psiholog bucuresti

De ce lunea este o zi atât de deprimantă

Posted: 17 august 2023 by Admin

psiholog bucuresti

„Ziua de luni este prima zi a săptămânii.Toți cei care resimt această zi într-un mod negativ, aproape depresiv, sunt în mod cert nemulțumiți de propria viață, familie sau job. De aceea, întrebarea care se pune din perspectivă psihologică este următoarea: urăști ziua de luni? Dacă răspunsul este da, încearcă să faci o introspecție și să descoperi, de fapt, ce urăști. Ziua de luni este doar un paravan în spatele căruia se pot ascunde o seamă întreagă de nemulțumiri, furie, deznădejde, depresie, anxietate și încă multe altele. Până nu vei rezolva toate aceste problemele de fond, lunea va rămâne ziua pe care o urăști””, subliniază psihoterapeutul Constantin Cornea pentru Gândul.

De multe ori, psihicul percepe începutul de săptămână ca pe o nouă agresiune, o nouă reîntoarcere spre ceva de care dorești cumva să scapi. „Acest aspect poate duce la modificări de comportament, la tulburări de personalitate, la dereglarea somnului, la dereglarea vieții sexuale, la probleme de alimentație, depresie, anxietate, atacuri de panică. Deci, gândiți-vă bine ce înseamnă, de fapt, lipsa de chef pe care o resimțiți lunea”, mai spune psihoterapeutul Constantin Cornea.

De unde vine starea aceea de anxietate, nervozitate, lipsă de chef? „Din toate acele aspecte care te nemulțumesc și la care te întorci la început de săptămână, iar acestea pot fi destul de multe. Poate fi vorba despre un job care nu îți place, o relație cu un șef care te stresează.

Dacă doriți, vă propun un exercițiu de imaginație. Cum ar fi dacă săptămâna voastră de lucru ar începe marțea. Nu cumva ar deveni marțea cea mai grea zi? Asta înseamnă că lunea este doar un nume, iar serviciul nu este tocmai ceea ce vă doriți”, adaugă specialistul.

Pașii pe care îi putem urma pentru a alunga stresul

1. Identificarea factorilor care ne produc nemulțumire: job, colegi, șefi. Încercați să descoperiți care sunt aspectele pozitive ale relațiilor ce vă nemulțumesc, chiar dacă, aparent, nu există. Totuși, jobul vă asigură existența, banii câștigați vă pot îmbunătăți viața, cu ajutorul lor vă puteți cumpăra ceea ce doriți.

2. Încercați să nu mai gândiți în alb și negru, pentru că asta vă poate aduce doar frustrare, anxietate sau depresie. Vinerea nu este cea mai frumoasă zi, iar lunea cea mai urâtă. În fond, ține doar de voi să faceți plăcută ziua de luni.

3. Dacă jobul este problema, puteți să personalizați spațiul cu lucruri care vă fac plăcere: o muzică ascultată la căști, o cafea de calitate, o discuție cu un coleg sau un prieten despre activitățile sau lucrurile care vă bucură.

4. Dacă nu reușiți singuri, apelați la ajutor specializat. Altfel, viitorul poate arăta destul de negru. În cazul în care chiar simțiți că vă apasă ceva, indiferent ce faceți, lunea vă simțiți îngrozitor. Din această cauză, puteți avea de suferit, atât în privința stării de sănătate, care se poate altera destul de repede, dar și în privința stimei de sine.

Autor: Psihoterapeut Constantin Cornea

Sursa: gandul.ro

No Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.