
O nouă provocare online pune adolescenții în pericol. Tinerii își pulverizează deodorant spray direct pe piele, cât mai mult timp, până îşi provoacă arsuri pe care apoi le filmează și le postează online. Sunt răni extrem de grave, care lasă urme permanente pe corp.
Sunt sute de astfel de clipuri pe TikTok în care tinerii îşi lansează provocări şi îşi pulverizează deodorant spray pe piele până îşi fac răni greu de privit. Trendul a pornit din Statele Unite ale Americii şi s-a răspândit rapid în toată lumea.
O simplă pulverizare, de doar 15 secunde, la o distanţă de 5 cm de piele, poate provoca arsuri de gradul I. Inconştienţi, mulţi nu se opresc nici măcar aici. Repetă provocarea până când ajung la arsuri extrem de grave și cicatrici permanente.
„Nu vom trata niciodată înţepăturile de insecte cu expunerea prelungită la un pulverizator. Există, aşa cum ştim, substanţe speciale care tratează sau controlează mâncărimi apărute post înţepături. Nu vom obţine decât mai rău, local. Şi vom obţine aceste leziuni de tip arsură care, din păcate, cu cât e mai profundă, se poate vindeca cu cu urme, adică rămân cicatrici”, spune Amalia Anghel, dermatolog.
În spatele acestor provocări se ascund, de multe ori, multe probleme ale adolescenţilor. „Tinerii din ziua de azi sunt în cătarea validării sociale şi atunci internetul le dă posibilitatea de a fi vizibilii. Ei caută pe internet care sunt clipurile la modă. Bineînţeles că nu vor urmări un profesor universitar. Şi atunci îşi aleg cele mai retarde posibile modele, cele care sunt cel mai la îndemână. Sunt copii scăpaţi de sub control, care sunt lăsaţi de mici în prejma internetului”, a explicat Constantin Cornea, psiholog.
În urmă cu două luni, o fată de 8 ani a murit după ce a inhalat substanțele dintr-un deodorant. Părinții au declarat că tot o provocare similară a ucis-o pe copilă.
Cei mai vulnerabili în faţa unor astfel de episoade sunt copiii. Potrivit unui studiu recent, jumtate dintre ei petrec 6 ore, zilnic, în online. Şi, de multe ori, adulţii nu ştiu ce se petrece în faţa ecranelor.
Autor: Psihotrapeut Constantin Cornea
Sursa: Observatornews.ro
No Comments