezolvata problema de sanatate, apoi cea psihologica, pentru a putea ulterior sa va asigurati ca aveti si motivatia, dar si rabdarea necesara obtinerii de rezultate cand vine vorba de greutatea optima.

De ce nu au rezultate dietele? Pentru ca sunt tinute haotic sau pentru ca sunt nepotrivite tipului de personalitate. Asta duce la inconsecventa, nerabdare, renuntare, frustrare.

Nu uitati, ABC-ul unei diete adevarate este urmatorul:

1. Medic pentru problemele medicale. De exemplu: daca aveti o dereglare hormonala, regimul este inutil.

2. Psiholog, pentru problemele de ordin psihologic – in caz ca suferiti de comportament obsesiv compulsiv, anxietate, depresie.

In cazul in care ati suferit o trauma sau o dezamagire, pana nu rezolvati acest aspect al vietii dvs., este putin probabil sa reusiti sa va intretineti asa cum ati merita.

De asemenea, in relatia cu psihologul, veti lucra aspecte care tin de inteligenta emotionala, pentru a invata sa va controlati sau sa nu mai preluati atat de multe din mediul extern. Astfel, va veti descoperi motivatia, dorinta si rabdarea de a merge pana la capat.

3. Profesorul de sport trebuie ales cu multa grija, astfel incat sa nu fie un sportiv de performanta, care va poate face sa va simtiti inferioare sau sa ganditi ca nu veti reusi niciodata sa faceti ceea ce va cere. Un adevarat profesionist are un program adecvat fiecarei persoane in parte.

4. Nutritionistul – care va va recomanda un plan alimentar potrivit.

Daca nu respectati acest mic ABC, este greu de crezut ca veti reusi sa realizati ceea ce v-ati propus. Sau chiar daca veti realiza, o veti face cu costuri psihice si materiale mai mari decat este cazul.

Daca esti una dintre femeile care incearca mereu sa slabeasca, descopera ce se afla in spatele mancatului in exces.

Autor: Psiholog Constantin Cornea

Sursa: Ziare.com