Sindromul haitei de lupi la barbati

Posted: 20 februarie 2018 by admin

La barbati, nevoia de a face parte dintr-un grup este chiar mai puternica decat la femei. Acesta le ofera confirmare, siguranta si, uneori, curaj.

 

Masculul alfa

Inainte de orice, barbatii, se aduna pe principiul haitei de lupi. Unul trebuie sa devina masculul alfa si ceilalti sa isi doreasca sa fie ca el.

Masculul alfa este cel care are bani, schimba prietenele des sau are o functie importanta.

Daca tinem cont de principiile lui Freud, el conduce pentru ca a dovedit superioritate din punct de vedere al sexualitatii sau al autoritatii.

De asemenea, el este cel care stabileste informal regulile gastii. Ceilalti, chiar daca sunt mai mult sau mai putin de acord cu el, ajung sa faca ce le spune. Altfel, exista riscul sa fie respinsi de gasca.

 

Rolul gastii in formarea cuplului

Alaturi de prieteni barbatul se simte mai puternic, iar daca acestia il incurajeaza si il sustin, poate trece mai repede la fapte.

Multi barbati isi gasesc curajul de a intra in vorba cu o femeie care le place, atunci cand sunt intr-un grup.

Fie ca braveaza, ca vor sa faca o impresie buna prietenilor sau, pur si simplu, se simt sustinuti, ei decid mai usor sa faca primul pas.

 

Cu atat mai mult cu cat initiatorul este chiar masculul alfa. Acesta, inconjurat de prieteni, are o data in plus ocazia de a-si dovedi superioritatea.

Totusi, nu o data s-a intamplat ca tot acest grup sa fie si motivul pentru care o relatie se destrama.

Dorinta de a petrece prea mult timp cu baietii si mai putin cu partenera, evident are efecte daunatoare asupra cuplului.

Nevoia de lauda

99% dintre barbati doresc sa se stie despre ei ca sunt si au fost mari cuceritori. Sau atleti. Sau altceva. Astfel creeaza povesti, pe care, alaturi de prietenii lor le pot spune linistiti. Pentru ca si ceilalti fac acelasi lucru.

Multi barbati simt nevoia de a avea un mediu in care sa se poata lauda cu anumite calitati pentru a masca sau compensa o sensibilitate sau timiditatea.

In plus, cercul de prieteni ofera un cadru securizant laudaroseniei pe care, femeile, ar putea-o privi circumspect.

Activitati de grup

In general, barbatului, daca ii place sa faca sport, doreste sa fie inconjurat de alti prieteni.

Pentru el, partenera nu poate tine ritmul. In plus, alaturi de ea, nu mai poate fabula, asa cum o face cu prietenii.

Tot prietenii sunt cei alaturi de care invata sa: fumeze, sa consume alcool, sa petreaca… Iar adictiile, sunt mult mai savuroase alaturi de ei, decat de unul singur sau cu familia.

Exceptia o constituie perioada in care este indragostit. Atunci totul este lipsit de sens daca nu este cu persoana iubita. Inainte si dupa perioada de “indragosteala”, prietenii sunt cei mai importanti.

Sprijinul necesar

Prietenii sunt cei mai potriviti in practicarea unui hobby. Fie ca este vorba despre pescuit, meciuri, vanatoare sau cumparat ori reparat  masina. Toate aceste activitati au savoarea lor, daca prietenii sunt aproape.

Tot ei sunt necesari atunci cand este parasit sau cand vrea sa divorteze. La prieteni se plange, si povesteste ce a patit. Din pacate deseori, alaturi de ei hotaraste, in functie de experientele lor, ce este de facut.

In mod curios sunt si cazuri in care se ajunge la despartiri tocmai din cauza prietenilor, pentru ca isi petrece prea mult timp cu ei.

Sau daca acestia nu sunt capabili sau nu vor sa isi faca o relatie, ori sa o pastreze, pot distruge si relatia prietenului lor, doar de dragul de a fi la fel.

Sindromul “haitei de lupi” are la baza dorinta barbatilor de a fi in gasca, de a se compara cu prietenii lui sau de a se sprijini pe ei.

Elementele bune pot fi: realizarile din punct de vedere al carierei, familiei sau a sprijinului social. Elementele mai putin pozitive: poate ajunge sa nu poata construi sau pastra ceea ce a construit.

Autor: Psiholog Constantin Cornea

Sursa : www.psychologies.ro