Care este ecuatia corecta a fericirii

Posted: 2 aprilie 2017 by constantin.cornea

Oamenii vorbesc depre fericire doar atunci când retraiesc anumite amintiri si îsi imagineaza ca o dorinta anume li se va indeplini. De multe ori însa, pun fericirea în relatie cu trecutul si viitorul, asa ca uita totalmente de prezent. În opinia specialistilor, acesta este un lucru total gresit, pentru ca, de multe ori, fericirea poate fi doar la un pas distanta.

Pentru cei mai multi, fericirea înseamna a avea ceva extern, care sa le umple golul intern. Acesta este însa complexul de inferioritate, care se naste din traumele trecutului sau prezentului. Când sunt copii îsi doresc sa creasca si sa devina adulti. Când sunt adulti vor sa realizeze lucruri marete, pentru ca mai apoi sa îsi „doreasca” sa retraisca sentimentele frumoase ale copilariei. Când sunt singuri se gândesc ca vor fi fericiti doar atunci când vor avea o relatie. Se îndragostesc de o persoana, la început o divinizeaza, dupa un timp o considera sursa propriilor nefericiri.

Când sunt bolnavi, de multe ori, se gândesc cât de bine le era când erau sanatosi. Îsi promit câte în luna, dar îsi revin din boala si revin la vechile obiceiuri. Omul se compara tot timpul cu ceilalti. Ce fericiti sunt altii pentru ca au masina, casa, bani, sanatate etc. Când ajunge sa aiba ceea ce aveau ceilalti, gaseste alte elemente de comparatie, stabilieste o alta competitie cu el însusi si cu viata, asa ca redevine nefericit.

Fericirea înseamna în primul rând sa fii în acord cu tine, cu ceea ce esti, cu ceea ce ai, ce ceea ce reprezinti. De fapt, acesta este echilibrul. Ecuatia corecta este: fericire = echilibru intern. Din pacate, clipa se traieste în graba, pentru ca exista fuga asta permanenta dupa himere. În general, ne gândim la viitor, dar pierdem astfel placerea de a trai clipa.

Clipa o traiesc doar cei care stiu ca nu mai au mult de trait. Doar ei îti pot spune cât de mult îsi doresc sa dureze o clipa, restul sunt doar oameni în alergare. Traiti clipa, pâna nu va forteaza viata sa o valorizati!

Familia, copiii, o strângere de mâna, un zâmbet, o gluma, un salut, o fapta buna, natura, culorile, muzica, poezia, teatrul, lectura, toate astea descriu clipe de fericire.

Clipa este o fotografie a unui moment în timp. Zâmbiti macar sa dati bine în fotografie. Bucurati-va, ca si cum cineva ar sta dupa voi cu un aparat de fotografiat tot timpul,  doar asa albumul vietii voastre va fi plin de bucurie.

Pentru a tinde spre fericire, omul trebuie sa descopere ce înseamna acesta pentru el. Poti afla fericirea daca îl privesti pe celalalt sau ceva ce îti aduce bucurie. Fericirea este un termen filozofic, este un deziderat, nu un plan. De aceea, daca te consideri nefericit, este cazul sa îti reevaluezi viata cu toate aspectele ei principale. În acest sens, poti pleca de la planul urmator:

1. Dezvoltarea personala.  Daca vei cauta înlauntrul tau, vei descoperi care sunt valorile tale, ce te motiveaza cu adevarat, ce îti place sa faci sau ce fel de persoane doresti sa ai alaturi.

Daca nu ai o familie sau o relatie, dar îti doresti, poti evalua care sunt elementele sau comportamentele ce te împiedica. La fel poti proceda si daca esti într-o relatie si vrei sa o îmbunatatesti.

Daca ai obiceiul de a numi prieten pe oricine, este bine sa îti evaluezi relatiile cu cei apropiati.

2. Miscarea si sportul nu trebuie sa îti lipseasca. Rolul sportului poate fi privit diferit. Facem sport: a). pentru sanatate b). pentru o stare de bine, pentru ca te ajuta sa te descarci atunci când te simti secatuit.c). pentru socializare. În parc, în sala, pe terenurile de sport poti întâlni persoane noi d). pentru a întretine relatiile cu prietenii, de afaceri, de cuplu.

3. Cultura. In orice moment, o carte buna, un spectacol de teatru, un film, sau un spectacol,  toate îti pot da o stare de bine.

4. Hobby-urile. Putem sa traim clipe frumoase, indiferent daca vorbim de dorinta de a colectiona lucruri, de a îngriji un animal de casa sau de a calatori

5. Job-ul. Regândirea acestuia te poate face din nou fericit.

a) Daca merita sa faci cariera, daca ai tot ce îti trebuie, cum te poti motiva.

b).Timp vs. suma câstigata, daca merita sau nu efortul.

c). Pregatirea profesionala sau reconversia personala.

6. Starea de sanatate. Evaluarea acesteia din timp în timp, analizele, vizita la medicul de familie, dentist sau psiholog, toate astea te pot scuti de foarte multe surprize neplacute.

7. Stilistul. Uneori, schimbarea imaginii poate reprezenta o motivatie în plus. De asemenea, o imagine corecta îti poate asigura succesul, indiferent de situatie.

8. Nutritionistul. Daca crezi în vorba care spune:”cine ma place ma place asa cum sunt”, si nu arati fenomenal de la natura, atunci te înseli amarnic. De aceea, un plan alimentar, ce a fost construit de un specialist, te poate ajuta sa arati impecabil, dar si sa te simti minunat în propria piele.

Daca vedeti un lucru urât, o fapta mizerabila, un prieten fals, înseamna ca nu va uitati unde trebuie.

Daca va simtiti nefericit, înseamna ca aveti planuri sau asteptari nerealiste de la voi si de la ceilalti. Dumnezeu ne-a facut perfecti, noi trebuie doar sa învatam sa ne bucuram de noi, de ceilalti, de natura, de viata. Daca nu reusiti singuri, apelati la un specialist. Daca vreti sa reusiti singuri, exersati. În fiecare clipa, în fiecare zi, în fiecare luna, la un moment dat veti simti!

Autor: Psiholog Constantin Cornea

Sursa : gandul.info