psiholog bucuresti

SARBATORILE DE IARNA POT ADUCE SUFERINTA

Posted: 1 iulie 2021 by admin

psiholog bucuresti

Cine sunt cei care sufera si care pot fi cauzele psihologice ce le determina starea?

Perioada sarbatorilor de iarna pentru unii poate semana cu un vis frumos, iar pentru altii cu un cosmar ce pare ca le starneste cele mai urate temeri sau frici. Cine sunt cei care sufera si care pot fi cauzele psihologice ce le determina starea?

1. Cei singuri sau cei care sufera de o boala cronica sau foarte grava.

2. Persoanele in varsta care sufera din cauza singuratatii, a starii precare de sanatate sau a lipsurilor pe care a trebuit sa le indure si care nu le permit acum sa aiba o masa imbelsugata.

3. Parintii care nu isi pot petrece sarbatorile cu copiii sau copiii care nu isi pot vedea parintii.

4. Cei care si-au facut asteptari nerealiste sau planuri pe care nu le-au putut indeplini, iar acum au senzatia ca au mai pierdut un an din viata lor inutil.5. Cei care au pierdut pe cineva drag, indiferent ca vorbim de deces sau o de despartire.

6. Copiii lipsiti de afectiune sau care prin comparatia cu prietenii sau colegii lor se simt inferiori sau sufera de lipsa afectiunii parentale.

7. Somerii, sau pensionarii.

8. Cei care nu pot fi inconjurati de persoanele dragi pentru ca sunt plecate in strainatate la munca sau pentru ca au alte motive pentru care nu pot fi impreuna.

Cum se manifesta acestia din punct de vedere psihologic:

  • Au tendinta de a se retrage social. Nu mai vor sa se intalneasca sau sa vorbeasca cu nimeni. Plang des si aproape din orice motiv.
  • Sufera anumite tulburari de comportament: se enerveaza repede, sunt foarte tristi, reactioneaza agresiv sau exagerat.
  • Dezvolta sau accentueaza anumite adictii pentru: droguri, medicamente, alcool, tigari.
  • Se pot plange de tulburari ale somnului cum ar fi: somnolenta, vise urate sau cosmaruri, somn interupt, sau lipsa somnului.
  • Pot avea tulburari ale sexualitatii: lipsa chefului de sex sau chef de sex exagerat. Deasemenea pot aparea: anorgasmia, ejacularea precoce sau lipsa erectiei.
  • Pot dezvolta tulburari alimentare: lipsa poftei de mancare sau exagerarea acesteia.
  • Pot avea variatii mari de greutate: slabit sau ingrasat cu mai mult de 5 kg intr-o luna.
  • Se pot plange de dureri ciudate, care vin si dispar, sau care parca se muta prin tot corpul.
  • Se pot gandi chiar la sinucidere, pentru ca viata li se poate parea, acum mai mult decat oricand, lipsita de sens.

Oare pot fi ajutati? Si daca da, cum anume?

Daca va uitati mai sus, motivele pentru care, unele persoane sunt aproape ingrozite de sarbatorile de iarna, sunt diverse si pot avea o seama intreaga de accente personale. De aceea, o reteta perfecta nu exista. Aceasta difera de la individ la individ si de la o situatie la alta. Cel mai bine, daca doriti sa ajutati cu adevarat, este sa incercati sa descoperiti cat mai mult din cauzele suferintelor persoanelor dragi. Astfel, puteti incerca mai multe variante de a ajuta, plecand de la sursa problemelor. Doar intelegand prin ce trec acestia cu adevarat, si cautand impreuna cu ei solutii, puteti rezolva problema

Deasemenea daca considerati ca va vine greu sa evaluati situatia, puteti apela la un specialist. Oricum ar fi, nu va ganditi ca problema poate trece de la sine. Din nefericire, aceasta se poate agrava si orice interventie ulterioara, poate dura mai mult, cu costuri mai mari.

Un articol de Constantin Cornea

Sursa: kudika.ro