Există criza bărbatului de 40 de ani? Explicaţiile psihologului

Posted: 3 martie 2018 by admin

Trec bărbaţii printr-o criză la 40 de ani sau ea poate apărea şi la 20, de 30, 67 sau 71 de ani? Este acela momentul în care cel aflat într-un impas, într-un moment al vieţii, caută cumva să evadeze, iar atunci se sprijină pe trăiri superficiale, ba chiar ajunge să îi şocheze pe cei din jur? Părerile sunt împărţite, dar iată ce spune specialistul!

Criza nu are legătură cu vârsta, ci cu o situaţie de viaţă. Dacă bărbatul trece printr-un divorţ la 37 de ani, 3 luni şi 4 zile, atunci criza poate fi legată de divorţ şi nu are legătură cu vârsta. Tot aşa dacă rămâne şomer sau află că îl înşală nevasta”, precizează psihologul Constantin Cornea pentru Ce se întâmplă, doctore?

S-a tot încercat, de cercetători de diferite naţii, să se găsească vârsta la care, indubitabil, apare o criza. La început vorbeau de criza la 40 de ani, apoi s-au mai gândit şi au spus că, de fapt, criza apare din 5 în 5 ani, începând cu 35 de ani.

Personal, după o grămadă de ani şi de pacienţi, pot spune cu siguranţă că o criză legată de vârstă nu există. Toate crizele sunt legate de situaţii dramatice pentru individ, cum ar fi decesul cuiva drag, boala sau suferinţa unui apropiat, propria boală, divorţul, înşelatul, amanta, şomajul, examenele personale etc”, susţine psihologul Constantin Cornea pentru Ce se întâmplă, doctore?

De cele mai multe ori, depăşirea crizei ţine de caracterul, temperamentul, realizările personale ale individului. Este extrem de important ce a realizat acesta până la apariţia crizei, dar şi care îi sunt elementele de sprijin. Dacă are familia, colegii sau prietenii aproape, dacă îşi poate permite un cadou excentric sau o vacanţă, ce îl poate deconecta de sursa crizei.

 

„Într-adevăr, există şi indivizi care se plâng de o criză existenţială, care a apărut pe neaşteptate, imediat ce au schimbat prefixul. Ei bine, din perspectivă psihologică, putem vorbi doar despre dorinţa individului de a atrage atenţia. În cazul în care reuşeşte să sensibilizeze pe cineva cu criza lui, poate ajunge să creadă şi el din ce în ce mai mult în ea. Doar aşa se poate îmbolnăvi cu adevărat, când răspunsul afectiv al celor apropiaţi îi confirmă statutul de victimă.

Dacă ceilalţi nu îl bagă în seamă sau îl deturnează, dacă se îndrăgosteşte de o altă persoană sau dacă este avansat în carieră, criza va dispărea ca prin farmec’’, adaugă psihologul.

Dacă aveţi un partener, prieten, amant, coleg care se plânge de o criză a vreunei vârste, cel mai indicat ar fi să îl trimiteţi la un specialist.  Este cel mai bine aşa, iar rezultatele pot fi absolut spectaculoase.

 

Cum poate fi depăşită criză în opinia specialistului:

Cauza crizei. Aşa cum am spus, criza de 40 de ani este o legendă. În spatele ei se pot afla o seamă întreaga de probleme ce ne-au adus în situaţia de a o blama. Aceste probleme pot fi legate de relaţia de cuplu, de carieră şi serviciu, de lipsa prietenilor sau de prietenii toxici etc.

După identificarea cauzei, trebuie să luăm măsurile necesare în funcţie de aceasta.

Problemele de sănătate ale nostre sau a celor dragi. „Dacă suntem bolnavi sau dacă avem lângă noi o persoană care suferă de o anumită afecţiune trebuie să apelăm la un medic specialist. Acesta ne poate reda starea de sănătate. Dacă boala este gravă şi şansele sunt mici este bine să apelaţi la un specialist”, susţine psihologul.

Animozităţi în relaţia de cuplu. Dacă nu aveti un partener/ă trebuie aflat de ce se întâmplă acest lucru. „Sunteţi prea narcisişti, prea pretenţioşi sau pur şi simplu timizi, ori nu ştiţi cum să abordaţi o persoană de sex opus. Dacă aveţi o relaţie şi consideraţi că nu vă simţiţi înţeleşi, iubiţi, apreciaţi, mergeţi la un psiholog. Terapia de familie poate face minuni.

De foarte multe ori, familia de origine poate constitui un adevărat factor toxic şi trebuie rezolvată această problema. Prietenii toxici, adictivi, imaturi, prea intruzivi, pot fi din nou o sursă de certuri în familie. Şi raporturile cu aceştia trebuie reglate”, adaugă Constantin Cornea.

Probleme în relaţia cu copilul. Dacă aveţi impresia că acesta nu face ceea ce trebuie, că nu se dezvoltă în direcţia potrivită, are prietenii nepotrivite sau nu învaţă cât ar trebui, apelaţi la un psiholog. „Astfel, puteţi descoperi unde şi cu ce aţi greşit, dar şi cum puteţi îndrepta greşeala”.

Piedici în carieră. „Dacă vă simţiţi neapreciaţi la serviciu, dacă sunteţi subplătiţi sau încărcaţi cu sarcini, dacă nu aţi realizat până la această vârstă ceea ce v-aţi propus, pentru că vă doreaţi să lucraţi într-un alt domeniu sau să atingeţi un nivel mult mai ridicat, înainte de a cădea în depresie, de a face atacuri de panică, apelaţi la un psiholog. Se poate recalibra strategia legată de carieră şi puteţi ajunge acolo unde v-aţi propus, dacă planul este bine gândit.

Ba mai mult, puteţi înţelege că visele din tinereţe nu au nicio legatură cu propriile calităţi, acesta fiind motivul pentru care nu aţi realizat ceea ce v-aţi propus. În acest caz se gândeşte o strategie legată de dezvoltarea abilităţilor sau cunoştinţelor necesare realizării scopul propus’’, mai spune psihologul Constantin Cornea.

Prietenii. Dacă sunt toxici, dacă vă invadează viaţa sau dacă vă mint sau vă folosesc în interes personal sau dacă lipsesc cu desăvârşire din viaţa voastră, înseamnă că este o problemă ce trebuie rezolvată.

Depăşirea traumei. Dacă aţi descoperit cauza, trauma poate fi depăşită. Doar aşa puteţi depăşi, cu adevărat, problema, cu tot ceea ce a produs-o, fără a vă mai ascunde în spatele unei anxietăţii, a unui compartament obsesiv-compulsiv sau al atacurilor de panică.

Oricât de neagră vi s-ar părea viaţa la un moment dat, pentru orice problemă există o soluţie. Trebuie doar să vedeţi care este acel specialist ce vă poate ajuta. Eroismul de a încerca să treceţi singuri peste o criză vă poate costa enorm şi poate lăsa sechele mari pe o perioadă lungă de timp.

Autor: Psiholog Constantin Cornea

Sursa : csid.ro