Ai probleme cu somnul? Uite 12 pasi pe care sa-i faci ca sa dormi bustean

Posted: 23 august 2018 by admin

Adormi cu greutate? Te trezesti des pe timpul noptii? Ai cosmaruri sau vise ciudate? Te trezesti obosit? Indiferent cat dormi, ai senzatia ca nu te odihnesti destul? Te foiesti toata noaptea? Suferi de somnambulism? Din cauza problemelor cu somnul: va treziti cu greutate, va concentrati mai greu pe timpul zilei, simtiti nevoia de un stimulent cum ar fi cafeaua sau alcoolul? Ei, bine, problema poate fi rezolvata!

Daca te regasesti in descrierile de mai sus, este evident ca ai o problema cu somnul. Din perspectiva psihologica, putem spune ca este foarte posibil sa suferiti de: anxietate, depresie, nevroza, probleme emotionale sau stres.

Tot el ne explica ce trebuie sa facem in astfel de situatii:

1. Controlul medical. Este foarte important pentru a putea exclude o afectiune medicala: o suferinta a ficatului, o suferinta de natura neurologica, cardiaca sau pulmonara.

2. Controlul psihologic. Este recomandat pentru a descoperi tulburarea psihologica ce nu va lasa sa atingeti relaxarea caracteristica somnului, cum ar fi: o tulburare depresiva, anxioasa, o trauma, mancatul obsesiv compulsiv, stresul, problemele emotionale, o relatie defectuoasa, o suprasarcina profesionala, lipsa prietenilor sau prieteni cu probleme, problemele de sanatate ale voastre sau ale celor dragi, problemele financiare. Oricare dintre cele enuntate, pot constitui probleme ce pot perturba somnul. Rezolvand afectiunea psihologica, problemele cu somnul se vor remedia si ele.

3. Controlul alimentatiei: ultima masa se ia cu minim doua ore inainte de culcare. Nu va culcati imediat dupa ce ati mancat!

4. Controlul adictiilor: nu este recomandat sa consumati prea multa cafea pe timpul zilei, alcool in special seara sau alte alimente sau bauturi care stimuleaza activitatea in dauna relaxarii.

5. Sportul. De minim trei ori pe saptamana poate ajuta la relaxare musculara, oxigenare si imbunatatirea starii generale, ceea ce poate duce la un somn de calitate.

6. Nutritionistul. Pentru ca greutatea corporala este un factor foarte important atunci cand vorbim de calitatea somnului. De aceea este bine sa va tratati la timp daca suferiti de: obezitate, supraponderabilitate, anorexie, bulimie.

7. Evaluarea familiei. Daca aveti neintelegeri cu familia de origine, familia partenerului sau cu partenerul insusi. Daca nu gasiti solutii sa iesiti din acea situatie, iar supararea produsa este ciclica sau peste puterile voastre de suportabilitate, trebuie sa mergeti la psiholog pentru a cauta o solutie viabila.

8. Viata sexuala. Daca aveti o viata sexuala cu probleme: lipsa orgasmului, sau obtinerea cu greutate a orgasmului. Daca cerintele partenerului sunt peste puterile voastre pentru ca sunt prea provocatoare sau pentru ca sunt prea dese sau solicitante, incercati sa luati legatura cu un psiholog.

9. Amantul/a. Daca exista o astfel de persoana in viata voastra, problemele cu somnul pot fi date strict de aceasta situatie. De procesele de constiinta rezultate sau de dorinta de a lua o decizie, dar nu reusiti sa va dati seama care este cea potrivita. Solutia o reprezinta tot psihologul.

10. Evaluarea carierei. Un serviciu cu probleme, un program prelungit, o suprasarcina profesionala, neintalegerile cu seful sau colegii, lipsa de perspectiva, o activitate repetitiva, plafonarea, lipsa de motivatie, salariul nesatisfacator, mediul de lucru toxic, pot reprezenta probleme pentru care trebuie sa gasiti solutii inainte de a va imbolnavi si fizic. Si de aceasta psihologul reprezenta solutia corecta.

11. Evaluarea prieteniilor. Daca aveti prieteni toxici, care consuma alcool in exces, care se plang tot timpul, care au probleme mereu si tin sa vi le descrie. Sau sufera de o problema de natura psihologica sau psihiatrica, trebuie sa gasiti neaparat o solutie de iesire din acea situatie care va poate da viata peste cap. Pentru a va asigura ca evaluarea este corecta si pentru a gasi o solutie cat mai confortabila pentru voi, apelati la psiholog.

12. Evaluarea hobby-urilor. Daca nu aveti un hobby, sau nu aveti timp pentru el, ori daca nu aveti cu cine sa il impartasiti, poate fi reprezenta o problema de ordin psihologic ce va poate deregla.

Pe scurt: problemele cu somnul pot avea cauza fizice sau psihologice. Daca aceste probleme se acutizeaza, se intind pe o perioada prea lunga, sau nu gasiti singuri solutii pentru a rezolva problema, apelati la medic si la psiholog. Astfel, va sigurati ca descoperiti adevaratele cauze ce duc la dereglarea somnului, dar si solutiile cele mai potrivite.

Autor: Psiholog Constantin Cornea

Publicat in EVZ.RO