psiholog bucuresti

Top 4 modalități de a face față sentimentul de nesiguranță

Posted: 4 februarie 2023 by Admin

psiholog bucuresti

Ce să faci când nu știi ce să faci și simți că totul îți scapă de sub control?

Sentimentul de nesiguranță poate veni din teama de singurătate sau poate fi efectul unei traume de care putem fi mai mult sau mai puțin conștienți. Putem vorbi despre o despărțire, despre șomaj, despre o boală fizică sau psihică prin care trecem noi sau cineva drag, poate fi efectul negativ dat de o oboseală cronică sau de o adicție de droguri, alcool, medicamente. Am enumerat posibilele cauze ale sentimentului de nesiguranță pentru că, pentru a-l putea depăși, trebuie să conștientizăm care îi este cauza. Orice plan psihoterapeutic sau personal de depășire a sentimentului de nesiguranță trebuie indubitabil să țină cont de cauză.

Pașii simpli pentru depășirea sentimentului de nesiguranță pot fi următorii:

1. Profesionistul. Este important să apelăm la un psihoterapeut sau un medic specialist pentru că aceștia ne pot pune un diagnostic adecvat și ne pot cu adevărat ajuta să ne depășim problemele printr-un plan cât se poate de personalizat.

2. Familia. Poate fi chiar cauza nesiguranței, în cazul în care vorbim de un divorț, înșelat sau neînțelegeri grave. Dacă aveți aceste probleme, vă rog să vă întoarceți la punctul 1. Dacă nu, înseamnă că familia, părinții sau partenerul/a, pot reprezenta un factor important prin care vă puteți regăsi echilibrul. Discutați cu partenerul/a problemele prin care treceți și împreună puteți găsi cu siguranță o formulă ce vă poate scoate la liman. Sentimentele și afecțiunea partenerului/ei pot reprezenta un adevărat medicament pentru nesiguranțele pe care le resimțiți.

3. Prietenii sunt din nou o resursă importantă. Puteți să vă descărcați sufletul și găsi împreună cu ei soluțiile ce vă pot face să vă depășiți sentimentele de nesiguranță. Cum, de altfel, puteți redescoperi plăcerea de a interacționa cu persoanele dragi în tot felul de activități plăcute.

4. Activități de dezvoltare personală: sportul (înot, tenis, yoga, sporturile de echipă) vă pot ajuta să vă descărcați de energiile negative pentru a vă reîncarca bateriile. Sportul vă poate ajuta să vă depășiți anumite limite, vă poate da o stare de bine sau vă poate ajuta să interacționați sau să socializați cu prietenii. Cursurile de: dans, actorie, instrumente muzicale, bucătărie etc vă pot ajuta să vă cunoașteți mai bine, să cunoașteți noi persoane care au aceleași hobby-uri ca și voi, vă puteți face noi prieteni sau puteți simți bucuria de a învăța ceva nou și folositor.

Este important să spunem faptul că sentimentul de nesiguranță se poate transforma lesne în: depresie, anxietate, atacuri de panică, tulburări de personalitate. Vă poate afecta viața sexuală, somnul, alimentația. De aceea, prima indicație o reprezintă medicul. Chiar dacă nu considerați că suferiți de vreo afecțiune anume, nu este rău să apelați la un specialist pentru a vă asigura că sentimentele de nesiguranță sunt doar tranzitorii și nu v-au afectat mai mult decât puteți crede.

Sursa: garbo.ro

No Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.