Cafeaua depresivilor

Posted: 5 februarie 2018 by admin

Îţi începi dimineţile cu o cafea, este sursa ta de energie pentru a face faţă provocărilor şi problemelor care te aşteaptă. Nimic neobişnuit în asta, nu-i aşa? Psihoterapeutul Constantin Cornea atrage atenţia că un consum ridicat de cafea poate ascunde alte afecţiuni.

„ Nu mă pot trezi cu adevărat fără o cafea. Dacă nu beau cafea dorm pe mine. Fără cafea sunt mort. Sunt că o fantomă până îmi beau cafeaua. Trebuie să beau câteva cafele pentru a mă concentra. Dacă nu beau cafea devin nervos”…

Şi înşiruirea de motive pentru care cafeaua este vitală, poate continuă la nesfârşit.

Cafeaua: trezeşte, ajută la concentrare, însoţeşte ţigara, este motiv de întâlnire cu o colegă pe care o plac, este licoarea care ajută la mahmureală, ajută digestia după o masă copioasă..etc.

Pare că este un prieten fără de care nu putem supravieţui, când de fapt este o adicţie în spatele căreia se poate ascunde:

 

•        o formă de depresie

•        o stare de suprasolicitare

•        un motiv de comunicare

•        alcoolism, mahmureală

Dacă ascunde o depresie, înseamnă că beţi cafea pentru că vă simţiţi: obosiţi, lipsiţi de vlagă, morocănoşi, adormiţi, fără energie.

Dacă ascunde o stare de suprasolicitare, cafeaua o consumaţi pentru a vă salva de următoarele stări: somnolenţă, lipsa de motivaţie, dorinţa de a fi lăsat în pace.

Dacă este doar motiv de comunicare, consumaţi cafea de dragul de a avea parteneri de discuţie. Sau din dorinţa de a vă oferi momente de relaxare în condiţiile în care nu vă place ceea ce faceţi.

În aceste condiţii au de suferit:

•        stima de sine

•        rolul social

•        rolul familia

•        cariera

Soluţia: încercaţi să vă găsiţi echilibrul personal în: familie, carieră, sport, hobby-uri. Apelaţi în acest sens la un psiholog care va poate ajuta să va reechilibraţi. Orice adicţie poate atrage şi altele. Astfel, cafeau poate veni de mâna cu celelalte adicţii: alcool, ţigări, medicamente, droguri. Pentru că, după o perioada, doar un drog poate fi prea puţin….

Autor: Psiholog Constantin Cornea

Sursa : csid.ro