psiholog bucuresti

SPORTUL POATE DEVENI O ADICTIE

Posted: 12 iunie 2021 by admin

psiholog bucuresti

Aceasta adictie nu tine de varsta sau statut social, religie sau sex.

Exagerarea nu este buna in nici o situatie. Iar sportul tinde sa devina, alaturi de diete, o adictie moderna cu tot ceea ce poate insemna o adictie. De la exagerarea timpului petrecut la sala, pana la substantele folosite pentru a obtine cat mai repede rezultatul dorit. Iar aceasta adictie nu tine de varsta sau statut social, religie sau sex. Pentru ca afecteaza pe toata lumea. De la copii la batrani, de la femei la barbati. Pentru ca societatea spune ca imaginea conteaza.

Si uite asa devin copiii, victimile parintilor frustrati de propriile nerealizari, ajungand sa faca sporturi care nu le face placere, doar pentru ca asa spun parintii.

Adolescenti cu muschii umflati de la substantele folosite in exces.

Oameni trecuti bine de a doua tinerete, care ajung sa faca infarct prin salile de forta pentru ca nu isi constientizeaza varsta, sau ai bine spus, fug de batranete.

Cine este de vina?

In primul rand societatea care a ajuns sa puna lupa pe individ, schimband canoanele de frumusete si fortand omul sa se incadreze, mai mult decat oricand in sabloane ce nu au fost niciodata caracteristica speciei umane, decat prin exceptie, nu prin generalitate.

Parintii care isi forteaza copiii sa faca sport, manati de propriile vise nerealizate.

Antrenorii de sport, care nu sunt persoane avizate ce au terminat o facultate de sport, ci fosti sportivi. Si asta nu poate fi deajuns. Pentru ca modul in care au obtinut ei rezultate nu este general valabil. Iar asta doar un profesor de sport bun, stie.Cum descoperi daca ai adictie de sport?

Daca vrei sa obtii rezultate repede, exagerand cu orele de sala, sau apeland la substante interzise.

Daca faci un sport care nu iti place si in loc sa ai o stare buna cand pleci de la sala, ai un sentiment de neimplinire.

Daca atunci cand nu reusesti sa ajungi la sala o perioada, te simti singur si neinteles, daca nu dormi bine sau nu mai ai chef sa mananci ori sa faci sex.

Daca modelul pe care ti l-ai luat in sport este foarte departe de capacitatile tale si nu reusesti nicicum sa ajungi asa cum iti imaginezi.

Cum scapi de adictia de sport?

Controland timpul petrecut la sala. Sportul se face in functie de varsta si de capacitatile personale. Iar asta nu o poate stabili decat un profesor de sport.

Cauta sa faci acel sport pe care il poti face cu zambetul pe buze. Pentru ca sportul trebuie sa reprezinte una dintre placerile vietii nu o corvoada.

Apeleaza la un specialist. Pentru ca, de cele mai multe ori, adictia de sport reprezinta o forma prin care omul vrea sa fuga de o problema, o decizie, o trauma sau de batranete. Constientizarea poate fi extreme de dificila de unul singur. De aceea, un specialist va poate ajuta sa va descoperiti fricile, temerile sau traumele, reusind astfel sa gasiti forma prin care sportul sa devina o placere, nu o adictie.

Din pacate, putem vedea influentele negative inca de la varste fragede. Putem vedea astfel de la adolescenti pana la persoane trecute bine de prima tinerete, cu muschii umflati de la hormoni.

Un articol de psihoterapeut Constantin Cornea

Sursa: kudika.ro