Anticipat sau nu, decesul cuiva drag lasa urme adanci, iar regasirea echilibrului pare de multe ori imposibila. De aceea, uneori, ajutorul vine din exterior.
Solutia intr-o astfel de situatie nu este nici pe departe simpla si tine de:
- Caracterul si temperamentul tau
- Planul de viata: familia, cariera, starea de santate proprie, hobby-urile
- Resursele pe care te bazezi: familie, prieteni, colegi, amic
- Modul in care s-a produs decesul
- Relatia pe care o aveai cu persoana decedata
- Constientizarea depresiei, radacinile depresiei si formele mai usoare sau mai grave pe care le poate capata aceasta.
Toti acesti factori dar si altii pot constitui repere pe care se poate construi un plan terapeutic corect, de real ajutor.
Intalnirea cu un psihoterapeut. Va ajuta in mod cert la identificarea resurselor personale precum si a resorturilor interne pe care te poti baza, pentru a suferi cat mai putin posibil si a reveni la normal in cel mai scurt timp.
Familia. Aici putem vorbi despre sprijinul direct si indirect venit din partea partenerului de viata, din partea fratilor sau surorilor. De asemenea, in cazul in care ai copii, acestia pot reprezenta motivatia de a merge mai departe. Prin activitatile curente ei iti vor reaminti cata nevoie au de tine si cat de importanta esti pentru ei.
Cariera. Timpul si obiectivele legate de munca reprezinta o buna modalitate de ocupare a gandurilor.
Prietenii si hobby-urile. Prietenii sunt foarte importanti in acest moment, ei trebuie sa stie cat si cand sa asculte, sa incerce sa te scoata cat mai des in oras pentru tot felul de activitati precum: teatru, film, spectacole.
Autor: Psiholog Constantin Cornea
Sursa : www.psychologies.ro