Cum iti alegi partenerul potrivit..

Posted: 13 octombrie 2018 by admin

Relațiile care țin cel mai mult în timp, în care cei doi trăiesc cele mai frumoase clipe, au la bază câteva ingredient absolut necesare, fără de care, apar certuri mari, divorț sau dorința de a înșela.

Constantin Cornea, psihoterapeut, ne vorbește în cadrul acestui articol, despre toți acei factori ce pot crea o relație de cuplu sănătoasă.

Trebuie menționat faptul că o rețetă infailibilă, valabilă în orice situație posibilă ce poate transforma orice cuplu cu probleme într-un cuplu perfect, nu există, spune expertul.

Tot ceea ce se poate face, constă în a evalua care pot fi criteriile prin care îți poți alege un partener, pentru a fi cât mai aproape de partenerul ideal. Dar mai apoi, întreabă-te  și “cum pot comunica și interacționa cu el, de asemenea manieră încât, relația să fie cât mai sănătoasă?”

Deci, care sunt elementele de care trebuie să ții cont, atunci când îți alegi un partener?

 1. Bunele maniere, pot fi garanția unui caracter frumos. Astfel încât, dacă este o persoană manierată, înseamnă că știe ce înseamnă respectul, prietenia dar și când este cazul să intre într-un conflict sau cum îl poate ocoli. Bunele maniere se învață doar în familia de origine. Dacă partenerul vostru nu deține această calitate, îmi este foarte greu să cred, că veți reuși să i le cultivați.
 2. Cultura și educația. Nu garantează un caracter frumos, însă, o persoană cultivată, va tinde să se comporte mai frumos cu voi, asta în cazul în care a înțeles ceva din tot ceea ce a citit și nu s-a cultivat doar pentru a-și sublinia narcisimul său pentru că a fost forțat să o facă.
 3. Credințele și valorile persoanei. Este foarte important să întelgeți care sunt credințele, valorile, visele persoanei cu care vă doriți să construiți o relație. Toate acestea vă pot ajuta să găsiți cea mai frumoasă formă de comunicare, dar și motivația și energia de a vă uni visele pentru a le trasforma în realitate.
 4. Planurile de viitor. Vă pot fi necesare doar câteva discuții pentru a înțelege cât de importante sunt pentru persoana respectivă următoarele aspecte: familia, cariera, prietenii, hobbyu-rile. Așa puteți ajunge să înțelegeți care îi vor fi investițiile de timp și efort dar și care vor fi elementele la care va renunța cu prea multă ușurință.
 5. Care pot fi factorii toxici pentru o relație?

  1. Familia de origine. De multe ori, familia de origine tinde să intre în viața voastră mai mult decât este cazul. Dacă aveți astfel de probleme, este bine să le discutați cu partenerul și să încercați să găsiți soluții corecte dar și ușor de pus în practica
  2. Prietenii. Orice prieteni imatur, adictiv sau intruziv poate reprezenta un factor de ceartă permanentă.
  3. Cariera. Este foarte important, încă de la începutul relației, sau ulterior să vorbim despre cum putem stabili un echilibru între timp și energia investită în carieră în raport cu familia.
  4. Hobby-urile este bine să fie în mare parte comune, dar să există și hobby-uri separate.

  Cum readucem echilibrul în cuplu, dacă acesta s-a pierdut să nu este la nivelul pe care ni-l dorim?

  În primul rând, cea mai eficientă soluție o reprezintă psihoterapia. Alături de un psihoterapeut vă puteți descoperi propriile temeri, frici, probleme pe care le aduceți fără să vă dați seama în cuplu.

  Apoi, puteți exersa tehnici de comunicare eficiente ce vă vor ajuta să vă exprimați mai ușor ceea ce simțiți și doriți, dar vă pot ajuta să vă înteelgeți mai ușor și partenerul. Ulterior se poate concepe un plan de viață în care așteptările devin mai realiste și comunicarea mai eficientă, astfel încât, să găsiți forma de apropiere, energia, motivația, și forma prin care vă puteți bucura de viață, realizându-vă visurile.

  Dacă nu puteți merge din varii motive la psiholog, încercați să concepeți următoarele liste:

  –           o listă cu așteptările personale

  –           o listă cu ce aveți de oferit partenerului

  –           o lisă cu calitățile și defectele partenerului

  –           un plan de viață despre care credeți că vă va aduce bucuria și satisfacția de a trăi în cuplu.

  Aceste liste trebuiesc dezbătute în cuplu, cu calm, pe un ton potrivit, astfel încât, din două liste să ajungeți la una singura care să vă facă fericiți.

  Care sunt ingredientele extrem de importante de care trebuie să țină seama un cuplu?

  1. Comunicarea eficientă: tonul, cuvintele folosite, momentul și locul ales pentru discuție să fie cât mai aproape de așteptările corecte ale voastre și ale partenerului. Nu discutați când sunteți obosiți, surmenați, când ați aflat o veste rea, când nu vă simțiți bine.

  2. Viața sexuală: încercați să găsiți prin comunicare, o formulă cât mai aproape de așteptările amâmdurora. Numărul de acte sexuale, fanteziile, fantasmele, momentele de romantism, pot fi gândite ca niște scenarii de viață. Apoi veți avea nevoie doar de puțin exercițiu pentru a deveni cea mai bună variantă a voastră.

  3. Bugetul familiei este bine să fie la comun, cheltuielile se se stabilească împreună în funcție de importanță, valoare, sau orice model doriți voi.

  4. Cariera și familia trebuiesc împletite perfect, pentru a nu avea nimeni de suferit și pentru a vă bucura de viață

  5. Certurile. Chiar dacă se mai întâmplă să vă certați, totuși, uneori, cearta este ceva normal. Din perspectivă psihologică, orice ceartă trebuie să nască o soluție. De exemplu dacă vă certați pentru că nu sunteți mulțumiți de timpul petrecut împreună, stabiliți și contabilizați (cel puțin în prima perioadă) o formulă rezonabilă de petrecut timpul împreună.

  Concluzie importantă

  Nu uitați faptul că orice cuplu are propria alchimie ce nu trebuie confundată cu dragostea de la început, ce ne face să credem că suntem extreme de potriviți și că așa vom simți toată viața. După ce mai trece dragoste și dorința sexuală, apar neînțelegerile.

  Acestea trebuiesc tratate cu tact, răbdare, ascultând și punctual de vedere al celuilalt. Comunicați-vă așteptațile și fiți pregătiți să descoperiți câte dintre acestea sunt utopice sau nerealiste. Recalibrați-vă împreună așteptările având la bază respectul reciproc, și dorința de a vă bucura de viață. Apoi evaluate factorii toxici și încercați să scăpați de ei, până nu va intoxica cuplul. Dacă nu reușiți singuri, nu ezitați să apelați la un specialist.

  Deasemenea nu vorbiți cu familia de origine despre ce și cum va face rău partenerul pentru că nu îl vor mai suporta poate niciodată, independent de faptul că voi v-ați împăcat și vă simțiți bine. Nu vă sfătuiți cu prietenii, pentru că experiențele lor, nu sunt universal valabile, ba din contră, uneori, din egoism, răutate sau invidie, vă pot sfătui tocmai pentru a nu va fi bine, pentru că nici lor nu le este bine…

  Autor: Psiholog Constantin Cornea 

  Sursa : garbo.ro