Ce se întâmplă dacă îți tratezi depresia la psiholog

Posted: 21 februarie 2018 by admin

“Am depresie” pare sa devina noul motto, dupa ce, ani la rand, “sunt stresat” a fost, si mai este inca, un fel de balaur cu sapte capete in spatele caruia se ascundeau toate problemele lumii, ce au ajuns sa ma haituiasca pur si simplu.
 

De ce este depresia atat de “la moda”? Pentru ca omul sufera si are nevoie sa isi certifice suferinta. Eventual dupa ureche, din auzite, prin comparatie si nu in cele din urma, prin imitatie. Este corect sa facem asta? Nu! Hotarat nu, pentru ca nici internetul, nici bolile prietenilor sau colegilor nu ne pot tine loc de diagnostic.

Ce este de facut?

Simplu. Apelati la un specialist, sa vedem despre ce este vorba. Este cu adevarat vorba despre un sindrom depresiv, distimie, cicltimie, este vorba despre un episod depresiv major, despre o tulburare bipolara, despre un episod mixt, putem vorbi de semenea de atacuri de panica sau putem vorbi despre o tulburare de personalitate, de dispozitie sau de comportament. 

Vedeti cat de complicate pot fi lucrurile? Si fiecare dintre posibilele diagnostice de mai sus pot fi valide, avand fiecare nevoie de o abordare distincta.    

Poate fi vorba de tratament? Daca devin dependent? Da ce, sunt nebun? Sau de ce am nevoie de specialist, eu pot trece singur peste toate, ca sunt puternic!
Posibil.

 Am vazut pacienti care au trecut singuri peste un episod depresiv major, dar nu doriti sa stiti cu ce costuri de energie in perioada de boala dar si cu ce transformari s-au ales, mai apoi, dupa ce greul a trecut.

Pentru ca, intr-adevar uneori este cazul de medicatie. Si asta nu inseamna ca sunt nebun. Poate insemna cel mult ca nu imi doresc sa fac pe eroul. Tot asa, daca ma pregatesc indeajuns, ma pot opera singur de apendicita…

Psihologul Constantin Cornea explică de ce este important să apelăm la medicul specialist în cazul în care ne confruntăm cu depresia

Daca apelam la medicatie este pentru ca ne dorim sa trecem mai repede peste perioada grea. Cam ca in raceala, stiti cum se spune. Iei sau nu medicamente, raceala tot in 7 zile trece. Dar nu este asa. Daca nu iei medicamente, durerile de cap sunt mai atroce, nu te poti concentra, nu te poti alimenta. Medicamentele ajuta. Pot crea dependenta? Da si nu. Daca sunteti oricum o persoana adictiva, nu daca le folositi asa cum medicul va recomanda.

Da, prietenul “X” a ramas dependent de medicamentele pentru somn.

 

Sau “Y” a ramas dependent de psiholog sau a reusit sa treaca singur peste. Acestea sunt doar supoziti. Mai cititi o data ce am scris mai sus legat de posibilele diagnostice. Este putin probabil sa suferiti de aceeasi boala ca si prietenul vostru, sa aveti aceleasi probleme, din aceleasi motive sau aveti acelasi caracter si temperament si sa functioneze si la voi exact ce a functionat la prietenul vostru.

Pentru a rezolva problema aveti nevoie sa urmati cativa pasi:

1.    Diagnostic la un specialist: medic psihiatru sau psiholog
2.    Urmarea tratamentului indicat
3.    Ameliorarea sau vindecarea problemei

Autor: Psiholog Constantin Cornea

Sursa : eva.ro