Am stat pentru voi!!

Posted: 3 aprilie 2015 by constantin.cornea

Este una dintre frazele pe care le intalnesc in psihoterapie la foarte multe dintre clienti.

Sunt marcati pur si simplu de martiriul propriei mamei care le spune aceasta fraza cu lacrimi in ochi. Din nefericire nu exista neadevar mai mare si mai dureros decat acesta. Pacatul cel mai mare consta in faptul ca mama o spune pentru a o crede si ea. Nu spun ca este vinovata sau nu, spun doar ca se minte. Motivele pentru care o mama ramane langa sotul ei chiar daca acesta este alcoolic, o bate sau face scandal de fata cu copii sunt doua:

O trauma majora din copilarie: o familie cu probleme de genul: decesul unuia dintre parinti sau frati, alcoolism, certuri, lipsa de implicare in viata copiilor, lipsa studiilor sau intratul in campul muncii destul de devreme. Oricare dintre acestea pot dezvolta in copil o personalitate dependenta, ceea ce insemna faptul ca aceasta va cauta tot timpul un salvator care sa vina sa il scape din calvarul de acasa si caruia o sa ii ofere totul. Astfel un baiat poate intra in bande de cartier si capata comportamente antisociale pentru a fi acceptat de noii lui “prieteni” iar o fata isi incepe viata sexuala mult prea devreme in speranta unei casatorii sau a unei relatii cu o persoana, de obicei mai in varsta, cu care sa plece din casa parintilor cat mai repede.

Dependenta financiara, intelectuala sau psihologica. Dependenta financiara este atunci cand depinde de banii sotului. Solutia consta in a-si cauta de munca. Posibilele motive expuse de ea: nu am carte, nu am timp pentru ca ma ocup de copii si de casa sunt nule sau demonsteaza ca vorbim cu o persoana subdezvoltata intelectual sau cultural, ori este lenesa, exagerat de timida sau bolnava. Tot in aceasta categorie se pot incadra uneori sotiile oamenilor de afaceri de succes care accepta orice din partea acestuia pentru a nu-si pierde statulul social. Ele spun ca stau in acea relatie pentru viitorul copilului, pentru a-I asigura acestuia cele mai bune studii sau haine.

Din nefericire sunt extreme de nefaste pentru copii lor. Acestia crescand cu un tata cu probleme vor invata sa isi manipuleze mama si prin ea pe tata pentru a obtine bani si avantaje. Acestia sunt acei copii de bani gata care fac accidente, conduc sub influenta alcoolului, fura si intra in tot felul de grupuri rau famate. Mamele vin ulterior la psiholog considerand ca vinovat este doar tatal si el trebuie sa plateasca. “Doar copilul cu el seamana pentru ca asa facea si el in tinerete”, spun ele… Ce uita dumnealor este faptul ca sotul a intr-un fel sau altul a reusit in viata. Insa fiul cu siguranta nu va reusi decat sa ruineze tot ce a construit tatal lui.

Evident o mama care are astfel de probleme va prefera sa se ascunda in spatele lor. Se va ascunde pentru ca ii este frica ca nu va reusi niciodata sa razbata singura sau pentru ca s-a obisnuit cu un statut social la care nu vrea sa renunte. In oricare dintre situatii rolul de mama il fac execrabil. De frica sau pentru propriile placeri isi traumatizeaza copilul intr-un mod atat de grav incat foarte putini dintre acestia mai reusesc sa isi construiasca o familie adevarata. Deci sa fim intelesi, aceste mame raman doar pentru ele insele din cauza propriilor frici sau pentru satisfacerea propriilor nevoi, in nici un caz pentru copil. Pentru copil este de preferat sa creasca cu un singur parinte care il iubeste, il apreciaza, il invata ce inseamna bunele maniere si ii ofera un drum in viata. Restul: banii, situatia financiara sau sociala sunt doar ambalaje in interiorul carora produsul este stricat.

Opinia psihologului:

Cel mai bine pentru o persoana aflata in aceasta situatie este sa apeleze la un psiholog. Astfel va invata cum sa isi creasca stima de sine, increderea in fortele proprii si eventual sa isi cladeasca un plan de viata in care traumele propriei copilarii sau dependentele de actualul partener sa ramana doar un vis urat.

Autor: Psiholog Constantin Cornea

Sursa : garbo.ro

No Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.