Singura si demoralizata de Sarbatori? Cum sa treci cu bine peste aceasta perioada daca nu ai iubit!

Posted: 23 decembrie 2018 by admin

In perioada sarbatorilor, mai mult decat in oricare perioada a anului problemele psihologice se acutizeaza. In aceasta perioada depresia, anxietatea, excesul (alimentar, de droguri, medicamente, alcool), devin adevarate pietre de moara pentru cei care se regasesc in aceste suferinte. Iata care sunt sfaturile psihoterapeutului Constantin Cornea ca sa evitam depresia in perioada Sarbatorilor:

Sa fii singura de Sarbatori este un adevarat cosmar pentru multe femei. Toate ne dorim sa petrecem Craciunul si noaptea dintre ani langa familie si iubit, insa nu se intampla intotdeauna asa. Nu este nicio tragedie daca esti singura de Sarbatori. Incearca sa nu intri in depresie din cauza acestui motiv.

Motivele care pot duce la o problema psihologica pot fi:

  • Singuratatea – lipsa unui partener, lipsa prietenilor sau amicilor;
  • Cariera – daca nu a satisfacut nevoile financiare sau de avansare;
  • Relatia – daca sunt probleme: de comunicare, financiare, de petrecere a timpului, de implicare in relatia cu copilul sau activitatile casnice, sexual;
  • Alte nerealizari cum ar putea fi: examene ratate, relatii care nu s-au mai constituit, lipsa activitatilor culturale sau a hobby-urilor.

Pentru a evita orice forma de problema psihologica de sarbatori este bine sa nu va construiti asteptari false sau nerealiste legate de voi sau de ceilalti. Cu alte cuvinte nu incercati pe tot timpul anului sa cereti de la voi sau de la ceilalti mai mult decat se poate realiza sau oferi. Aceasta ar fi o prima conditie pentru sarbatori fara probleme.

A doua recomandare ar putea avea la baza o metafora din bucatarie. Daca viata este o salata, aveti grija sa ii oferiti toate condimentele de care are nevoie pentru a fi o salata reusita: de gust, miros si de ce nu de vaz. Aceste condimente sunt reprezentate de trei axe importante:

  • Relatia de cuplu si cu familia de origine;
  • Prietenii, amicii, colegii;
  • Cariera si hobby-urile.

Pentru a va asigura ca aveti o viata minunata, in consecinta si sarbatori de vis, lucrati la cele trei axe enuntate mai sus. Aduceti cat mai multe ingrediente care pot fi catalogate ca si bucurii in relatia cu acestea si cu siguranta veti avea parte de clipe de neuitat.

Recomandarea psihologului este sa apelati la serviciile unui psihoterapeut pentru a va ajuta sa identificati propriile traume sau probleme iar mai apoi sa gasiti motivatia care sa va ajute sa va consturiti viata pe care o doriti. Cu adevarat recomandari nu pot fi facute la general, decat asa cum am scris mai sus. Insa substanta bucuriei nu poate fi gasita cautand pe siteuri ci inauntrul vostru. Acolo se ascund problemele dar si rezolvarile, traumele precum si resursele. Iar travaliul prin care puteti ajunge sa va bucurati de viata este recomandat sa il faceti alaturi de un psihoterapeut.

Autor: Psiholog Constantin Cornea

Sursa : perfecte.ro