Bărbatul şi femeia, doar prieteni sau ceva mai mult?

Posted: 27 martie 2018 by admin

Bărbatul şi femeia pot fi doar amici? Specialiştii cred că nu. Se spune că prietenia stă la baza oricărei relaţii de iubire, dar au capacitatea doi oameni, care au fost doar amici, să treacă la nivelul următor. Poate fi seducţia arma care îi uneşte pe cei doi? Când se rupe mirajul şi îşi face loc realitatea? Iată ce cred psihologii!

,,Din ruşine şi teama de eşec, atât bărbatul, cât şi femeia, acceptă starea de amiciţie, sperând în sinea lor la ceva mai mult.

În cazul unei amiciţii formale, tot dorinţa sexuală stă la baza relaţiei lor. Doar că nu o recunosc. Eterna ruşine şi maxima frică de eşec îi împiedică să recunoască ceea ce este evident pentru toţi cei din jur’’, spune psihologul Radu Leca pentru CSID.

La polul opus, psihologul Oana Nicolau crede în legătura care se naşte între un bărbat şi o femeie. ,,Acest lucru este un clişeu. Prietenia poate exista între oameni, indiferent de sex. Desigur, în unele cazuri, prietenia se transformă în atracţie fizică, iar lucrurile pot duce către o relaţie de iubire, însă sunt şi multe alte cazuri de prietenii trainice între bărbaţi şi femei. Este o nevoie mai degrabă, pentru că uneori se pot naşte prietenii de lungă durată, un prieten îţi poate deveni confident şi te poate ajuta să treci pentru anumite etape dificile ale vieţii’’

Specialiştii consideră că la începutul relaţiei unul dintre cei doi are si un interes de natură sentimentală, emoţională, sau, de ce nu, materială. ,,Aceste motive pot fi inconştiente, ceea ce înseamnă că nici măcar persoana dominată de ele nu îşi poate da seama de adevărata realitate. Sau pot fi conştiente, dar persoana respectivă reuşeşte să le ascundă destul de bine’’, adaugă psihoterapeutul Constantin Cornea pentru CSID.

Ştim cu toţii povestea în care el aşteaptă o ocazie specială (perfectă) să îi spună ei că o iubeşte, iar dacă şi ea aşteaptă acelaşi lucru, doar o minune ii poate aduce împreună. ,,Povestea lor de dragoste este aşteptată de toţi cei din jurul lor. Cu toate acestea, când subiectul este deschis de terţi, există o împotrivire vehementă. Povestea de dragoste apare doar atunci când ambii parteneri de cuplu sunt pe aceeaşi lungime de undă emoţională şi nu simt panică. Atunci, un sărut pasional schimbă totul, în bine.Relaţia sexuală apare în interiorul cuplului, cu toate benefiicile ei. Cuplul primeşte armonie şi în timp îşi demonstrează valoarea’’, adaugă psihologul Leca.

Oficial, un bărbat şi o femeie nu pot fi doar amici. Pare imposibil. Există însă cazuri în care amiciţia poate apărea:

  • Un bărbat şi o femeie pot fi amici după o relaţie. După ce sexual nu mai sunt atraşi unul de celalalt, cei doi pot fi amici.
  • În urma unui viol, femeia nu mai poate accepta în viaţa sa un bărbat decât ca amic
  • În urma unui divorţ urât, barbatul nu mai poate accepta o femeie în viaţa sa decat ca amică

,,Atracţia sexuală este prezentă de la început în cuplul ce se defineşte ca „doar amici, doar prieteni”. Când ambii parteneri ai cuplului proiectează viitorul, în interiorul proiecţiei exista două persoane, el şi ea. La fel ca şi în cazul refacerii vieţii după divorţ, frica este imensă. Frica este cea care punctează începutul şi sfârşitul relaţiei’’, mai spune psihologul Radu Leca.

Când se poate deteriora o astfel de relaţie?

,,Atunci când intervine atracţia fizică sau când cei doi prieteni sunt nemultumiţi de viaţa personală pe care o au alături de alt partener. Nefericirea duce în general la astfel de schimbări, pentru că oamenii caută să-şi suplinească anumite nevoi.

Totodată, o astfel de relaţie se poate deteriora când unul dintre cei doi prieteni începe să fie atras de celălalt, iar acesta nu-i răspunde în acelaşi fel, acest lucru poate strica relaţia. O altă situaţie ar fi aceea în care cei doi au relaţii de cuplu acasă, iar partenerii lor nu sunt de acord cu relaţia de prietenie pe care o au cu un alt bărbat/respectiv femeie.Uneori, în astfel de situaţii, relaţiile de prietenie se încheie din cauza influenţei partenerilor de acasă”, precizează Oana Nicolau pentru CSID.

,,De cele mai multe ori, sfârşeşte prost. Cel folosit se prinde sau este înştiinţat de o persoană externă că este utilizat. Atunci când vorbim de instincte sexuale, omul devine mai degrabă animal decât fiinţă inteligentă. Dar trebuie să facem diferenţa între începutul de relaţie şi continuarea ei.

Din perspectivă psihologică începutul relaţiei are legătura doar cu sexualitatea celor doi, iar continuarea relaţiei cu persoanele care apar în viata fiecăruia, ce tind să fie comparate cu prietenul-prietena. De cele mai multe ori, prietenul/a se poate dovedi superior relaţiei de cuplu’’, mai spune Constantin Cornea.

Autor: Psiholog Constantin Cornea

Sursa : csid.ro