psiholog bucuresti

8 Modalități de autosabotaj care ne fac viața amară

Posted: 10 februarie 2021 by admin

psiholog bucuresti

Există anumite credințe sau moduri de a ne vedea pe noi înșine într-un mod negativ care ne pot lua foarte mult din bucuria de a ne savura propria viață.

de Constantin Cornea, psihoterapeut

Există anumite credințe sau moduri de a ne vedea pe noi înșine într-un mod negativ care ne pot lua foarte mult din bucuria de a ne savura propria viață. Acestea se pot naște în copilărie în relație cu părinții noștri sau pot fi căpătate pe parcursul vieții în urma anumitor evenimente traumatice.

1. Lipsa de încredere în forțele proprii sau în propriile capacități intelectuale. Această lipsă de încredere poate fi cauzată de faptul că nu am avut pe cineva care să ne ajute să învățăm. De foarte multe ori, părinții pot fi prea ocupați cu propria viață, iar bunicii poate nu se mai pricep. De cele mai multe ori, copiii foarte precoce, cei care învață cu ușurință, sunt cei care au avut un adult care le-a stimulat funcția de învățare.

Soluția: niciodată nu este prea târziu să vă dezvoltați din punct de vedere cultural. Puteți face un curs, o nouă specializare sau un workshop. De asemenea, vă pot ajuta ședințele de consiliere sau psihoterapie.

2. O imagine negativă despre propriul corp. Imaginea despre noi înșine ne-o formăm prin comparație cu ceilalți. În cazul în care considerați că aveți probleme cu greutatea sau că modul în care arătați nu vă place, poate fi momentul să luați anumite decizii:

Soluția: sportul vă poate ajuta să vă găsiți echilibrul din perspectiva greutății, dar și din perspectiva echilibrului intern. Apoi, puteți apela la un stilist pentru a descoperi o frizură sau o coafură care vă avantajează. Cursurile de teatru, de dezvoltare personală sau ședințele de psihoterapie vă pot ajuta să căpătați o atitudine potrivită, care vă poate ajuta foarte mult să vă căpătați sau recăpătați încrederea în sine.

3. Lipsa curajului de a încerca. În spatele lipsei de curaj se pot ascunde anumite traume sau pur și simplu lenea.

Soluția: ședințele de psihoterapie vă pot ajuta să vă descoperiți și să vă depășiți anumite traume care vă pot lua curajul de a încerca. Iar în cazul în care vorbim despre lene, puteți descoperi metode prin care să vă automotivați.

4. Atitudinea agresivă. Nimănui nu îi plac persoanele agresive. Indiferent dacă vorbim despre pasiv-agresivitate sau de agresivitate directă, această atitudine respinge pe oricine.

Soluția: psihoterapia este forma prin care vă puteți percepe traumele ce au dus la comportamentul agresiv, dar și forma prin care vă puteți regăsi echilibrul interior pentru a reuși să aveți o atitudine mai calmă, mai amabilă, devenind astfel mai asertiv.

5. Atitudinea superioară sau condescendența este percepută ca și egosim, egocentrism sau narcisism.

Soluția: psihoterapia poate ajuta o persoană care are această problemă să își descopere viciile de procedură comportamentală, traumele ce au dus la aceste vicii, dar și formele corecte de comportament.

6. Adicția de: droguri, alcool, jocuri de noroc etc sunt comportamente toxice care pot ajunge să vă acapareze propria persoană, făcându-vă să vă comportați în moduri extreme.

Soluția: prin psihoterapie se pot conștientiza problemele, dar și care sunt resursele personale ce pot fi utilizate pentru a depăși aceste vicii. În anumite situații, poate fi cazul și de medicație sau chiar de internare.

7. Victimizarea. Comportamentul de victimă perpetuă, de persoană căreia i se întâmplă toate relele lumii, poate obosi chiar și cei mai buni prieteni.

Soluția: consilierea sau psihoterapia vă pot ajuta să vă concentrați mai degrabă pe soluții decât pe probleme, învățând în acest mod cum să vă rezolvați problemele, dar și cum puteți ocoli din timp persoanele sau situațiile ce pot deveni problematice.

8. Inșelăciunea, păcăleala, miștoul exagerat sunt, de asemenea, percepute ca și comportamente urâte.

Soluția: psihoterapia este și în această situație cea mai bună soluție pentru a vă descoperi problemele de comportament, dar și soluțiile cele mai potrivite.

Am redat doar anumite situații ce pot îndepărta din jurul vostru persoanele dragi. Elementele negative de comportament cu siguranță că sunt foarte multe, însă eu le-am redat pe cele mai întâlnite. De asemenea, am oferit și cele mai potrivite soluții ce vă pot ajuta să vă rezolvați cât mai repede problemele. Succes!

Autor: Psiholog Constantin Cornea

Sursa: garbo.ro