psiholog bucuresti

COPILUL CARE NU ISI FACE PRIETENI: CAUZELE IZOLARII SI EFECTELE ACESTEIA ASUPRA DEZVOLTARII PSIHOEMOTIONALE

Posted: 3 aprilie 2022 by Admin

psiholog bucuresti

Ce inseamna cand copilul nu isi poate face prieteni?

Exista situatii in care vin la cabinet parinti pentru ca nu isi pot explica de ce copilul lor nu isi doreste sau nu reuseste sa isi faca nici un prieten. Primordial ar fi sa descoperim care pot fi elementele traumatice, ce pot perturba psihoemotioal dezvoltarea copilului.

Elementele de evaluare si diagnostic pot fi urmatoarele:

 1. mediul familial predispozant. In general, in familiile destramate, in care exista: certuri, scandaluri, consum de alcool sau droguri, jocuri de noroc, prostitutie, gelozie copilul se poate dezvolta disfunctional.
 2. mediul de scolarizare: cresa, gradinita, scoala, pot predispune, in anumite situatii in care vorbim despre: bullying, profesori foarte severi, stres exagerat legat de rezultatele scolare, santaj emotional sau cu conotatii sexuale, la perturbarea dezvoltari psihoemotionale ale copilului
 3. evenimente traumatice: decesul sau boala indelungata a unei persoane dragi, violul, un accident sau un incident la care copilul a participat direct sau indirect

Cand vorbim despre un posibil diagnostic, putem spune ca, un copil care nu doreste sau nu reuseste sa isi faca prieteni, poate suferi de:

 • depresie
 • anxietate
 • tulburare bipolara
 • tulburare de personalitate schizoida, schizotipala, paranoida, pasiv agresiva
 • tulburari din spectrul autist
 • schizofrenie

Cum putem ajuta copilul care nu are prieteni?

 • Ajutor specializat: Este indicat sa incercati sa mergeti la un psiholog, psihiatru, medic de familie, pentru a primi un diagnostic corect. Doar in urma unui diagnostic, se pot stabili ulterior pasii ce trebuiesc urmati:
 • In cazurile simple, se poate concepe un plan de dezvoltare personala sub supravegherea unui psiholog. Deasemenea, in functie de varsta copilului, il puteti inscrie la cursuri de: actorie, dans, arte martiale, desen, pentru a invata sa isi recunoasca si sa isi controleze mai bine emotiile.
 • In cazurile medii, este importanta implicarea unui psiholog specializat pentru a face psihoterapie cu copilul
 • In cazurile grave, poate fi necasara internarea, medicatia psihiatrica impreuna cu psihoterapia, pentru a rezolva sau remedia problemele copilului

Ce este important de inteles, este ca parintii sa faca un exercitiu de sinceritate cu ei insisi. Sa descopere cat mai repede care pot fi factorii negativi de influenta care au legatura cu familia, scoala, mediul de prieteni.

De asemenea, este foarte important sa nu asteptati ca problemele sa treaca de la sine. Pentru ca, de cele mai multe ori, problemele tind sa se acutizeze, in loc sa se rezolve. De aceea este bine sa aveti cat mai repede un diagnostic, dar si un plan individualizat de remediere a problemelor creat de un specialist.

Autor: psihoterapeut Constantin Cornea

Sursa: kudika.ro

No Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.