OARE DE CE SUNT INCA SINGURA?

Posted: 14 aprilie 2019 by admin

In ultimii ani o categorie importanta care apelaza la serviciile psihologului este constituita de persoanele singure. Acestea vin pentru a intelege ce se intampla, daca au ele o problema sau daca asa le-a fost sortit. Evident ca sunt nemultumite sau poate chiar traumatizate de singuratate si doresc sa faca ceva sa iasa din acest cer vicios.

Din punctul meu de vedere nu pot crede nici pe departe ca este vorba de soarta, mai degraba tine de propriile alegeri sau de propriile traume. Pentru a fi mai explicit voi spune ca exista doua motive ce pot face o persoana sa ramana vesnic singura: traumele trecutului si alegerile prezentului.

I. Traumele trecutului. Acestea sunt la randul lor de doua feluri: traumele copilariei si traumele fostelor relatii.

1. Traumele copilariei. Se nasc uneori odata cu voi sau exista dinainte de voi. Este vorba despre modul in care se inteleg parintii intre ei si despre modul in care investesc pozitiv sau negative in voi. O familie in care parintii nu se inteleg, in care exista certuri, batai, scandaluri, alcoolism, probleme psihice, este o familie ce traumatizeaza copilul. Bineinteles ca sunt copii ce transforma aceste traume in povesti de succes dar si copii ce nu reusesc sa isi mai revina poate niciodata. In cazul in care in cadrul psihoterapiei remarcam ca exista probleme la acest nivel intervenim pentru a restabili stima de sine pe considerente valabile acum, nu pe cele valabile atunci.

2. Traumele fostelor relatii. De la prima strangere de mana, la primul sarut si de la primul act sexual pana la relatia de cuplu ce a rezistat o vreme, sunt tot atatea motive de trauma ce pot destabiliza persoana. Asa se pot naste probleme psihologice, lipsa stimei de sine, tulburari alimentare sau de comportament, inclinatia spre viciu. Daca remarcam ca sunt probleme la acest capitol din nou in cadrul psihoterapiei putem ajuta persoana sa isi recadreze viata, schimband unghiul din care vede situatia pentru a reusi sa depaseasca trauma.

Foto: Antonio Guillem

II. Traumele prezentului.

Acestea sunt constituite din modul in care vedeti si interpretati mediul inconjurator. De la modul in care va alegeti job-ul, pana la caracteristicile prietenilor, de la activitatile zilnice pana la viziune de viitor. In cazul in care remarc in psihoterapie ca aveti blocaje la acest nivel, propun dezbaterea catorva teme generale ce va pot ajuta sa veti lumea inconjuratoare mai degraba plina de oportunitati decat de probleme. Pentru a realize acest aspect este important sa va ganditi la:

1. Cariera. Cat de mult timp, resurse, energie va solicita. Daca nu cumva dintr-o anumita perspective ati ajuns workoholica si asta va impiedica sa va construiti o familie. Iar o alta perspective ar putea fi: chiar nu exista nici un coleg care sa te placa? Daca nu unde gresesti? Daca da, ce faci mai departe?

2. Parintii. Uneori presiunea pe care acestia o pun, intrebandu-va mereu de ce nu va casatoriti, va face mai mult rau decat bine. Poate de aceea multi dintre voi ajung sa isi ocoleasca parintii… .

3. Prietenele. Toate sunt casatorite, unele au si copii. Din nou aceasta imagine va zdruncina stima de sine. Dar daca va construti viata prin comparative cu ele, atunci va otraviti singura. Mai bine ganditi-va la oportunitatile de a cunoaste persoane noi, decat sa va petreceti prea mult timp ascultand plangerile prietenelor casatorite.

4. Ceasul biologic. Simtiti ca ticaie si asta va scoate din minti. Dar este oare asa de important. Sunteti chiar asa de batrane? Credeti ca nu veti avea un copil al vostru? Daca cunoasteti pe cineva si este steril? V-ati gandit sa faceti un copil pentru voi? Inseminarea va spune ceva? Daca nu aveti idei preconcepute ganditi-va cati copii absolute superbi, care nu au gresit cu nimic, zac prin orfelinate. Poate va ganditi sa vizitati un orfelinat… si poate cine stie …

5. Locurile unde puteti intalni marea iubire. Poate nu iesiti indeajuns, poate nu iesiti unde trebuie sau cand trebuie. Poate nu aveti indeajuns de multe activitati. Poate… Unul sau mai multe sporturi la una sau mai multe Sali, spectacole, filme, restaurante, firme, vacante, prieteni ai prietenelor sau prietenilor, parcuri, muzee, in trafic, in mijloace de transport, toate acestea pot fi punti spre fericire. Daca nu puteti de una singura apelati la un prieten sau la un psiholog si apoi totul poate fi bine. Trebuie doar sa faceti primul pas…

Concluzia este simpla. Totul va este la indemana. Trebuie doar sa iesiti un pic in afara gandurilor obisnuite pentru a va largi orizonturile. Astfel puteti descoperi cai de a va forma o familie la care poate nu v-ati gandit niciodata. Dar pentru asta aveti nevoie de: vointa si poate de un psiholog…

Autor: Psiholog Constantin Cornea

Sursa : kudika.ro