psiholog bucuresti

Crizele bărbaților maturi și realizați: cum și de ce sunt ei “furați”?

Posted: 24 aprilie 2022 by Admin

psiholog bucuresti

Crizele bărbaților realizați, cum și de ce sunt ei furați’? Foarte multe femei, aflate în relații vechi de peste 15 – 20 de ani, vin la cabinet pentru a înțelege de ce sunt părăsite de partenerul lor de cursă lungă. Cum reușesc alte femei să îi convingă să renunțe la o căsnicie solidă? Sau, în cazul în care aceștia au doar relații pasagere, ce îi face pe ei să ajungă să-și sacrifice propria familie?

Elementele externe care aduc un bărbat realizat, în situația de a-și părăsi familia se pot găsi în proporții diferite, în fiecare dintre relațiile destrămate, formând o alchimie specifică bărbaților realizați din perspectivă financiară și din perspectiva poziției sociale.
Există situații care au legătură cu propria familie și sunt descrise de respectivii bărbați astfel:
• simt că nu mai sunt apreciat, indiferent de ceea ce le ofer. Sunt doar un portofel de care cei din familie se folosesc, fără a-mi oferi mare lucru în schimb. Ba chiar, mai mult decât atât, sunt și în permanență nemulțumiți de ceea ce au.
• soția s-a învățat cu mine să fiu mereu plecat, absent și neimplicat în viața de familie, iar eu m-am învățat, indiferent de unde vin și ce fac, să fiu primit mereu cu brațele deschise. Asta pentru faptul că, soția știe bine că depinde de mine financiar, iar eu mă folosesc de ea, ca de o mamă extrem de înțelegătoare.
• atmosfera din familie este încărcată, sotia si copiii sunt blazati, nu mai pot comunica cu ei, iar ei nu își doresc de la mine decât bani sau relații.
De asemenea, putem aminti și de anumite situații din exteriorul familiei, și îi vom lăsa tot pe cei în cauză să se exprime:
• am întâlnit în sfârșit o persoană care mă iubește pentru ceea ce sunt. Sunt conștient de faptul că, este o diferență mare de vârstă, consider că la baza sentimentelor este și factorul financiar și poziția socială. Cu toate acestea, mă simt iubit și am senzația că am o persoană căreia să îi ofer o viață mai bună, care în schimb, îmi oferă dragoste, afecțiune, înțelegere, suport emoțional. Mă face să mă simt important, și iubit, sentimente pe care nu le mai simțeam de mult în fosta familie.
• mi-am făcut o gașcă de prieteni noi și doresc să îmi trăiesc viața. Poate este o criză a vârstei, poate am senzația că, până acum, am muncit enorm și nu am apucat cu adevărat să mă bucur de ceea ce am realizat. Poate nici prietenii nu sunt cei mai potriviți, pot fi cu mine doar pentru că am bani. Însă nu îmi pasă. Vreau să mă înfrupt cu adevărat din tot ceea ce are mai bun și mai frumos de oferit această lume. Pentru că eu cred că o merit din plin.

Probleme ascunse
Din perspectiva psihologică, putem spune că un bărbat realizat poate ajunge în situația de a divorța, în cazul în care, la baza deciziei lui, pot fi următoarele tulburări psihice sau evenimente declanșatoare:
• o depresie întinsă pe o perioadă mai lungă de timp, datorată extenuării și suprasolicitării profesionale. Ieșirea din relație, poate fi considerată în acest caz, parte din vindecare. Pur și simplu bărbatul respectiv, poate considera că și familia lui, a fost mai mult sau mai puțin vinovată de starea depresivă prin care a trecut. Nu s-a simțit înțeles sau sprijinit, și, dezamăgit fiind, a simțit nevoia să își caute fericirea în altă parte.
• o tulburare bipolară datorată din nou suprasolicitării. De multe ori, o persoană cu o astfel de tulburare nu este diagnosticată la timp. Nici el și nici familia nu știu că există această problemă. În schimb, de multe ori, când un bărbat cu acest tip de tulburare întâlnește o persoană de care se îndrăgostește, poate avea o perioadă foarte bună, în care episoadele de depresie și de manie să fie mult diminuate, ceea ce îl poate face să creadă că, în sfârșit, a găsit o persoană ce îl poate vindeca și, în consecință, îl poate face să se simta fericit
• o adicție. Alcoolismul nediagnosticat, consumul de droguri și chiar jocurile de noroc, pot aduce un dezechilibru enorm în dinamica psihică a unui bărbat realizat. De foarte multe ori, el se zbate în brațele adicției, considerând că, el personal nu are nicio problemă, ci viața grea pe care o duce îl face să se comporte astfel. De aceea, atunci când se îndrăgostește, poate avea senzația că astfel își poate vindeca cu adevărat problemele, pentru că, în sfârsit, a găsit persoana alături de care să se simtă normal, lipsit de viiciile pe care abia acum le poate conștientiza.
• o tulburare de personalitate borderline, ce s-a manifestat cu siguranță în fosta familie, însă a fost privit cu înțelegere, în speranța că, odată și odată, crizele lui vor dispărea. Din nou, o nouă dragoste poate crea impresia bărbatului că și-a găsit echilibrul și din acest motiv simte nevoia să divorțeze pentru a se elibera de tenebrele trecutului.
• o tulburare de personalitate narcisică, ascunsă o perioadă de familie, pentru că aceasta îi oferea un echilibru, ce se poate manifesta brusc în momentul în care simte că are puterea financiară sau poziția socială care să îi permită să se comporte așa cum și-a dorit dintotdeauna.

Iluzia dragostei cea vindecătoare
Mai este important de spus faptul că, aproape niciodată, o nouă relatie nu poate cu adevărat vindeca o persoană, în cazul în care aceasta are o tulburare psihică. Noua relație, va reuși doar pentru o perioadă destul de scurtă să creeze o senzație de bine, ce poate fi confundată cu vindecarea. Din păcate, noile partenere ajung să se confrunte destul de devreme cu problemele adevărate ale bărbatului, pe care, de cele mai multe ori, nu vor ști cum să le remedieze.
Ne întrebăm dacă problemele psihice ale bărbatului pot fi rezolvate înainte ca acesta să ajungă să își părăsească familia, răspunsul este, da. Doar ca, în cele mai multe cazuri, bărbatul nu recunoaște că are o problemă, o ascunde de-o viață, iar familia poate încerca din răsputeri să îl înțeleagă și să îl accepte în speranța că, vindecarea va apărea cumva de la sine.
Din nefericire însă, vindecarea nu apare aproape niciodata de la sine, tocmai de aceea, bărbatul respectiv, poate ajunge la concluzia că, vindecarea lui, este produsă de noua relație, ce îl face să se simtă mai bine ca niciodată. Sau, de noii sau vechii prieteni, alături de care decide să își trăiască viața mai intens, pentru că, această intensitate îi oferă senzațiile adevărate pe care familia nu i le-a putut oferi niciodată.
Soluția o poate reprezenta bineînțeles, un psiholog sau un psihiatru, prin ședințe de psihoterapie individuală dar și de familie, pentru a putea repara traumele trecutului, dar și pentru a gasi un plan de viitor comun, în care ambii soți să se simtă cu adevărat iubiți, apreciați, doriți… ceea ce vă poate face să vă simțiți cu adevărat împliniți. Marea întrebare se pune, totuși: veți putea oare convinge un bărbat matur și realizat, ce consideră că le știe pe toate și nu are nevoie de nimeni, să meargă la un specialist?

Articol: Psihoterapeut Constantin Cornea

Sursa : avantaje.ro

No Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.