psiholog bucuresti

Cum ne vom intoarce la viata normala dupa 15 mai? Psiholog: Omul uita repede

Posted: 7 mai 2020 by admin

psiholog bucuresti

Mult a fost, putin a mai ramas. Cum va arata viata dupa izolare? Cum ne vom intoarce la ceea ce ne facea placere si cum ne vom obisnui cu noile restrictii?

Multe intrebari isi pun oamenii, gandindu-se la ce va urma, la ce vor face dupa 15 mai.

Personal, nu imi pot da cu parerea despre factorii economici, nu este specialitatea mea.

Insa pot spune ca, din perspectiva psihologica, schimbarile nu vor fi nici pe departe atat de mari, pe cat ne provoaca mass-media sa credem.

Ba din contra. Oamenii se vor intoarce cu pofta la viata avuta inainte, la fostele obiceiuri, de parca nimic nu s-ar fi intamplat.

Pentru unii, aceasta intoarcere va dura o zi, pentru altii poate o luna. Va tine de fiecare individ in parte, de problemele financiare, sociale, dar si de natura psihica pe care le avea inainte de pandemie sau care au aparut din cauza acesteia.

Lumea va reveni rapid la normal si cel mai bun exemplu in acest sens il puteti intalni in saloanele preoperatorii sau la cei care sufera de o boala fizica grava.

Daca ii asculti inainte de operatie, iti vor spune ca au inteles intr-adevar ce inseamna viata si care sunt lucrurile cu adevarat importante pentru ei. Iti vor spune cum isi vor schimba obiceiurile si cum vor incepe, daca scapa, o alta viata.

Din pacate, la cateva luni dupa operatie, descoperi ca indivizii isi reiau obiceiurile in proportie de peste 80%. Pentru ca omul este construit sa progreseze si sa depaseasca problemele intalnite.

Ganditi-va ca, in mai putin de un secol, am avut: doua razboaie mondiale, gripa spaniola, foamete, milioane de morti, raniti, familii distruse, orase puse la pamant.

Cum s-au comportat oamenii apoi? Si-au revenit incredibil de repede. Pentru ca omul uita repede, pentru a putea merge mai departe.

Asa ca mai sunt doua saptamani care vor trece repede, asa cum trec toate de altfel. Si viata isi va recapata cursul ei firesc. Bine ar fi sa ramanem, dupa aceasta pandemie, cu bunele obiceiuri pe care de altfel le-am invatat cu totii, inca de la gradinita.

Autor: Psiholog Constantin Cornea

Sursa : ziare.com