Sexualitatea in cuplu: du pasiunea la un alt nivel!

Posted: 18 noiembrie 2018 by admin

Sexualitatea reprezinta unul dintre ingredientele importante ale vietii de cuplu.

Diferentele de perceptie ale importantei sale difera in functie de cuplu sau de parteneri.

Sunt cupluri foarte deschise in care totul este permis, de la schimbul de parteneri la incercarea oricarei pozitii sau jucarii sexuale.

Dar si cupluri mai puritane in care sexualitatea este un ritual ce se petrece o data pe saptamana, in ziua libera a celor doi. Bineinteles ca exemplele de mai sus sunt date din doua categorii aflate la poli opusi. Intre cele doua exemple aflandu-se marea majoritate a cuplurilor care nu isi permit extravagante dar nici nu se ascund in spatele unui puritanism excesiv.

Sexualitatea poate fi elementul cheie care uneste un cuplu sau doar una dintre multele activitati prin care, cei doi, isi traiesc parteneriatul de cuplu savurand din placerile vietii. Insa, poate fi si elementul care desparte, daca unul dintre parteneri se simte: neiubit, nesatisfacut sexual sau obligat sa ofere mai mult decat simte nevoia.

Din punct de vedere psihologic, atunci cand vorbim despre sexualitate vorbim despre relatia pe care aceasta o are intrinsec cu: iubirea, preludiu si postludiul, orgasmul, excitarea sau incitarea, fantasmele, capacitatea de a incerca noi experiente dar si de probleme psihologice sau medicale cum ar fi: frigiditatea sau impotenta. Iar in extenso cu: nevoia de comunicare, nevoia de a fis sustinut, nevoia de a fi protejat sau hobby-urile celor doi. In concluzie avem elemente care tin in mod direct de sexualitate dar si elemente complementare acesteia.

Deasemenea trebuie subliniat un aspect foarte important: o sexualitate satisfacatoare in cuplu nu garanteaza faptul ca partenerul nu va simti nevoia de a insela. Specific acestul aspect datorita faptului ca am intalnit nenumarate situatii la cabinet in care unul dintre parteneri isi punea problema ca ar fi trebuit sa faca mult mai multe din punct de vedere sexual pentru a nu ajunge sa fie inselat.

Problema inselatului cuprinde la randul ei doua elemente distincte. Primul se refera la stimulul extern la care este supusa o persoana de catre: un coleg, prieten, cunostinta. Si care indepedent de viata sexuala traita in cuplu, probabil, mai devreme sau mai tarziu, poate cadea in plasa intinsa de persoana respectiva.
Al doilea motiv: sexualitatea cuplului, care nu ii permite de la satisfacerea propriilor nevoi sexuale, avand nevoie de mai multe partide de sex decat ii ofera partenerul. Pana la nevoi care tin de fantasmele proprii si dorinta de a experimenta, nevoi ramase fara ecou sau considerate mult prea deocheate pentru a fi incercate.

Opinia psihologului: sexualitatea prin tot ceea ce reprezinta ea: de la nevoia de dragoste la nevoia de sex, de la preludiu la post-ludiu, de la orgasm multiplu la acte sexuale repetate, de la fantasma la noi experiente, sau de la teama de a nu fi inselat la problemele medicale, reprezinta un factor complex de stabilitate emotionala personala dar si de cuplu.

Important este pentru fiecare persoana in parte sa incerce sa se cunoasca cat mai bine, sa incerce sa isi evalueze in mod concret propriile nevoi, pentru ca, mai apoi, sa incerce printr-o comunicare adecvata sa creeze o relatie de durata, in care nevoiele ambilor parteneri sa fie respectate si satisfacute.

Autor: Psiholog Constantin Cornea

Sursa : csid.ro