Cum te poate ajuta psihologul sa slabesti

Posted: 28 iunie 2018 by admin

In spatele kilogramelor în plus care s-au acumulat se pot ascunde multe temeri si probleme de care nu esti pe deplin constienta.

Se vorbeste tot mai mult despre contributia psihologului/psihoterapeutului in succesul unei cure de slabire. In ce consta acest ajutor?

Modul in care poate ajuta psihoterapeutul o persoana care doreste sa slabeasca consta in primul rand intr-o anamneza corecta. Astfel putem afla daca vorbim strict de o problema de sanatate, de exemplu o dereglare hormonala sau alte afectiuni care pot duce la cresterea in greutate. În aceasta situatie indemnam pacienta sa mearga la medicul de familie pentru un set complet de analize pentru a vedea de unde vine problema si cum poate fi sprijinita medical, ne spune Constantin Cornea, psiholog la Clinica Psievolution.

Apoi incercam sa aflam cand au inceput problemele cu greutatea, care era cadrul psihologic de atunci si eventual care sunt gandurile disfunctionale care stau la baza alimentatiei excesive din momentul de fata sau a lipsei de miscare„, explica specialistul.

 

Principalele probleme psihologice care te pot ingrasa

Potrivit specialistului, exista o serie de problemele psihologice pentru care o persoana poate ajunge supraponderala sau obeza cum ar fi:

  1. O stare depresiva provenita în urma unui eveniment traumatizant: divort, decesul unei persoane dragi, somajul, pierderea unei sarcini.
  2. O stare anxioasa ce poate avea la baza o stima de sine scazuta, anumite sarcini de serviciu, casnice sau familiale ori sociale despre care considera ca o depasesc.
  3. Mancatul obsesiv-compulsiv care de obicei are loc atunci cand mananci in timp ce faci alte activitati: in timp ce lucrezi, in timp ce pregatesti masa sau in timp ce urmaresti o emisiune la televizor.
  4. Mesele prea bogate luate seara, pe principiul faptului ca in rest nu are indeajuns de mult timp.

Persoanele care au probleme cu greutatea ar fi bine sa gandeasca intr-un mod holistic abordarea problemei, plecand de la ideea ca este bine sa viziteze aproximativ in acelasi timp: medicul de familie, psihologul, nutritionistul, profesorul de sport.

 

De ce esueaza o cura de slabire?

  • O stima de sine scazuta;
  • Persoana respectiva se motiveaza foarte greu in general si in mod specific in cura de slabire;
  • Lipsa suportului din partea familiei sau prietenilor;
  • Aparitia unui stimul negativ puternic cum ar fi: o depresie, o dezamagire, un esec in viata de cuplu sau in cariera.

Autor: Psiholog Constantin Cornea

Sursa:  eva.ro