Cum îți dai seama dacă te afli într-o relație toxică și ce poți face face

Posted: 14 august 2022 by Admin

psiholog bucuresti

Foarte multe persoane aflate într-o relație toxică se simt complet debusolate și descurajate. Nu-și dau seama dacă problema este la ei sau la partener. Dacă este o problemă de moment care va trece, sau este o altă etapă, toxică în care se află prinși ca într-o capcană.

De aceea, putem enumera câteva comportamente care ar trebui să vă dea de gândit:
celălalt are senzația că are întotdeauna dreptate și trebuie să faceți doar ce consideră el, fără a pune în discuție și a argumenta pentru a găsi împreună cea mai bună soluție.
– cere fără să ofere. Are pretenția să primească din partea celuilalt dovezi permanente de iubire, afecțiune, sprijin, înțelegere, sex, bani, sau orice consideră că are nevoie. Cerințele sunt imediate, și în cazul în care nu îi sunt îndeplinite, se supără, jignește, sau devine violent verbal sau fizic.
– are propriile valori legate de casă, carieră, copii, familie, cuplu, de la care nu abdică sub nicio formă și pe care, din nou, nu are nici cea mai mică disponibilitate de a le pune în discuție pentru a vă exprima opinia și pentru a găsi împreună cea mai bună soluție.
– are încredere exagerată în sine.
– are încredere în oricine în afară de tine.
– consideră că toți ceilalți îi sunt inferiori, proști, inculți, și nu are cum să își demonstreze cu adevărat superioritatea.
– are senzația că este o persoană specială, deosebită, cu talente extraordinare, care merită totul, însă nu poate demonstra, din vina altora. Ba din contră, dacă i se cere să rezume în ce constau toate aceste talente, devine nervos, recalcitrant, iritat.
– spune că oferă, dar o face foarte rar și pentru fiecare gest mărunt își dorește să primească laude exagerate.
– este o persoană invidioasă pe realizările celorlalți, considerând că realizările lor sunt doar de suprafață sau datorită norocului.
– dacă are succes este extrem de arogant, superior și lipsit total de empatie, considerându-i pe toți ceilalți, membrii familiei, partenera de cuplu, parteneri de afaceri, oameni obișnuiți la care apelează pentru anumite servicii, niște slugi care trebuie să îl servească în orice condiții.
– dacă nu are succes, toată lumea este de vină, toată lumea îl invidiază și conlucrează pentru a-l sabota.
– nu este atent la nevoile și emoțiile celorlalți.
– există posibilitatea să nu simtă nici un fel de emoție sau empatie față de parteneră sau față de nimeni altcineva, însă, atunci când este interesat, poate mima empatia pentru a primi ceea ce își dorește.
– fantasmează despre ceea ce are de gând să realizeze, fără a avea un plan cu adevărat.
– dacă îl întrebați de fostele relații, întotdeauna el a făcut și a dat totul, și întotdeauna altcineva a fost vinovat pentru că acea relație a luat sfârșit.
– poate mima suferința provocată de alte relații, doar pentru a vă prinde într-o capcană sentimentală și pentru a se asigura că își asigură astfel supremația.
– dacă simte cumva că vă pierde, este în stare de gesturi și promisiuni extreme, pentru a vă recuceri. Din păcate, toate acestea sunt doar un rol, pentru a se asigura că vă prinde din nou într-o capcană afectivă.
– este înclinat spre adicții de alcool, droguri, jocuri de noroc, relații pasagere, activități care presupun un grad de risc crescut.
Descrierile pot continuă, însă le-am enumerat pe cele mai întâlnite. Ce trebuie specificat este faptul că, nu trebuie ca partenerul/a să îndeplinească toate cele mai de sus, pentru a vă afla într-o relație toxică.
Vă aflați cu adevărat într-o relație toxică, chiar și atunci când nu vă simțiți apreciată, iubită, sprijinită. Sunteți mințită, păcălită, manipulată, șantajată, amenințată fizic sau psihic.
De asemenea, este important să înțelegem că în spatele descrierilor de mai sus, vă puteți afla într-o relație toxică cu o persoană care poate suferi de: tulburare de personalitate paranoidă, tulburare de personalitate schizoidă, tulburare de personalitate schizotipală, tulburare de personalitate antisocială, tulburare de personalitate borderline, tulburare de personalitate histrionică, tulburare de personalitate narcisică, tulburare de personalitate obsesiv compulsivă, tulburare de personalitate pasiv agresivă,
tulburare de personalitate sadică, schizofrenie, tulburare bipolară, ciclotimie, depresie, anxietate.

BEWARE OF…
Recomandarea principală se referă la voi, cei care considerați că există posibilitatea de a va află într-o relație toxică. Chiar dacă, citind cele de mai sus, sunteți înclinați să considerați că arătându-i partenerului descrierea, acesta se va regăsi și va merge la psiholog sau psihiatru. Va înșelați amarnic. Peste 90% dintre ei nu vor recunoaște descrierile de altfel evidente ale comportamentelor lor, de aceea, vă vor spune că, dacă simțiți nevoia, ar trebui să mergeți voi. Sau, mai rău, se vor supără crunt considerându-se jignit, încercând să vă convingă că nu este nimic adevărat și că totul este minunat, doar că aveți voi o pasă proastă.
De aceea, este important să mergeți voi la un specialist, psiholog, psihiatru, medic de familie sau, de ce nu, la un preot, pentru a discuta despre ceea ce vi se întâmplă. Puteți primi un diagnostic pentru partener/ă, dar și să aflați care sunt căile prin care, problemele acestuia, se pot rezolva, mai mult sau mai puțin.
Abia apoi, având un diagnostic și un plan de urmat pe pași, va puteți convinge de diagnosticul partenerului/ei, și, în cazul în care nu veți reuși să îl/o convingeți că este momentul să apeleze la un specialist, poate fi cazul să vă reorientati spre o nouă relație, până când, nu va fi prea târziu și pentru voi. Pentru că, de foarte multe ori, afecțiunile psihice ale partenerului/ei, nerezolvate la timp, ne pot afecta și pe noi într-un mod dramatic.

Autor: Psihoterapeut Constantin Cornea

Sursa: Avantaje.ro

No Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.