A creste sau a educa copii? Ce inseamna sa educi un copil

Posted: 26 octombrie 2015 by constantin.cornea

Este o diferenta imensa intre cresterea si educarea unui copil. Afla de la un psiholog ce inseamna de fapt sa educi un copil:

„Omul nu poate deveni om decat prin educatie.” (Immanuel Kant)

De nenumarate ori am remarcat in cabinet faptul ca parintii nu inteleg diferenta dintre a creste si a educa un copil. Mai mult decat atat, am vazut cat de agresivi devin daca se pune cumva in discutie calitatea lor de parinte, cat si modul in care inteleg sa isi petreca viata alaturi de proprii copii. Pentru a nu fi inteles gresit, am sa incep prin a spune faptul ca este o diferenta imensa intre cresterea si educarea unui copil.

A creste un copil presupune: sa il hraniti, sa il culcati, sa il trimiteti la scoala, sa il lasati la joaca….

A educa un copil inseamna:

1. Sa il hranesc gandindu-ma la calitatea si cantitatea mancarii. La orele de masa si la lipsa altor activitati atunci cand mananca. La mesele in familie ce pot constitui o traditie.

2. Sa il trimit la somn la anumite or, in functie de varsta copilului. Atunci cand este mic sa ii citesc povesti, cand se mareste sa citim impreuna si sa discutam ce a inteles, sa vizionam un film, un spectacol ingrijindu-ne de dezvoltarea lui culturala.

3. Scoala, este bine sa o alegeti macar in clasele primare, cat mai aproape de casa, pentru a nu-l solicita foarte tare, ducandu-l deja obosit la cursuri. Sa tineti indeaproape legatura cu invatatoarea pentru a sti in permanenta ce face si ce trebuie sa faca, dar si ce abilitati native are.

4. Joaca. Se stie ca un copil in primii ani invata prin imitatie. De aceea este bine sa va petreceti cat mai mult timp cu el, jucandu-va in cat mai multe feluri. De la jocuri de inteligenta la jocuri de perspicacitate sau memorare. Acesta este modul in care va asigurati ca dezvoltati in copil mai multe abilitati ce ii vor fi absolut necesare mai tarziu.

5. Mediul. Cand copilul creste aveti grija sa stiti cine sunt partenerii lui de joaca si modul in care acestia aleg sa isi petreaca timpul. Daca nu, veti putea descoperi, uneori prea tarziu, ca propriul copil a invatat sa fure, sa minta, sa scuipe, sa injure, sa se bata sau sa ia parte la grupuri rau famate sau la activitati antisociale.

6. Sa demonstrati prin propriul comportament ca tot ceea ce ii cereti lui va caracterizeaza. Astfel va vadea si modelul pe care sa il imite nu doar un parinte autoritar care cere lucruri pe care el insusi nu le face.

7. Comunicare dintre parteneri, trebuie sa fie pe un ton acceptabil, folosind cuvinte frumoase. Asa va invata si copilul vostru cum sa vorbeasca corect, ce inseamna dragostea si cum sa se manifeste mai tarziu atunci cand isi va gasi o partenera.

8. Codul bunelor maniere. Este bine sa fie cartea de capatai ce descrie relatiile dintre membrii familiei, dar si ale familiei cu neamurile, prietenii, colegii.

Rolul de parinte nu se capata la nasterea copilului, ci se construieste zi de zi, alaturi de partenera, alaturi de copil. Nimeni nu s-a nascut invatat, din acest motiv este bine sa apelati la un psiholog, chiar inainte de a decide sa deveniti parinti pentru a invata ce trebuie sa faceti pentru a creste copilul in armonie. Copilul este in fond reflexia familei din care provine, iar daca aceasta este destul de absenta, atunci devine reflexia mediului extern, dar tot din vina familiei. O familie echilibrata va da nastere si va educa un copil echilibrat. Iar daca lucrul acesta nu se intampla, ganditi-va unde si cum ati gresit.

Autor: Psiholog Constantin Cornea

Sursa : garbo.ro

No Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.