Jurnalul unui caine filosof

Posted: 25 august 2019 by admin

               “Omul are nevoie de o poveste pentru a invata sa isi traiasca viata.” Psiholog Constantin Cornea

“Oamenii spun ca noi animalele nu vorbim. Ce greseala monstruoasa, cata

lipsa de respect si intelegere!

               Da, noi nu vorbim, noi comunicam! Comunicam cu ochii, cu codita, chiar latram sau scheunam ori chelalaim. Noi animalele am reusit ceea ce omul poate nu va intelege niciodata. Noi am reusit sa comunicam, fara sa vorbim. In timp ce omul, vorbeste din ce in ce mai mult, fara sa comunice mai nimic. Cata risipa de resurse face omul, in timp ce viata lui ar putea fi atat de simpla…

               Apoi mai spun ca sunt cea mai inteligenta specie de pe pamant. Noi animalele, credem ca si aici gresiti, nu mult, dar destul. Pai noi reusim sa ne bucuram de tot ceea ce aceasta planeta ne ofera, fara sa o afectam cu nimic. Pe cand oamenii, incearca sa o transforme in fel si chip, fiind din ce in ce mai frustrati, mai suparati sau mai amarati, de rezultatele muncii lor.

Pentru ca, pur si simplu omul nu vede ca are tot ceea ce ii este necesar, la fel cum vedem noi. Trebuie doar sa invete sa se bucure de natura. Ea ii ofera, tot ceea ce el are nevoie. Insa omul nu vede asta. El vede doar desartaciune, ura, frica, melancolie, drama, bautura si  macare in exces. Daca macar o clipa s-ar opri pentru a se bucura de viata….

               Noi doar asta facem. Ne bucuram de viata, de natura, de tot ce avem, mult sau putin, in jurul nostru! Nu ne masuram timpul, nu ne ingrijoram pentru ziua de maine, nu uram pe altii pentru ceea ce au, nu vrem sa fim altceva decat ceea ce suntem.

               Daca nu ma insel, toti filosofii vostri v-au spus sa faceti acelasi lucru. Ii cititi si nu intelegeti. Vorbiti despre ce ar trebui sa faceti dar nu faceti, ganditi ca bucuria este undeva acolo, ascunsa, misterioasa, ca o fata Morgana. Dar nu o vedeti in sufletele voastre. Pentru ca, da. Acolo se afla bucuria. In sufletele voastre, langa voi, in persoanele care va inconjoara. Asta s-ar intampla daca nu v-ati mai compara cu acestea si nu v-ati mai dori nimic de la ele.

               Deasemenea, bucuria si fericirea se afla in natura, daca nu ati mai cauta sa o trasformati in plastice fara suflet. Pentru ca aici se afla de fapt chintesenta lucrurilor. Pe aceasta planeta, toata povestea frumosa se petrece doar intre suflete. Si tot ceea ce a creat omul, este lipsit de suflet. Sunt doar obiecte reci, mai stralucitoare sau mai complexe. Dar reci si fara suflet.

               Noi animalele nu am creat nimic. Pentru ca nu ne trebuie nimic.

               Noi stim ca, in afara de pui, nu am putea crea nimic cu suflet. Si pentru ca, noi am invatat sa simtim sufletele din jurul nostru si sa ne bucuram de ele.        Natura, oamenii, animalele sunt toate suflete ce ofera bucurie si noi simtim asta. Si ne este deajuns.

               Stii ce am visat o data? Am visat ca omul, este dresat de un caine. Iti poti oare imagina cum ar arata lumea?”

Autor: Psiholog Constantin Cornea