psiholog bucuresti

IUBEȘTI UN SCHIZOID?

Posted: 1 septembrie 2021 by admin

psiholog bucuresti

Cum se manifestă o iubire schizoidă?

O persoană cu tulburare de personalitate schizoidă evită activitățile și interacțiunile sociale în mod constant. Preferă singurătatea pentru că nu are abilitatea sau dorința de a se conecta cu ceilalți pentru a avea relații interpersonale.

Aceste persoane pot exprimă o gama restrânsă de emoții, pot părea indiferente la ceea ce se întâmplă în jurul lor. Însă, viața și trăirile lor emoționale interioare pot fi intense. Au nevoi profunde însă nu doresc și nu reușesc să înțeleagă nevoile celorlalți.

Relațiile de serviciu sunt de asemenea greu de îndeplinit în cazul în care presupun o interacțiune cu alte persoane.

În relația de cuplu, preferă solitudinea și cer același lucru și de la partener/a, neînțelegând nevoile acestora de interacțiune socială. Consideră că universul relației se poate trăi și reduce la cei doi.

Dacă la început, poți crede că este doar o formă de depresie sau o lipsa de experiență, în timp, relația de cuplu cu o persoană care are tulburare de personalitate schizoidă, poate deveni, în cazul în care accepți valorile acesteia, foarte ternă și apăsătoare.

În cazul în care te decizi să schimbi acest comportament, vei descoperi destul de repede, că este imposibil.Cum pot fi afectați partenerii de astfel de manifestări?

În plan fizic, pot apărea următoarele perturbări funcționale:

  • tulburări ale somnului
  • tulburări ale vieții sexuale
  • tulburări alimentare

În plan emoțional, partenerul/a poate dezvoltă următoarele tulburări psihice:

  • anxietate
  • depresie
  • atacuri de panică
  • tulburări de personalitate sau de comportament
  • adicții de: alcool, droguri, medicamente…

În privința relației de cuplu, putem vorbi despre despărțire, divorț, relații extraconjugale.

Dacă un partener/ o parteneră, suferă de tulburare de personalitate schizoidă, asta înseamnă că nu ne poate iubi?

Această tulburare îl face pe partener să ne iubească în felul sau, condiționat fiind de propria problema psihică. El nici măcar nu își da seama că are o problema, ba din contra, poate consideră că toți ceilalți au probleme, mai puțin el. Pentru că, această tulburare, îi crează propria prizma prin care vede lucrurile, nefiind în stare să vadă dincolo de aceasta.

Ce putem face dacă suferim de noi sau partenerul de una sau mai multe dintre manifestările descrise mai sus?

Indicația constă în ședințe de psihoterapie pentru fiecare dintre parteneri. Pentru cel cu tulburarea de personalitate schizoidă pentru a învață să își depășească propria viziune despre lume. Partenerul/a poate avea de asemenea nevoie de psihoterapie, pentru a înțelege ce se întâmplă în lumea internă a celuilalt. Pentru că, mai apoi, să își poată găsi în primul rând răbdarea și mai apoi tenacitatea necesară pentru a putea trece dincolo de zidul creat de această afecțiune.

Sursa: kudika.ro