psiholog bucuresti

Jurnal de adolescent: tata, hai să vorbim despre sex!

Posted: 16 februarie 2021 by admin

psiholog bucuresti

Un părinte poartă o discuție deschisă cu fiul său despre începerea vieții sexuale și despre greșelile pe care trebuie să le evite în relație.

Când este cel mai bine să îmi încep viața sexuală?

O perioadă fixă nu există. Însă sunt anumiți factori de care ar trebui să ții seama.

În primul rând, ar fi bine să nu confunzi dorința sexuală cu iubirea sau cu o relație. Poți simți dorință sexuală față de mai multe persoane. Însă este important să îți alegi persoana alături de care poți crede că există varianta de a dezvolta o relație de prietenie.

Prieteni fiind, poți deschide orice subiect și poți vorbi cu ușurință despre ceea ce vă doriți amândoi să experimentați. În egală măsură, puteți înțelege și care sunt limitele voastre pe care nu doriți să le depășiți.

Apoi, ai foarte mare grijă în evaluarea mediului persoanei cu care vei face sex: familie, religie, mediu social. Sunt anumite religii ce nu vor permite iubitei tale să își înceapă viața sexuală înaintea căsătoriei, de exemplu. Sau poate valorile familiei ei nu îi permit să facă sex până la o anumită vârstă. Cum de altfel poate avea anumiți prieteni, colegi, vecini care o plac și în cazul în care vei avea o relație cu ea, își vor putea dori să se răzbune pe tine.

Putem face anumite greșeli care să ne facă rău?

O greșeală ar fi să nu țineți cont de valorile familiei voastre. Eu și mama ta puteam considera că este în regulă să îți începi viața sexuală, pe când părinții fetei pot considera că este mult prea devreme pentru ea.

Este important de asemenea să îi evaluezi singur sau să ne întrebi și pe noi, pentru a putea înțelege caracterul, temperamentul, cultura, educația, religia iubitei tale.

O altă greșeală, la care te rog să te gândești îndelung, poate consta în a-ți alege persoana nepotrivită care să te inhibe psihic, ceea ce poate duce la o seamă întreagă de perturbări sexuale, cum ar fi: frigiditate, anorgasmie, lipsa dorinței sexuale, ejaculare precoce, probleme de erecție.

Ce se întâmplă dacă fac sex neprotejat?

În primul rând, discută cu iubita ta despre acest aspect. Sexul neprotejat este principala cauză a sarcinilor nedorite, la vârste nepotrivite, când încă nu sunteți pregătiți pentru așa ceva. Deci protejați-vă întotdeauna cu prezervativ!

În plus, dacă nu vă protejați, riscați să faceți anumite boli cu transmitere sexuală: infecția cu HPV, cu HIV, hepatita C, infecția cu herpes simplex, sifilis, chlamydia, gardnerella, gonoree, trichomonas, scabie și multe altele. Deci, din nou, protejați-vă când faceți sex!

Care pot fi simptomele acestor boli, le găsesc pe internet?

Cu siguranță le găsești, dar cel mai bine e să te ferești de aceste boli protejându-te. Dacă, totuși, ai anumite simptome care te îngrijorează, e important să vorbești cu noi, părinții tăi, și să mergem împreună cât mai urgent la un medic specialist pentru a vedea care este problema și cum poate fi rezolvată.

Cum pot să am o viață sexuală satisfăcătoare?

Dacă îți alegi persoana potrivită, după criteriile pe care ți le-am spus mai devreme, asta va însemna că niciunul dintre voi nu încalcă valorile familiei și nicio normă socială care să vă poată crea probleme.

Scăpând de tensiunile ce le-ar putea crea factorii externi, puteți construi o prietenie care stă la baza unei relații sexuale satisfăcătoare.

Fiind prieteni, puteți să vă comunicați reciproc dorințele și fanteziile pe care le aveți. E important să fii deschis cu noi, pentru că și eu și mama ta îți putem răspunde la anumite întrebări legate de viața sexuală.

În plus, este important să înțelegi că înainte de a-ți începe viața sexuală trebuie să dezvolți o relație de prietenie cu viitoarea ta iubită. Să înțelegi că este important să fii galant și să știi când să oferi o floare, când să spui o glumă. Dar și când este cazul să o asculți și să încerci să o înțelegi.

Viața sexuală poate fi cu atât mai împlinită cu cât, așa cum ți-am tot spus, aveți o relație de prietenie frumoasă. Dacă aveți temeri, discutați-le cu noi, părinții voștri. Sau vă programăm la un sexolog care să vă spună ce este important să știți. Este mult mai important să vă gândiți foarte bine înainte, decât să începeți viața sexuală făcând anumite greșeli care vă pot costa sănătatea fizică sau psihică.

Ce se întâmplă dacă mă îndrăgostesc de persoana cu care fac sex și ea mă părăsește?

Dacă te-ai îndrăgostit de ea și te părăsește, îți va fi greu, fiul meu. Este important să vii să vorbești cu mine sau cu mama ta. Te vom ajuta să îți înțelegi stările și să îți controlezi emoțiile. Vei simți poate nevoia să te retragi din viața socială, să te protejezi, pentru a nu mai suferi. Sau poate vei dori să te răzbuni. Dar răzbunarea nu este un lucru bun.

Este important să încercăm împreună să te ajutăm să îți depășești stările negative. Dacă nu vom reuși noi, te vom trimite la un psiholog care te va ajuta cu siguranță. Nu trebuie să îți fie rușine, nu ai de ce să te ascunzi. Suntem o familie care va fi alături de tine la bine și la rău, indiferent de ce se va întâmpla. Și cu siguranță vom reuși.

Dar dacă decid eu, după ce am început viața sexuală, să o părăsesc pentru că nu o consider persoana potrivită? Cum pot să evit să o fac să sufere?

Încercați să vorbiți ca doi prieteni. Prezumția despărțirii este cel de-al doilea motiv pentru care îți spuneam că este important, înainte de a avea o relație sexuală cu o persoană, să încerci să faci totul pentru a deveni prieteni. Suferința în cuplu, datorită prieteniei dintre voi, poate fi diminuată. Dar nu poate fi anulată cu totul. Încercați să vă depășiți sentimentele negative comunicând cu familia sau prietenii, ajutându-vă ca doi prieteni vechi. La început poate fi mai greu, dar cu timpul vă puteți obișnui și puteți căpăta astfel o prietenie minunată.

Autor: Psiholog Constantin Cornea

Sursa: csid.ro