Ai probleme cu somnul? Uite 12 paşi pe care să-i faci ca să dormi buștean.

Posted: 4 martie 2018 by admin

Adormi cu greutate? Te trezeşti des pe timpul nopţii? Ai coşmaruri sau vise ciudate? Te trezeşti obosit? Indiferent cât dormi, ai senzaţia că nu te odihneşti destul? Te foieşti toată noaptea? Suferi de somnambulism? Din cauza problemelor cu somnul: va treziţi cu greutate, va concentraţi mai greu pe timpul zilei, simţiţi nevoia de un stimulent cum ar fi cafeaua sau alcoolul? Ei, bine, problema poate fi rezolvată!

 

Dacă te regăseşti în descrierile de mai sus, este evident că ai o problema cu somnul. Din perspectiva psihologică, putem spune că este foarte posibil să suferiţi de: anxietate, depresie, nevroză, probleme emoţionale sau stres”, explică psihoterapeutul Constantin Cornea, pentru EVZ.

Tot el ne explică ce trebuie să facem în astfel de situații:

1. Controlul medical. Este foarte important pentru a putea exclude o afecţiune medicală: o suferinţă a ficatului, o suferinţă de natură neurologică, cardiacă sau pulmonară.

2. Controlul psihologic. Este recomandat pentru a descoperi tulburarea psihologică ce nu va lasă să atingeţi relaxarea caracteristică somnului, cum ar fi: o tulburare depresivă, anxioasă, o trauma, mâncatul obsesiv compulsiv, stresul, problemele emoţionale, o relaţie defectuoasă, o suprasarcină profesională, lipsa prietenilor sau prieteni cu probleme, problemele de sănătate ale voastre sau ale celor dragi, problemele financiare. Oricare dintre cele enunţate, pot constitui probleme ce pot perturbă somnul. Rezolvând afecţiunea psihologică, problemele cu somnul se vor remedia şi ele.

 

3. Controlul alimentaţiei: ultima masă se ia cu minim două ore înainte de culcare. Nu vă culcați imediat duă ce ați mâncat!

4. Controlul adicţiilor: nu este recomandat să consumaţi prea multă cafea pe timpul zilei, alcool în special seară sau alte alimente sau băuturi care stimulează activitatea în dauna relaxării.

5. Sportul. De minim trei ori pe săptămâna poate ajută la relaxare musculară, oxigenare şi îmbunătăţirea stării generale, ceea ce poate duce la un somn de calitate.

6. Nutriţionistul. Pentru că greutatea corporală este un factor foarte important atunci când vorbim de calitatea somnului. De aceea este bine să va trataţi la timp dacă suferiţi de: obezitate, supraponderabilitate, anorexie, bulimie.

 

7. Evaluarea familiei. Dacă aveţi neînţelegeri cu familia de origine, familia partenerului sau cu partenerul însuşi. Dacă nu găsiţi soluţii să ieşiţi din acea situaţie, iar supărarea produsă este ciclică sau peste puterile voastre de suportabilitate, trebuie să mergeţi la psiholog pentru a caută o soluţie viabilă.

8. Viaţă sexuală. Dacă aveţi o viaţă sexuală cu probleme: lipsa orgasmului, sau obţinerea cu greutate a orgasmului. Dacă cerinţele partenerului sunt peste puterile voastre pentru că sunt prea provocatoare sau pentru că sunt prea dese sau solicitante, încercaţi să luaţi legătură cu un psiholog.

9. Amantul/a. Dacă există o astfel de persoană în viaţă voastră, problemele cu somnul pot fi date strict de această situaţie. De procesele de conştiinţa rezultate sau de dorinţa de a lua o decizie, dar nu reuşiţi să va daţi seama care este cea potrivită. Soluţia o reprezintă tot psihologul.

10. Evaluarea carierei. Un serviciu cu probleme, un program prelungit, o suprasarcină profesională, neintalegerile cu şeful sau colegii, lipsa de perspectiva, o activitate repetitivă, plafonarea, lipsa de motivaţie, salariul nesatisfăcător, mediul de lucru toxic, pot reprezenta probleme pentru care trebuie să găsiţi soluţii înainte de a va îmbolnăvi şi fizic. Şi de această psihologul reprezenta soluţia corectă.

 

11. Evaluarea prieteniilor. Dacă aveţi prieteni toxici, care consumă alcool în exces, care se plâng tot timpul, care au probleme mereu şi ţin să vi le descrie. Sau suferă de o problema de natură psihologică sau psihiatrică, trebuie să găsiţi neapărat o soluţie de ieşire din acea situaţie care va poate da viaţă peste cap. Pentru a va asigura că evaluarea este corectă şi pentru a găsi o soluţie cât mai confortabilă pentru voi, apelaţi la psiholog.

12. Evaluarea hobby-urilor. Dacă nu aveţi un hobby, sau nu aveţi timp pentru el, ori dacă nu aveţi cu cine să îl împărtăşiţi, poate fi reprezenta o problema de ordin psihologic ce va poate deregla.

 

„Pe scurt: problemele cu somnul pot avea cauza fizice sau psihologice. Dacă aceste probleme se acutizează, se întind pe o perioada prea lungă, sau nu găsiţi singuri soluţii pentru a rezolva problema, apelaţi la medic şi la psiholog.Astfel, vă siguraţi că descoperiţi adevăratele cauze ce duc la dereglarea somnului, dar şi soluţiile cele mai potrivite”, conchide psihoterapeutul Constantin Cornea.

Autor: Psiholog Constantin Cornea

Sursa : evz.ro