psiholog bucuresti

De ce nu ajung toate femeile la orgasm

Posted: 30 august 2018 by admin

Orgasmul poate fi influentat de starea de sanatate, atat fizica, cat si psihica. Daca barbatii il ating rapid, in cazul femeilor acest proces are legatura cu traumele suferite, cu sentimentele legate de partener sau cu momentele de tandrete pe care cei doi le traiesc.

In general, barbatii ating mai usor orgasmul decat femeile, dar orgasmul femeilor tine mai mult si este mai intens. Femeile au nevoie de mai mult timp pentru a atinge pragul de excitatie premergator orgasmului. De asemenea, implicarea lor este mai profunda si are o stransa legatura cu stima de sine, sentimentele pe care le simte fata de partener, locul si momentul in care are loc actul sexual. Ce este important de subliniat in prima instanta este faptul ca orgasmul este obtinut de cei mai multi oameni prima data prin masturbare. Asfel, masturbarea poate aparea cu mult inainte de inceperea vietii sexuale.

In cazul barbatului, experienta il poate ajuta sa isi depaseasca anumite disfunctii caracteristice, cum ar fi ejacularea precoce. In cazul femeii, experienta ii poate releva obtinerea orgasmului vaginal. Ejacularea precoce si lipsa orgasmului vaginal sunt cele mai intalnite probleme sexuale ce pot fi remediate prin psihoterapie.

O persoana nu ajunge la orgasm daca sufera de anumite afectiuni medicale, daca este sub tratament, daca se drogheaza, daca are un blocaj de natura psihica. „Orgasmul vaginal este trait doar de 37% dintre femei. Cauzele pentru care marea majoritate nu simt orgasmul vaginal sunt multiple: masturbarea precoce, sentimentele de vinovatie, lipsa stimei de sine, lipsa preludiului, lipsa de experienta a partenerului, anorexia, bulimia, depresia.

Freud spunea ca orgasmul clitoridian este caracteristic fetelor, iar cel vaginal femeilor, deci punea totul pe seama maturitatii femeii. Sunt si femei, o proportie destul de mica, de aproximativ 27%, care obtin orgasmul cu usurinta sau chiar au orgasme multiple’’, adauga Constantin Cornea.

In ceea ce le priveste pe restul, in opinia specialistului, cauzele pot fi multiple:

1.Violul. Trauma este imensa si poate duce la anorgasmie, frigiditate, anorexie, bulimie sau la o seama intreaga de tulburari psihice sau organice

2. Partenerul. Lipsa experientei, a preludiului, a postludiului, a sentimentelor, a complimentelor, durata sau tehnica acestuia pot influenta foarte mult.

3.Lipsa de exprimare a dorintelor sau a fantasmelor in raporturile cu partenerul, pentru a-l ajuta pe acesta sa-i intelaga universul intim.

4.”Ejacularea feminina”. Sunt femei care in momentul orgasmului „ejaculeaza”, ne referim la acel lichid eliminat de uretra in momentul orgasmului. Acest „amanunt” le pot face sa nu isi doreasca sa isi uimeasca partenerul, nestiind cum va reactiona acesta.

5 .De asemenea, umectarea poate fi considerata de femeie excesiva, iar asta o poate impiedica sa atinga punctul culminant.

6. Sunetele provocate de miscarile din timpul actului sexual, pozitii ce i se pot parea indecente.

7.  Dorinta de a face pe plac partenerului, in dauna propriilor dorinte. Si din acest motiv poate folosi expresii care nu o caracterizeaza, sunete, miscari, dansuri provocatoare.

In primul rand, e important  sa avem asteptari de la propria persoana si abia apoi de la partener. Sa avem curajul de a spune ce si cum ne dorim, asta pentru a ne orienta si indruma cumva partenerul. Sa fim deschisi la a experimenta, de la pozitii noi, la scenarii. In cuvinte putine, trebuie doar sa stim ce vrem, sa spunem cum, cand si cat sa cerem partenerului. Apoi sa avem grija sa oferim indeajuns pentru a primi tot ceea ce ne dorim.

Autor: Psiholog Constantin Cornea

Sursa : gandul.info