5 elemente simple ce iti pot aduce bucuria de a trai

Posted: 25 august 2019 by admin

A avea cu adevarat succes si a te simti implinit, reprezinta de cele mai multe ori, o ecuatie imposibila. Pentru ca nu stim de unde putem lua ingredientele necesare, dar si proportiile in care trebuie sa le folosim, pentru a ne castiga locul dorit, pe scena vietii. De aceea omul este tentat sa caute cu ardoare oriunde are senzatia ca isi poate gasi implinirea sufleteasca. Uneori poate avea senzatia ca fericirea vine la pachet cu o partenera de cuplu, alteori construind o cariera de succes. Sau mai poate crede ca, hartiile fosnitoare ale banilor, sunt soapte ce pot povesti, un basm frumos. Insa, dupa ce s-a simtit inselat de toate acestea, dupa ce considera ca a secatuit toate posibilele surse, poate avea tendinta sa se lasa in voia sortii sau in bratele unor afectiuni de natura fizica sau psihica.

Chiar daca nu exista reteta perfecta, totusi putem spune din experientele traite de cei care se simteau cu adevarat bine in pielea lor, care sunt elementele importante ce pot asigura succesul dar si implinirea de sine.

  1. Stima de sine echilibrata. Este cea care reprezinta fundamentul

personalitatii si baza unei stari de echilibru. Stima de sine se formeaza in copilarie, insa, poate fi redresata ulterior, cu ajutorul unui specialist. In fond, stima de sine este cea care isi spune ce poti oferi lumii, si ce poti primi in schimb, astfel incat, sa te poti simti implinit.

  • Familia. O familie sanatoasa, inseamna: buna dispozitie,
  • comunicare, planuri de viata comune dar si respect si sprijin reciproc. Acestea tin doar de cei doi si pot fi indeplinite cu siguranta, daca exista macar un pic de vointa.
  • Prietenii. Stim cu totii ca acestia te pot ajuta sa iti formezi o

familie sanatoasa, te pot ajuta sa iti gasesti un job sau sa iti construiesti o cariera. Alaturi de ei te poti bucura de momente de bucurie, de vacante, de sarbatori, sau pur si simplu, de savoarea unei cafele sau de o cina tarzie. Este foarte important sa aveti prieteni pe care sa va puteti baza. Nu unul, pentru ca nu va putea face fata, ci cat mai multi si cat mai de calitate. Daca credeti ca nu exista, incercati sa ii transformati voi, pe cei pe care ii aveti in jur. Asa va puteti bucura mai mult de relatia voastra.

  • Cariera. O cariera presupune, din perspectiva psihologica sa te

bucuri de ceea ce faci. Sau daca nu ai aceasta bucurie, macar sa fii bine platit, pentru a putea cu salariul, sa iti cumperi restul vietii tale.

  • Hobby-urile sunt foarte importante. Acestea iti pot oferi confortul

de care ai nevoie, atunci cand familia si prietenii sunt prea ocupati. Sau pot reprezenta bucuria de a impartasi activitati placute impreuna cu familia si prietenii. Un simplu joc de carti, o partida de pescuit sau de vanatoare, o zi la piscina intr-o zi torida de vara, o cina la lumina lumanarii, pot fi momente minunate, ce raman pe retina sufletului, ca un album de fotografii ce poate fi rasfoit atunci cand viata devine prea aspra pentru a o putea combate cu altceva.

               In loc de concluzie. Elementele de mai sus, sunt doar o parte din ceea ce pot aduce fericirea si bunastarea unei persoane. Daca credeti ca le-ai incercat pe toate, poate ar trebui sa va ganditi la un ajutor de specialitate. Un psiholog, va poate ajuta, sub mai multe forme, sa va regasiti increderea in sine, daca ati avut-o vreodata, daca nu, sa o construiti acum. Pentru ca niciodata nu este prea tarziu, sa va bucurati cu adevarat de viata.

Autor: Psiholog Constantin Cornea

Sursa : psiholog bucuresti Cornea Constantin