psiholog bucuresti

Nici cu tine, nici fără tine – Tu unde mai ești fericită? Cum să pui capăt ambiguității emoționale

Posted: 16 februarie 2021 by admin

psiholog bucuresti

Foarte des vin la cabinet persoane care se află în relații despre care nu mai știu ce să creadă…

de psihoterapeut Constantin Cornea

Dacă sunt într-un cuplu, cred că suma comportamentelor negative ale partenerului/ei a întrecut orice măsură și nu mai știu ce pot să facă pentru a îndrepta aceste comportamente. Sau dacă mai merită să încerce ori să plece pur și simplu din acel cuplu.

În cazul în care au o relație cu o persoană căsătorită, se pot sătura să aștepte ca aceasta să divorțeze pentru a avea o relație de cuplu împreună.

Vin la cabinet plini de întrebări, dezamăgiți, furioși, lipsiți de speranță. Încearcă prin psihoterapie să mai ofere o șansă relației sau poate doar propriei persoane pentru a-și recăpăta stima de sine și puterea de a pleca pentru a o lua de la capăt într-o nouă relație.

Planul terapeutic urmărește două planuri:

1. Relația cu sine, pentru recăpătarea energiei și dorinței de a savura viața. Astfel, putem încerca să descoperim sau redescoperim anumite activități ce pot readuce zâmbetul și energia pierdute cum ar fi:

– sport: cursuri de înot – dacă nu știți să înotați poate fi un bun tonic psihic și fizic, cursuri de tenis de câmp, pilates

– cursuri de dans, cursuri de actorie, cursuri de dezvoltare personală – vă pot învăța să vă recunoașteți emoțiile pentru a le putea controla mai ușor

– yoga – pentru minte, spirit, echilibru fizic și emoțional

– hobby-ri: plimbări prin parc, excursii, vizite la muzee, citiți un roman bun, vizionați o piesă de teatru sau un film

2. Relația cu ceilalți

a) relația cu partenerul: propuneți un plan raportându-vă la timp și la anumite acțiuni: în perioada “x” promiți și faci următoarele acțiuni…..

b) relația cu partenerul dacă sunteți un cuplu:

– dacă are un viciu care vă deranjează – alcool, droguri, jocuri de noroc – un plan de terapie sau medicație, după caz, pentru o perioadă clar definită, prin care să se elibereze de viciu.

– dacă aveți probleme de comuncare, dacă considerați că vă lipsește iubirea, dragostea, sprijinul emoțional – un plan de psihoterapie de cuplu prin care să învățați cum să comunicați corect și eficient pentru a vă simți împliniți

Orice problemă ați avea, poate fi soluționată cu siguranță prin psihoterapie. Însă poate consta în următoarele situații:

– evaluarea problemelor cuplului și punerea în practică a unui plan de psihoterapie prin care ambii parteneri să își îmbunătățească modul de comunicare, să scape de viciile de procedură comportamentală sau adicții, ceea ce va duce la o mai bună înțelegere și sprijin reciproc.

– ieșirea dintr-o relație toxică, în cazul în care partenerul/a nu dorește să își îmbunătățească comportamentele toxice prin psihoterapie sau prin orice altă metodă.

– recăpătarea stimei de sine și a tonusului psihic prin psihoterapie în condițiile în care ieșiți din relația toxică, pentru a putea crește șansele de a întâlni o nouă persoană

Nu uitați, pentru orice problema există o soluție. Trebuie doar să vă doriți să o depășiți. De unul/una singură sau împreună. Succes!

Autor: Psiholog Constantin Cornea

Sursa: garbo.ro