psiholog bucuresti

Psihologie: Fenomenul Michelangelo într-un cuplu

Posted: 30 august 2020 by admin

psiholog bucuresti

Dacă fiecare partener în parte își realizează visurile, poate oferi și în viața de cuplu ce are mai bun și mai frumos.

Fenomenul Michelangelo presupune să te poți “folosi” de partener pentru a putea obține maxim de potențial personal. Sunt câteva studii legate de acest fenomen, din care putem aminti:

Un studiu făcut la Universitatea din Koln, Germania, de Wilhelm Hofmann indică faptul că satisfacția înaltă pe care o resimt partenerii influențează în mod pozitiv obținerea principalelor obiective personale ale celor doi. Hofmann spune că, atunci când oamenii simt că au o viață de zi cu zi stabilă și previzibilă, au un control mai mare al capacității de a-și urmări propriile obiective.

Un alt studiu al Universității din Washington a descoperit faptul că o soție căsătorită cu un bărbat foarte conștiincios, organizat și de încredere, își poate preconiza și urmări propria satisfacție de la locul de muncă, prin urmărirea atingerii unor obiective înalte.

Psihologul Edward Orehek de la Universitatea din Pittsburgh, referindu-se la fenomenul Michelangelo, denumește relația de cuplu astfel: “percepția reciprocă ca și instrument”. Cercetările lui Orehek indică faptul că atunci când partenerii simt că se pot “utiliza” reciproc ca și “instrumente” devin mult mai mulțumiți de relația lor, iar rezultatele lor legate de carieră sunt mult mai bune.

Poate părea egoist sau egocentric faptul că te poți gândi la partenerul de cuplu ca și la un instrument prin care poți atinge maximum de potențial. Însă cu toții, în forul nostru interior, ne dorim să avem alături persoane pe care să ne putem sprijini pentru a ne putea atinge cele mai frumoase vise. Minunat ar fi ca, din perspectiva vieții de cuplu, fiecare dintre cei doi să găsească forma prin care se poate sprijini pe partener, oferind, în aproximativ egală măsură, același lucru. În fond, o familie poate fi privită și ca o echipa în care cei doi parteneri se sprijină și se încurajează reciproc pentru obținerea celor mai bune rezultate.

Dacă fiecare partener în parte își realizează visurile, poate oferi și în viața de cuplu ce are mai bun și mai frumos. Reversul monedei este reprezentat de partenerul care nu găsește sprijin în cuplu și nu reușește să își realizeze visele, ceea ce îl va face să descarce în cuplu frustrările căpătate în lupta cu viața.

Deseori, în terapia de cuplu, încerc să ajut partenerii să descopere ce doresc cu adevărat, dar și ce au de oferit. De cele mai multe ori, partenerii sunt mai de grabă concentrați pe ceea ce consideră că ar trebui să primească, în dauna imaginii proprii și a ceea ce ar trebui să ofere.

Obținându-se un echilibru între ceea ce ofer și ceea ce am disponibilitatea să ofer, pot spune că pot atinge cu adevărat un buchet frumos de afecte și momente frumoase de la viața de de cuplu. În fond, cuplul ar trebui să reprezinte forma prin care două persoane încearcă să ofere tot ceea ce au mai bun, pentru a primi aceleași lucruri. Iar acest lucru, cu siguranță, va duce la o viață frumoasă, cu realizări pe toate planurile…

Autor: Psiholog Constantin Cornea

sursa: garbo.ro