psiholog bucuresti

Cum se poate rata un copil din cauza parintilor?

Posted: 1 martie 2018 by admin

Neintelegerile parintilor, adictiile, regulile diferite, imixtiunea bunicilor sau parerile prietenilor pot fi doar cateva motive ce pot forma un copil cu probleme. Dar sa vedem mai pe larg, care sunt elementele care formeaza caracterul unui copil, dar si care pot fi problemele acestuia.

    Tipuri de parinti toxici:

  • Parintii „realizati”, bogati sau cu putere sociala, profesori, medici, avocati, fosti sportivi de performanta, toti vor sa demonstreze ceva prin copil. Cum? Punand in carca acestuia, ceea ce ei nu au apucat sa realizeze sau ,din contra, toata greutatea unei familii ce reprezinta ceva pentru societate. Cum se manifesta ei?
  • “Ii ofer copilului tot ceea ce eu nu am avut”. Intrebare: el merita? Stii si ce sa ii ceri pentru a creste in echilibru?
  • “Mi-am dorit sa invat sa cant la un instrument, dar parintii mei nu si-au permis, asa ca pe copilul meu l-am dat la pian, chitara, etc”. Intrebare: si-a dorit si el sa isi cultive aceste calitati? Profesorul ce spune, are calitati native, este motivat, repeta cu drag? Sau o face cu lehamite…
  • “Eu am facut sport de performanta, ma stie toata lumea, si el trebuie sa faca si sa aiba rezultate mult peste ceea ce eu am obtinut, doar are conditii cum eu nici nu am visat”. Sau: “mi-am dorit mereu sa fac sport de performanta, dar parintii nu si-au permis sau nu m-au lasat, deci copilul meu, avand tot ceea ce isi doreste, poate face performanta”. Intrebare: are calitati native, merge cu placere la sport?
  • “Trebuie sa fie cel mai bun din clasa, pentru asta face pregatire de mic”. “Stie mult mai multe decat cei de varsta lui”. Intrebare: are intr-adevar dorinta de a invata cu placere? Daca stie mult peste cei de varsta lui, nu cumva se va plictisi considerandu-se superior celorlalti? Veti reusi toata viata sa il tineti la un nivel superior celor de varsta lui sau va cadea in depresie cand isi va da seama ca vin altii din urma care inteleg mai cu usurinta, invata mai cu placere sau sunt pur si simplu mai talentati?
  • Parintele sabotor. Este cel care ofera intotdeauna, pe ascuns, fara sa vada nimeni, sau de fata cu toata lumea, jucarii, cadouri scumpe, indiferent daca copilul merita sau nu. El nu tine seama de rezultatele copilului, daca sunt sau nu, pe masura a ceea ce primeste. Unde greseste el? Greseste in relatia cu partenera si cu copilul. Indiferent cat de mult si cat de bine isi doreste aceasta sa isi creasca copilul, indiferent cat vorbeste cu acesta sau cum incearca sa il invete lucruri bune, nu va reusi. Pentru ca primind  prea mult, prea usor si fara noima, copilul nu o va mai asculta. Asa se ajunge la un copil rasfatat, care stie doar sa ceara, fara sa ofere. Iar acest copil se va face mare, iar cerintele lui vor fi nelimitate.
  • Parintele dictator. Este cel care stie cel mai bine, doar el, ce are nevoie copilul. Nimeni nu are voie sa il atinga, sa ii spuna copilului ceva rau. Pentru ca este perfect! Copilul face doar ce vrea si cand vrea, pentru ca se simte acoperit. Cand vor aparea problemele? Prima data in raport cu partenerul ce se va simti exclus. Apoi cand copilul va merge la gradinita, scoala, unde nu i se va mai perimite sa se comporte necontrolat. Ce intelege parintele dictator? Ca ii este suprimata libertatea copilului, ca este de vina invatatoarea care nu este buna, copii care sunt rai, societatea care nu intelege cat de perfect este copilul. Ce uita parintele dictator? Faptul ca, societatea, nu are nevoie de indivizi care nu inteleg reguli si norme. Pentru ca asa este construita societatea si copilul nu are cum sa o schimbe. Cine va avea de suferit? In primul rand copilul. Pentru ca va fi la limita de a fi exclus mereu din clasa, din mediul de prieteni. Apoi parintele care va ajunge sa fie din ce in ce mai exagerat in a acoperi “nazbatiile” propriului copil. Pana cand, crescand, acestea nu vor mai putea fi acoperite.

Factori toxici externi:

  • Bunicii. Pot fi cei care tind sa ofere exagerat de multa libertate copilului. Iar libertatea exagerata duce la formarea de indivizi ce se integreaza foarte greu in societate.
  • Bona. Daca nu are de oferit decat timpul ei si eventual dragoste, poate fi toxica. De ce? Pentru ca un copil are nevoie de atentie, are nevoie sa te joci cu el, sa canti, sa dansezi, sa construiesti, sa ii raspunzi la intrebari, sa il ajuti sa experimenteze, sa comunice, sa stie cand si unde libertatea lui incalca libertatea celorlalti. Din pacate, foarte multe bone nu au de oferit decat timpul lor. Si asta se vede de obicei prea tarziu, cand caracterul copilului este deja format si il face sa intre in conflict mai mereu cu societatea.
  • Prietenii/colegii. Cei care datorita adictiilor  sau pentru ca au nevoie de voi sunt in stare de orice. Astfel pot sa va “toarne miere in urechi”, doar pentru ca le sunteti sefi sau va permiteti sa faceti cinste. Asa puteti ajunge sa credeti ca sunteti cei mai cei, ca nimeni nu este ca voi. Daca nu ati mai face cinste, daca nu le-ati face cinste, daca casa voastra nu ar fi loc de promenade, oare v-ar mai ridica asa in slavi?

Ce probleme poate avea un copil crescut fara norme, valori, educatie?

  • Tuburari de personalitate
  • Tulburari de comportament
  • Adictii: alcool, droguri
  • Tulburari alimentare: obezitate, anorexie, bulimie
  • Tulburari sexuale

Cum se manifesta acestea?

  • Rezultate slabe la invatatura, chiul, batai cu colegii. Neterminarea studiilor
  • Dorinta de “a da un tun”. Adica de a face bani foarte multi, foarte repede
  • Acoolism la varste fragede
  • Furtul de obiecte din casa pentru a le transforma in bani pe care ii termina rapid
  • Necunoasterea valorii banilor, in sensul in care oricat i-ati da, ii cheltuie imediat
  • Apartenenta la grupuri rau famate: gasti de cartier, baieti de bani gata, prostitutie
  • Accidente auto (pentru ca sunt sub infuenta alcoolului, pentru ca oricum il scapa familia, pentru ca nu respecta regulile de circulatie)
  • Batai, scandaluri
  • Nu isi doresc sa se angajeze, pentru ca ei sunt “cineva” datorita renumelui familiei, sau propriului renume in cartier. Nu pastreaza un loc de munca, considerand ca munca nu este pentru ei

Cum se termina de obicei o astfel de poveste?

Foarte prost. Pentru ca resursele familiei nu pot fi nelimitate. Printr-un accident de ale carui consecinte nu mai poate fi absolvit. Printr-un scandal ce duce la ranirea unui parinte, a unui prieten sau a propriului copil. Mai mult decat atat, odata ce parintii imbatranesc, se pot opune din ce in ce mai putin, iar exagerarile lui sunt din ce in ce mai mari. Asta putand duce la falimentul familiei din perspectiva financiara, la divort sau la certuri fara sfarsit.

Autor: Psiholog Constantin Cornea

Sursa : retetedesanatate.ro