Iubirea de sine cu psihoterapeutul Constantin Cornea

Posted: 21 februarie 2018 by admin

   Ce inseamna iubirea de sine? Avem nevoie de ea?

Iubirea de sine inseamna o stima de sine echilibrata, care ne da motivatia si energia de a ne atinge scopurile. In exces se numeste narcisism si ne poate aduce mari deservicii in relatiile cu ceilalti.

Avem nevoie sa “tinem la noi insine”, pentru ca doar o persoana care se afla intr-o stare de echilibru poate oferi acelasi lucru celor din jur.

          Cum putem ajunge la o iubire de sine echilibrata?

Sunt doua mari categorii de care trebuie sa tinem cont: relatia eu-eu si relatia eu-ceilalti. In cadrul relatiei eu-eu, trebuie sa stabilesc care imi sunt calitatile si defectele adevarate. Pentru a intelege ce reprezint cu adevarat, ce pot oferi bun celorlalti. Dar si cum imi pot face, mie sau lor, rau.

Calitatile trebuie sa cuprinda elemente care tin de: talente inascute (desen, muzica, sport), talente dobandite ( pot comunica cu usurinta, sunt empatic, cald, cordial; cultura, educatie; limbi straine etc)

Defectele pot fi insiruite in urmatoarea maniera: vorbesc prea mult, nu stiu sa ascult, nu inteleg glumele, nu imi plac persoanele posesive, etc.

Dupa ce am conturat lista ce cuprinde suma calitatilor si a defectelor personale pot spune ca ma cunosc mai bine. Astfel pot trece la urmatorul pas, care imi sunt dorintele sau asteptarile legate de: familie, prieteni, cariera. In acest mod pot spune ce pun pe masa – din punct de vedere al călităților-  dar si ce doresc sa obtin de la ceilalti. Pentru ca trebuie sa fie un echilibru echitabil intre ceea ce ofer si ceea ce obtin.

Ma ajuta iubirea de sine la atingerea scopurilor?

Ma ajuta pentru ca imi confera stabilitatea si echilibrul necesare unei relatii corecte cu mine, dar si cu ceilalti. O stima de sine ce are o baza solida reprezinta o carte de vizita extrem de importanta. Daca imi exagerez calitatile si meritele inseamna ca sufer de o inflatie a eu-lui si trebuie sa rezolv neaparat aceasta problema. In schimb, daca sunt cu adevarat o persoana valoroasa, dar nu primesc mai nimic de la ceilalti, pot suferi de o depresie sau o forma de devalorizare a eu-lui, ramanand sa rezolv din nou, intainte de orice aceasta problema.

      Putem sa ne reglam singuri iubirea de sine?

Putem, daca avem puterea de a fi sinceri cu noi insine si asta se reflecta in listele de mai sus. Altfel, mai devreme sau mai tarziu, cei din jurul meu vor sesiza ca am probleme cu stima de sine, exagerata pozitiv sau negativ si, cu siguranta, se vor folosi de asta.

Eu recomand ca în cazul în care aveti o astfel de problema sa apelati la un specialist, mai exact la un psiholog. Este foarte important uneori sa intelegem si cum suntem vazuti din afara, dincolo de ceea ce credem noi. Dar sa fim si indrumati in demersul nostru, acela al dezvoltarii personale de calitate, de cineva care se pricepe, a mai facut asta si a avut rezultate. Succes!

Autor: Psiholog Constantin Cornea

Sursa: retetedesanatate.ro