Atractia sexuala: barbati vs femei

Posted: 11 septembrie 2018 by admin

De cate ori nu ai fost atrasa sexual de un barbat? De cate ori nu ai simtit acel magnetism greu de descris in cuvinte?

Atractia sexuala poate fi impulsul pentru o relatie, se poate transforma in iubire sau prietenie ori poate ramane doar in sfera sexualitatii. Din punct de vedere psihologic, atractia sexuala este un impuls animalic care poate fi domolit, controlat sau poate fi lasat sa se exprime liber. Aceasta exista in egala masura la femei si barbati, diferenta putandu-se constata in modul de exprimare.

Procentual, putem spune ca barbatii sunt cei care stiu sau doresc sa controleze mai putin acest instinct, pe cand femeile prefera sa fie mai rezervate. Dar aceasta nu este o regula universal valabila, diferind mai de graba de la individ la individ, decat in functie de sex.

Atractia sexuala poate avea parti bune sau rele in functie de cum este controlata sau nu.

 

Aspecte pozitive:

  • Poate fi liantul de care au nevoie doua persoane pentru a forma o relatie.
  • Poate suda o relatie de cuplu datorita experientelor sexuale minunate ale celor doi.
  • Poate stimula stima de sine daca persoana se simte admirata, dorita.
  • O persoana care se simte admirata, dorita poate folosi aceasta energie in alte scopuri cum ar fi: crearea unei cariere de succes sau a unui business propriu.
  • Poate fi sublimata transformand energia sexuala in scopuri intelectuale ce au la baza cele noua muze din mitologia greaca.
  • Poate fi o arma redutabila in negociere.

 

Aspecte negative:

  • Poate destructura o relatie de cuplu daca: unul dintre parteneri nu este satisfacut sau daca dorinta de sex a celuilalt depaseste cu mult nevoile personale.
  • Poate duce la infidelitate.
  • Poate crea probleme de sanatate daca datorita atractiei sexuale, partenerul ales, la intamplare, sub impulsul momentului sau sub influenta: alcoolului, drogurilor, sufera de afectiuni cu transmitere sexuala.
  • Poate fi un dezavantaj, daca persoana respectiva este privita doar prin prisma calitatilor fizice, atunci cand doreste sa se angajeze sau in relatiile de prietenie.

In concluzie, putem spune ca atractia sexuala are parti bune si mai putin bune. Iar daca aceasta este condimentata cu inteligenta emotionala, buna pregatire profesionala si o dorinta de a construi poate fi cu adevarat cheia spre fericire.
Dar daca ramane singulara in cadrul personalitatii poate fi prea putin sau poate aduce doar satisfactii de moment.

Autor: Psiholog Constantin Cornea

Sursa : csid.ro