BARBAȚII DE CARE TREBUIE SĂ FUGI

Posted: 15 ianuarie 2018 by admin

Aveți la îndemână echipamentul și adidașii? Și-n relații… e ca pe pista de atletism. Câteodată e bine să fugi cât poți ca să-l lași în urmă pe cel lângă care nu merită să alergi.

Sunt anumite tipare de bărbați alătuturi de care e cumplit de greu să construiești ceva, oricât ai încerca. Mii de femei ajung în cabinetul psihologului cu frustrări cumplite, cu depresii, fără să găsescă o explicație pentru ce se întâmplă în relația lor.

BĂRBAȚII CARE SUFERĂ DE TULBURĂRI DE PERSONALITATE

“Încep cu bărbații care suferă de tulburări de personalitate. Nu vă grăbiți să trageți concluzia că în situația voastră nu este cazul. 95% DIN PROBLEMELE DIN CUPLU, DE LA VIAȚA ÎN COMUN, COMUNICAREA ÎN CUPLU, SAU VIAȚA SEXUALĂ, sunt derivate ale TULBURĂRILOR DE PERSONALITATE.” –Constantin Cornea, psihoterapeut

CUM RECUNOȘTI O TULBURARE DE PERSONALITATE?

“Tulburările de personalitate sunt caracterizate simplu, de exagerearea sau exacerbarea unor stări normale, de comportament sau de gândire normale. Cauzele pot fi multiple: de la factori biologici, la factori sociali, de la
traume fizice la traume psihice.”  – Constantin Cornea, psihoterapeut

CUM SE CLASIFICĂ TULBURĂRILE DE PERSONALITATE?

Conform Asociației Americane de Psihiatrie acestea se împart în trei grupe:

  • Grupa A: paranoid, schizoid, schizotipal (CIUDAȚI, EXCENTRICI)
  • Grupa B: antisocial, borderline, histrionic, narcisic (DRAMATISM, EXPRIMARE GREOAIE A EMOȚIILOR)
  • Grupa C: evitanța, dependența, obsesiv-compulsiv (ANXIOȘI)

BĂRBATUL PARANOID. CUM ESTE ACESTA?

“Bărbatul paranoid este ca un păianjen. Își țese cu grijă plasa în jurul victimelor, făcând totul pentru a le prinde. Este șarmant, teatral, cuceritor și foarte sociabil. Leagă ușor relații cu persoanele din jur, cunoscute sau necunoscute, vorbește cu lejeritate pe orice temă, este haios și atunci când place o femeie face totul pentru a o avea. O asalteaza cu complimente și gesturi frumoase, îi spune orice vrea să audă și ajunge astfel să o acapareze întru totul.

Daca femeia și-ar da seama că tot ce face pentru ea, nu se limitează doar la persoana ei, dacă ar vedea dincolo de gesturile frumoase, teatralul, dacă nu s-ar lăsa cuprinsă de emoțiile stârnite de modul cuceritor în care acest tip de bărbat vorbește și se comportă, ar sesiza că totul este doar o scenă pe care acesta știe să își joace rolul. Iar scena cât și actorul principal, se joacă ori de cate ori acesta vede o persoană interesantă. Pentru ca acesta este modul lui de trăi. Vrea sa cucerească pe toată lumea și vrea să trăiască din asta.

La început totul poate fi frumos, pentru că piesa este de calitate iar actorul de excepție. Adevarăta drama începe când se ajunge la ideea de cuplu. Atunci când femeia începe să vadă că actorul nu joacă doar pentru ea.

În intimitate este iritabil, greu de mulțumit, foarte gelos și extrem de suspicios cu oricine. Acum de fapt se închide plasa de care vorbeam la începutul descrierii. Acum paianjenul și-a încercuit prada și va face totul să o devoreze. Pentru că, din acest moment, tandrețea și farmecul au disparut. Acum, abia, își arată adevărata fața. Vrea să știe orice gest al femeii, o bănuiește de orice, o izolează. Orizontul femeii se închide, este singură și depresivă, este în permanentă apărare față de acuzațiile lui, care de altfel există doar în imaginația lui. Viața ei devine un coșmar, nu mai întelege ce să facă pentru ca totul să fie ca la început, nu vede de ce și cum greșește. Orice ar face, el este supărat și nemulțumit. Iar asta poate dura ani și ani.

Mai trebuie spus că în toată această perioadă, el rămane un cuceritor. Oriunde merge și pe oricine întâlnește, joacă aceeași piesă, iar partenera lui, trebuie să accepte, pentru că “așa este el”. Ea, în schimb, nu are voie să facă nimic.

De exemplu, dacă merg la o petrecere și el dansează, vorbește cu alte femei, iar partenera lui stă doar pe scaun, odată ajunși acasă, reproșurile vin valuri dinspre el. Cum s-a uitat un bărbat la soția lui, cum a vazut el că și ea se uită și așa mai departe. Este doar un exemplu. El rămâne mereu în ofensivă, iar femeia în permanentă defensivă.”-Constantin Cornea, psihoterapeut

CARE ESTE SOLUȚIA?

“Dacă sesizați un astfel de comportament la partener, trebuie să cautați să ieșiți din plasa întinsă de el. Cel mai bine este sa apelați la un specialist. Daca nu doriți sau nu vă permiteti, încercați să ieșiți din dezechilibru. Căutați să aveți activități în afara cuplului și încercați, în timp, să vă recuceriți libertatea. Altfel, veți ajunge doar o victimă într-o cușcă ce vă strânge din ce în mai tare.” –Constantin Cornea, psihoterapeut

Eu mi-aș lua adidașii și aș fugi! În viață e important să fim fericite 🙂

Autor: Psiholog Constantin Cornea

Sursa : lorenaburlacu.ro