psiholog bucuresti

Prieteniile toxice: cum să le recunoaștem astfel încât să menținem limite sănătoase

Posted: 14 noiembrie 2020 by admin

psiholog bucuresti

Dacă descoperiți în descrierile de mai jos asemănări cu persoane din jurul vostru, poate fi timpul să vă puneți problema dacă nu cumva sunteți într-o relație de prietenie toxică.

„Din păcate, boala se capătă de omul sănătos de la cel bolnav, nu invers.” Psiholog Constantin Cornea

Prieteniile toxice pot conduce individul pe marginea prăpastiei de foarte multe ori, fără să își dea seama. Sau acesta poate realiza cât de aproape este de dezastru atunci când posibilitatea de a mai face ceva este extrem de redusă.

În acest sens, am să redau câteva categorii de prieteni toxici:

1. Adictivii.

Sunt cei care nu pot trăi fără o adicție și care te împing sau te atrag în plasa lor. Adicțiile cele mai grave pe care le poți învăța de la această categorie sunt:

– adicția de alcool

– adicția de droguri

– adicția de jocuri de noroc

– adicția de adrenalină: dorința de a face lucruri extreme ce pot pune integritatea fizică a propriei persoane sau a altora în pericol: dorința de a conduce mașini foarte puternice, dorința de a face sex oriunde, cu oricine, dorința de a-ți petrece tot timpul prin: baruri sau cluburi, în dauna familiei, a jobului sau a altor activități importante.

2. Drama Queen.

Sunt cei care cred că toate relele lumii li se întâmplă doar lor. Au mereu povești siropoase în care ei joacă rolul de victimă a sorții. Sunt mereu părăsiți de iubite sau nu sunt iubiți de cele pe care ei le iubesc. Nu au fost iubiți și ajutați niciodată de nimeni cu adevărat, nici măcar de părinți sau prieteni, pentru ei viața este un continuu sacrificiu.

3. Imaturii.

Sunt cei care își trăiesc viața pe principiul: “totul la maxim”. De obicei nu au o familie și nu lasă nici pe alții să aibă. Vor să trăiască și să simtă viața la maxim, însă nu conștientizează faptul că acest stil de viață îi consumă și pe ei, și pe cei apropiați lor.

4. Neajutorații.

Sunt cei care au mereu o problemă, care au nevoie mereu de bani, de sfaturi sau doar să își descarce sufletul. Pentru ei ești bun atâta timp cât le oferi ceea ce vor. Însă, din păcate, ei sunt un sac fără fund și mai devreme sau mai târziu, când nu îi vei mai putea ajuta, prietenia voastră va fi pusă la grea încercare sau va dispărea.

acă descoperiți în descrierile de mai jos asemănări cu persoane din jurul vostru, poate fi timpul să vă puneți problema dacă nu cumva sunteți într-o relație de prietenie toxică.

5. Egoiștii.

Doar ce își doresc ei contează. De aceea, tot ce ai de făcut este să fii la dispoziția lor, iar atunci când din varii motive nu o poți face, se supără și renunță la relația de prietenie. De fapt, aceștia nu își doresc prieteni, își doresc în jurul lor persoane pe care să le poată manipula pentru propriile interese sau plăceri.

6. Persoanele care suferă de o afecțiune psihică (tulburare de personalitate: paranoidă, schizoidă, bordeline, histrionică, narcisică, antisocială, obsesiv-compulsivă, pasiv agresivă), tulburare bipolară, depresive, anxioase, care au atacuri de panică.

Poate fără să își dea seama că au o suferință ce trebuie tratată serios prin psihoterapie sau poate chiar prin medicație sau internare, aceștia îți pot face viața un coșmar. Cel mai bun lucru pe care îl poți face pentru această categorie este să îi trimiți la un specialist și abia apoi să îi susții, în cazul în care urmează indicațiile specialistului.

Dacă descoperiți în descrierile de mai sus asemănări cu persoane din jurul vostru, poate fi timpul să vă puneți problema dacă nu cumva sunteți într-o relație de prietenie toxică și poate fi momentul, până nu vă îmbolnăviți și voi, să renunțați la acea relație. Sau măcar să vă îndrumați prietenul cu probleme spre un specialist, pentru a-și regăsi starea de echilibru și plăcerea de a trăi viața dincolo de elementul toxic.

Autor: Psiholog Constantin Cornea

Sursa: garbo.ro