psiholog bucuresti

Anxietatea la adolescenți. Cum recunoști simptomele, din ce cauză apare și cum se tratează. Sfatul psihologului

Posted: 3 aprilie 2021 by admin

psiholog bucuresti

La ce poate duce anxietatea la adolescenți? Cum se manifestă și din ce cauze apare?

Anxietatea la adolescenți este un subiect din ce în ce mai des întâlnit în rândul discuțiilor dintre părinți. De ce? Cum se face că până mai ieri nimeni nu vorbea despre asta?

Se face că până mai ieri trăiam în comunism, o perioadă în care oamenii erau mai atenți la cum să-și procure hrana, mai puțin la cum cresc copiii noștri. Unii ar spune: „Ne-au stricat de tot filmele astea americane? Parcă pe vremea noastră mergea cineva la psiholog”. Poate că nu mergea nimeni la psiholog, dar, cu expertiza de azi am putea spune că „rău făcea”.

Adolescenții de azi sunt extrem de expuși la tot felul de medii și situații cu care generațiile trecute nu s-au întâlnit. Iar aceste medii și situații pot fi principalele motive de stress ce provoacă anxietatea la adolescenți.

Anxietatea reprezintă frica de “ceva”. Cu toții avem anumite frici ce pot fi adaptative sau dezadaptative. Adolescenții nu fac nici ei notă discordantă.

Iată sfatul psihologului Constantin Cornea legat de anxietatea la adolescenți, un dosar la liniuță menit să ne ajute pe noi, părinții, să acționăm la timp pentru o creștere și dezvoltare sănătoase ale copiilor noștri.

Cum se manifestă anxietatea la adolescenți și care sunt semnele pe care un părinte trebuie să le observe?

Semnele pot fi urmatoarele:

  • nervozitate
  • neliniște
  • iritare
  • se sperie foarte ușor
  • se ferește să iasă din casa sau să comunice cu ceilalți
  • are o privire pierdută și pare mereu dus de gânduri
  • scade sau crește mult în greutate
  • are probleme de somn: insomnie, coșmaruri, se trezește obosit și lipsit de vlagă
  • face atacuri de panică
  • ipohondrie
  • are ticuri
  • este lipsit de chef

Din ce cauze apare anxietatea la adolescenți?

Rădăcinile anxietății le putem descoperi în următoarele aspecte:

  • relațiile din familia de origine. Problemele din familia de origine (scandaluri, certuri, divorț, șantaj fizic sau emoțional, adicția de: droguri, alcool, jocuri de noroc) vor umbri creșterea și dezvoltarea adolescentului. Pentru că va căpăta fricile părinților sau se va simți jenat de problemele familiei lui în relația cu prietenii sau colegii.
  • relația cu sexul opus. Orice adolescent își dorește să fie iubit și dorit de persoanele de sex opus. Și în mod specific, de o anumită persoană de care se simte atras. Dacă răspunsul sexului opus este negativ, daca se simte respins, blamat pentru propriile defecte adevarate sau imaginate, atunci va deveni anxios, sau popular spus, temător. Îi va fi teamă să se exprime, să încerce să cucerească pe cineva sau, dacă anxietatea este mai gravă și se însoțește de depresie, va refuza chiar să mai iasă din casă sau să mai comunice cu persoanele de sex opus sau chiar cu persoanele cunoscute.
  • relația cu școala. La fel ca și în relația cu sexul opus, adolescentul își va dori sprijin, recunoaștere și ajutor pentru a avea cele mai bune rezultate. Își dorește un profesor mentor, care să îl ajute să înțeleagă și să își dorească să descopere mai multe despre obiectul de studiu respectiv. În cazul în care porfesorul îl agresează sau nu îl ia în seamă, adolescentul poate dezvolta anxietate.
  • în relațiile cu prietenii, vecinii sau colegii. Adolescentul va deveni anxios dacă relațiile cu aceștia au la bază: forța fizică, bullying-ul, jignirile, umilirea sau șantajul emoțional sau fizic.

Anxietatea la adolescenți? Cum poate învăța un adolescent să își depășească anxietatea?

În primul rând trebuie să înțelegem că pentru fiecare individ în parte se concepe un plan individual care să ia în seamă: vârsta, temperamentul, caracterul, nivelul de inteligență, gradul de cultură, situația familială.

La modul general vorbind, însă, trebuie să descoperim care sunt sursele anxietății, pe modelul descris mai sus. Mai apoi, putem încerca să transformăm mecanismele dezadaptative în mecanisme adaptative, bazându-ne pe punctele forte ale individului la început, pentru ca, mai apoi, parte din punctele lui slabe să învețe să și le reconstruiască sau să le compenseze cumva.

Important este ca adolescentul sa înțeleagă că resursele sunt în interiorul lui, trebuie doar să aibă răbdare pentru a le descoperi și cizela, pentru a se prezenta apoi cu ele în fața tuturor.

Tot la modul general vorbind, un adolescent anxios poate lucra la anumite capitole care îi pot reda stima de sine, cum ar fi:

  • cursuri de: dans, înot, cursuri de teatru, de pictură, cursuri de programare pe calculator. Deasemenea, poate învăța să cânte la un instrument muzical, sau să facă cursuri de canto. Acestea îl pot dezvolta fizic și emoțional, îi pot lărgi cunoștințele, îl pot ajuta să își găsească prieteni noi cu aceleași preocupări ca și el. În situația în care are rezultate remarcabile, poate primi recunoașterea societății prin diplome sau medalii. Deasemenea, prin cursuri își poate descoperi și lucra anumite talente ce se pot transforma ulterior într-o profesie sau într-un hobby.
  • poate face un sport: arte marțiale, box, handbal, fotbal
  • poate învăța să își construiască o altă imagine prin: vestimentație, tunsoare, mimică, gestică, mod de comunicare.

La ce poate duce anxietatea la adolescenți? Ce se poate întâmpla cu un adolescent dacă nu descoperim la timp că suferă de anxietate?

Anxietatea se poate acutiza, pe ea putându-se grefa: depresie, atacuri de panică, tulburare obsesiv compulsiva, tulburare borderline.

Autor: Psiholog Constantin Cornea

Sursa: life.ro