Cum se poate alege praful de o relaţie? Dar şi cum ţi-o poţi salva?

Posted: 14 august 2018 by admin

Cuplul din ziua de azi pare mai mult decât oricând atacat şi subminat de aproape orice îl înconjoară. Odată cu formarea acestui cuplu, prietenii devin brusc toxici, familia de origine îşi găseşte un duşman în alegerea odorului, iar cei doi trebuie să lupte aparent cu toată lumea pentru a-şi proteja partenerul.

De ce se întâmplă aşa? Care sunt de fapt factorii de stres ce apar în cuplu?

Factorii pot fi externi sau interni cuplului.

Factorii externi îi pot constitui:

  • Familia de origine. Părinţii spun că îşi doresc întotdeauna ceea ce este cel mai bine pentru copilul lor, uitând că nu au crescut un copil perfect şi că partenerul perfect nu există. Aproape întotdeauna aceştia influenţează negativ alegerea propriului copil dar şi dezvoltarea ulterioară a cuplului. Încep să fie interesaţi de ce şi cum face celălalt, dacă ajută îndeajuns, dacă face totul pentru a le face propriul copil fericit. Foarte mulţi dintre părinţi ajung să se implice mult prea mult în viaţa copilului, datorită propriilor nemulţumiri, drame, aşteptări nerealizate niciodată…
  • Prietenii. Prietenii toxici, pot fi de mai multe feluri: imaturi, cei care uită sau cărora nu le pasă de faptul că, prietenul lor este într-o relaţie acum. Ei îşi doresc în continuare întreaga atenţie, să piardă nopţile, să curgă alcoolul. Însă aceste obiceiuri nu mai sunt compatibile cu noul statut al prietenului lor. Mai avem prietenul paranoic-gelos, cel căruia totul i se pare de faţadă, nimic nu este ceea ce pare a fi, şi oricum relaţia se va sfârşi rău, dintr-o sumă de motive pe care le înşiră pe bandă rulantă.
  • Colegii. În principiu, colegii toxici se împart în aceleaşi categorii precum prietenii toxici.

Factori interni:

  • Problemele psihologice reprezintă un factor de imensă influenţă. Din păcate, la începutul relaţiei, dragostea ne face să nu vedem aceste probleme pentru ca, mai apoi, când se fac remarcate, partenerii să nu ştie cum să reacţioneze. Narcisismul, histrionismul, depresia, anxietatea, tulburările obsesiv-compulsive, pot constitui piedici de netrecut…
  • Diferenţele evidende de: cultură, educaţie, vârstă, statut social, model de comunicare, pot deasemenea duce la despărţire.
  • Bugetul familiei. Este important de evaluat dacă este global, incluzând bugetele celor doi, sau nu, dacă există influenţe din partea părinţilor. Dacă unul este mult mai cheltuitor decât celălalt.
  • Casa, copiii. Când şi cum se investeşte într-o casă poate aduce deasemenea o supra sarcină financiară asupra celor doi, ce poate provoca certuri. Copiii, când apar? Cine va avea grijă de ei şi cum? Care sunt valorile, normele, cultura pe care îşi doresc să o ofere copiilor? Deasemenea este important să îşi evalueze propriile traume şi visurile  nerealizate, pentru a nu le încărca viaţa copiilor cu ele.

Ce este important de învăţat atunci când vorbim de stres, în viaţa de cuplu? 

Faptul că acesta poate fi evaluat, măsurat şi rezolvat în funcţie de fiecare circumstanţă în parte. O soluţie universal valabilă nu există. Chiar dacă situaţiile de viaţă pot părea similare, totuşi diferenţele mici pot crea greutăţi de netrecut. Din acest motiv, recomandarea mea, este să apelaţi la un specialist: psiholog, medic de familie, psihiatru. Pentru a câştiga timp, pentru a avea rezultate cât mai bune ce vă pot salva căsnicia şi va pot aduce bucuria în viaţă.

Constantin Cornea este un excelent psiholog. Tratează zilnic foarte mulţi pacienţi din toate ariile, pacienţi cu depresie, anxietate, tulburări de comportament, persoane care se află sub tratament psihiatric, persoane într-o perioadă tulbure a vieţii lor, persoane singure, perosane în relaţii nepotrivite, care nu ştiu să-şi consolideze cariera, care au ticuri, care au adicţii, femei însărcinate, femei care îşi doresc să rămână însărcinate, face terapie de cuplu. 

Autor: Psiholog Constantin Cornea

Sursa : life.ro