Nimfomania, Sindromul hipersexualităţii, Voyeurismul – tulburările sexuale despre care ne este teamă să vorbim

Posted: 5 ianuarie 2018 by constantin.cornea

Suntem sau nu mulţumiţi de viaţa noastră sexuală? Avem cumva fantezii despre care nu am vorbit cu nimeni sau pe care, în anumite momente sau contexte, ni le-am dori implinite?  

Sexul poate fi privit la modul simplist doar ca o necesitate sau, aşa cum este, de fapt, un factor complex ce ţine de emoţii, sentimente şi trăiri ce pot duce foarte uşor la echilibrul sau dezechilibrul unei persoane. Poate nu întâmplător se foloseşte sintagma “viaţa sexuală”, pentru că, de foarte multe ori, în lipsa sexualităţii nu putem vorbi despre o viaţă completă.

,,Orice problemă sexuală creeeză frustrare şi ruşine, devine un subiect tabu despre care nimeni nu îşi doreşte să vorbească.
În general, problemele de natură sexuală sunt urmatoarele: frigiditatea, ninfomania, anorgasmie, ejacularea precoce, lipsa erecţiei, masturbarea, problemel legate de dimensiunea aparatului sexual, bolile cu transmitere sexuală, trecutul sexual, bisexualitatea, homosexualitatea’’, precizează psihologul Constantin Cornea pentru CSID. 

Nimfomania, sexul exagerat cu unul sau mai mulţi parteneri, boală sau trăire?

„Din perspectivă psiho-sexuală putem spune că vorbim de o tulburare de personalitate. Pentru că indiferent cum am defini normalitatea, acest prea mult este de data aceasta semnul unui dezechilibru psihologic sau funcţional.

Nimfomania nu reprezintă o problemă doar din cauza dorinţei, ci pentru că persoana care suferă de această afecţiunie are şi alte boli asociate, cum ar fi o personalitate de tip “A”, anxietate, tulburare obsesiv compulsivă, depresie. Fiind o persoană în veşnică căutare de sex, când are parte, nu se satură, când nu îşi satisface această nevoie, este frustrată’’, spune psihoterapeutul.

 

Aceste nemulţumiri îi influenţează viaţa socială, profesională, familială, dar şi funcţiile biologice sau psihice.

Sindromul hipersexualităţii/hiposexualităţii la bărbaţi

Sunt două tulburări ce pot fi trecătoare sau pot fi considerate trăsături de personalitate. Sunt bărbaţi care îşi doresc să facă sex o dată sau de mai multe ori pe zi sau de câteva ori pe an. Uneori ţine de parteneră, dar, de cele mai multe ori, principala cauză este chiar bărbatul. „Oricare ar fi problema, indiferent dacă vorbim de hipo sau hipersexualitate, aceasta poate crea mari probleme de funcţionare din perspectivă psihică sau biologică.

De asemenea, aceste afecţiuni creează frustrare, furie, deznădejde, apare lipsa stimei de sine sau se declanşează mecanismele de apărare/compensare, cum ar fi: obsesiv-compulsivitatea, anxietatea, depresia, tulburarea bipolară’’, spune psihoterapeutul Cornea.

 

Factorul declanşator poate fi un eveniment profund traumatic, care poate apărea la vârste fragede, în relaţia cu părinţii sau cu cei apropiaţi. Indiferent dacă vorbim de o atmosferă încordată în casă, de certuri şi scandaluri, de abuzul emoţional sau fizic asupra copilului, toate acesta pot declanşa o tulburare a sexualităţii. ,,De exemplu, un bebeluş traumatizat poate descoperi destul de repede masturbarea ca factor de compensare.

Freud a descoperit printre primii masturbarea la bebeluşi, aceasta putând fi vizibilă când bebeluşul stă încordat câteva minute, se uită cu privirea în gol, apoi este cuprins de mişcări spasmotice’’, subliniază psihoterapeutul Constantin Cornea.

Drama este imensă pentru că nu există leac, dar salvarea se găseşte în noi. ,,De cele mai multe ori, tulburările sexuale presupun, ca factor de echilibru sau compensare, nevoia de celălalt. Dar, aşa cum experienţa mi-a dovedit, cel de lângă noi nu poate fi niciodată leac, tocmai pentru că are propriile dorinţe, pe care nu şi le poate lăsa nesatisfăcute pentru a rezolva problemele partenerei’’, susţine specialistul.

Persoana respectivă poate ajunge să sufere un dezechilibru psihic, care poate fi remarcat de ceilalţi prin prisma unor comportamente anormale: „Se poate instala un dezechilibru în relaţia cu cei apropiaţi, cu prietenii, societatea, manifestat prin lipsa relaţiilor de prietenie, lipsa perspectivelor de dezvoltare profesională, tensiuni majore în relaţia cu familia de origine. De asemenea, posibilitatea de a forma propria familie este foarte mică, pentru că partenerii care îşi doresc să joace şi rolul psihologului pentru cel ales sunt puţini”.

Voyeurismul- care este preţul plătit pentru o plăcere interzisă

„Voyeurii sunt cei care suferă de o tulburare psihosexuală gravă (denumită şi parafilie) care se caracterizează prin dorinţa sau plăcerea de a privi nuduri, organe genitale sau actele sexuale ale celorlalţi, în timp ce rămâne ascuns. Internetul, prin videochat sau site-urile porno, a devenit pentru o astfel de persoană principala sursă de a-şi satisface nevoile’’, afirmă psihoterapeutul.

Drama rezultă din faptul că nu îşi poate satisface nevoile psihosexuale oricând vrea, cu persoanele pe care le doreşte, iar asta poate duce la o seamă întreagă de afecţiuni psihice sau psihologice, de la tulburarea depresivă (sau tulburarea anxioasă) până la tulburarea bipolară etc.

„Deşi nu se cunoaşte factorul declanşator, personal consideră că această tulburare poate apărea în urma unui abuz. Repercursiunile pot fi nenumărate. Poate atrage oprobiul public, dacă este prins, sau divorţul, dacă partenera descoperă acest viciu. O astfel de persoană îşi poate pierde stima de sine, în cazul în care nu îsi poate satisface această nevoie, sau nu îşi găseşte o persoană care să îi înţeleagă problema şi să o accepte’’, explică expertul.

Autor: Psiholog Constantin Cornea

sursa: csid.ro