Cum ne afectează singurătatea la nivel fizic și psihic

Posted: 3 decembrie 2017 by admin

Pare un paradox, dat fiind că trăim în epoca rețelelor sociale, dar este o realitate: din ce în ce mai multe persoane se simt singure. Iar potrivit unui studiu, singurătatea crește riscul de boli și scade ani din viață.

8 milioane 500 de mii de români utilizează în prezent Facebook-ul. Dintre aceştia, aproape 24% sunt singuri. Paradoxal, cei mai mulţi dintre ei au sute şi chiar mii de prieteni. Virtuali însă.

Prietenia virtuală este minunată, dar conotaţiile ei lipsesc cu desăvârşire. Odată ce ai început să intri în lumea virtuală şi ştiind că te poţi ascunde după ceva, după un paravan, creezi o interfaţă în lumea virtuală poţi pune pe tine anumite calităţi pe care tu de fapt nu le ai. Lumea virtuală este una dintre cele mai păguboase forme de socializare, pentru că este o minciună şi pentru că poţi minţi la nesfârşit”, spune Constantin Cornea, psiholog.

În plus, multe persoane ajung să se izoleze în spatele unui ecran într-o lume virtuală aparent perfectă. De aici până la depresie este un singur pas.

„Persoana care suferă de singurătate poate face un întreg orizont al tulburărilor psihologice. Poate avea de la tulburări ale somnului la tulburări sexuale. Poate avea de la tulburări alimentare mâncat obsesiv-compulsiv obezitate pentru că stă toată ziua pe calculator şi mănâncă în exces până la tulburări comportamentale. Poate deveni nervos, poate deveni anxios, poate deveni depresiv. Poate ajunge să nu mai doarmă foarte bine, poate ajunge să umble prin locuri rău famate, poate mult prea mult să îşi piardă viaţa prin cluburi sau baruri”, adaugă Constantin

Cornea, psiholog.

Potrivit unui studiu, singurătatea poate chiar agrava bolile cardiovasculare şi accidentele vasculare cerebrale.

„Trec mai bine peste singurătate cei care se cunosc mai bine. Cei care au hobbyuri, cei care investesc foarte mult în propria carieră, cei care au prieteni adevăraţi cu care ies şi se simt bine şi eventual nu caută într-un prieten pe umărul căruia să plângă sau pe cineva pe care să-l asculte că se plânge. În marea lor majoritate prieteniile în România sunt pe premisa dacă nu te plângi tu, mă plâng eu”, afirmă Constantin Cornea, psiholog.

De aceea, starea de bine este strâns legată de relaţia cu cei din jur, în special cu familia.

„Bazele acestui tip de relaţie care se formează în copilărie ne ajută pe parcursul întregii vieţi pentru că de fapt noi creştem şi intrăm în relaţii cu colegi, cu profesori şi cu alţi oameni, iubiţi, soţ soţie şi atunci cumva este foarte important să ajungem să avem o relaţie sigură cu părinţii pentru că este o bază solidă pentru relaţiile viitoare pe care le vom avea”, spune Nina Sofian, psiholog .

Fericirea este compusă din mici bucurii. Și micile bucurii sunt date de prieteni, de carieră, de un animal de casă, de un hobby de o viaţă socială intensă sau nu, de adicţii pe care le ţii sub control. Toate acestea îţi favorizează o viaţă plină frumoasă. Persoana singură este o persoană la o masă pe care nu e nimic. Nu are de ce să se bucure”, afirmă Constantin Cornea, psiholog.

Autor: Psiholog Constantin Cornea

sursa: digi24