Profilul agresorului virtual. „Manipulatorii isi cauta victimele pretutindeni”

Posted: 26 august 2018 by admin

Internetul a devenit locul in care poti fi cel mai usor manipulat, pentru ca cele mai multe discutii, schimburi de impresii sau de informatii, stabilirea de intalniri, toate astea se petrec prin intermediul retelelor de socializare. E necesar sa respectati anumite reguli daca nu vreti sa deveniti victime sigure.

Locul in care se strang multe persoane devine o forma de societate, pe care, in acest caz, o numim virtuala.  Ca orice societate, indiferent cat este de dezvoltata economic sau cultural, adaposteste persoane “normale”, hoti sau manipulatori. Padure fara uscaturi nu exista.

Manipulatorii virtuali sunt similari celor de pe strada. De cele mai multe ori, diferenta o face doar mediul, iar din aceasta cauza sunt tot mai greu de depistat, pentru ca se pot ascunde cu usurinta in spatele unei identitati false, a unei povesti romantice sau unui caz social. Totul tine de voi, de vigilenta de care dati dovada in viata de zi cu zi, pe strada, in mijloacele de transport in comun, dar si atunci cand deschideti calculatorul ori raspundeti la telefon.

Portretul unui hot sau talhar ramane acelasi de cand lumea. Persoana respectiva are un comportament antisocial dovedit ori o patologie psihiatrica de genul psihopatiei. Scopul lui in viata este sa se imbogateasca fara sa munceasca, prin pacaleala, furt sau santaj. De asemenea, mai putem vorbi si despre “gulerele albe”, cei care sunt specializati in anumite domenii sau ocupa o functie importanta, asa ca se folosesc de puterea functiei sau de specializare pentru a stoarce bani nemunciti.

Ce putem face pentru a nu ajunge o prada

Spatiul virtual poate fi asemenea unui mall. Dupa ce patrunzi, trebuie sa stii ce doresti. Daca tu nu stii ce cauti, poti da peste cineva care stie foarte bine, pentru ca manipulatorii virtuali isi cauta victimele pretutindeni. Indiferent ca ti se cere ajutorul pentru o cauza nobila sau esti rugat sa iti dai numarul de telefon,  cineva rau intentionat te poate gasi ca sa iti vanda o escrocherie. Cu toate astea, poti sa fii atent la anumite lucruri:

1. Omul din spatele fotografiei. De multe ori, persoana care face asta iti vinde o imagine printr-o fotografie falsa si te cucereste prin cuvinte copiate de pe Internet. In spatele unei comunicari afective, se poate ascunde o persoana rau intentionata, cu tulburari de personalitate sau de comportament. Nu te intalni cu oricine si nu crede orice poveste iti este oferita online.

2. Nu toate povestile de pe Internet sunt adevarate. Exista site-uri specializate in furturi de identitate sau in vanzarea de produse care nu exista. E important sa verifici din mai multe surse autenticitatea si veridicitatea a ceea ce poate parea prea frumos pentru a fi adevarat.

Cereti informatii legate de adresa, numele firmei, conducatorul societatii, site-ul oficial. De multe ori, aceste date suplimentare va pot ajuta sa descoperiti la timp o escrocherie. Insa, nu uitati, exista si profesionisti care stiu sa isi construiasca foarte bine imaginea. De aceea, cel mai bine este sa apelati la persoane sau servicii doar in urma unei recomandari.

Autor: Psiholog Constantin Cornea

Publicat in Gandul