psiholog bucuresti

Importanța respectului într-o relație

Posted: 1 iulie 2021 by admin

psiholog bucuresti

Respectul se câștigă întotdeauna și trebuie să fie onorat cu fiecare faptă sau gând bun, cu fiecare gest de afecțiune sau dorința de a comunica empatic pentru a găsi împreună cele mai bune soluții la orice problemă am întâmpina.

Respectul într-o relație reprezintă fundamentul sau fundația fără de care o relație nu poate supraviețui. Intensitatea iubirii se mai atenuează, țelurile fiecăruia se pot schimba însă respectul trebuie să rămână la cele mai înalte cote.

Respectul se câștigă întotdeauna și trebuie să fie onorat cu fiecare faptă sau gând bun, cu fiecare gest de afecțiune sau dorința de a comunica empatic pentru a găsi împreună cele mai bune soluții la orice problemă am întâmpina.

Cum se poate manifesta respectul într-o relație?

Manifestările pot fi diverse și în acest sens putem vorbi despre:

1. Exprimarea sentimentelor de iubire prin vorbe, dar și prin fapte. Complimentele nu trebuie să lipsească în nici o zi, la fel cum nu pot lipsi nici remarcile pozitive sau gesturile de tandrețe. Un mesaj de dor sau unul care poate conține o glumă bună. Sau de ce nu, o invitație la masă sau la o partidă de sex memorabilă

2. Să fim atenți la nevoile celuilalt, indiferent dacă vorbim de bani, treburi gospodărești sau fantezii sexuale.

3. Treburile casnice cum ar fi: curățenia, spălatul, călcatul, bucătăritul, ar trebui împărțite echitabil între cei doi astfel încât niciunul să nu aibă sentimentul că este sluga celuilalt. Deasemenea, pentru cei care își permit, treburile casei pot fi alocate unei persoane angajate în acest scop, în acest mod exprimându-ne respectul pentru celălalt

4. Bugetul familiei poate fi negociat până când se sting frustrările celor doi

5. Respectarea opiniei celuilalt chiar și atunci când nu suntem de acord reprezintă o altă formă prin care ne dovedim inteligența emoțională dar și respectul pentru partener/ă.

6. Motivarea partenerului/ei pentru a-și atinge scopurile sau maximum de potențial

7. Viață sexuală care să împlinească așteptările și fanteziile ambilor parteneri

8. Respectul pentru timpul liber necesar fiecăruia dintre cei doi parteneri pentru a-l petrece citind, plimbându-se, făcându-și un hobby, mergând într-o vizită la familia de origine sau pentru o seară petrecută împreună cu gașca de fete.

9. Împărtășirea planurilor de viitor și discuțiile pe această temă reprezintă din nou o formă de deschidere și de respect reciproc

10. Respectul pentru familia celuilalt. Chiar dacă nu împărtășim cele mai bune opinii legate de socri, este foarte important să înțelegem că aceștia doresc binele propriului copil. Dacă ne vom comporta în consecință, relația cu aceștia va căpăta valențe pozitive și ne putem alege cu încă doi părinți iubitori

11. Respectul pentru opiniile legate de: numărul copiilor, dar și modul de creștere și aducare a acestora

Respectul contează enorm într-o relație. În lipsa acestuia, vorbim mai degrabă despre o relație de compromis care, mai devreme sau mai târziu, va duce la înșelat, despărțire sau divorț.

articol: Constantin Cornea, psihoterapeut

sursa: garbo.ro