PRIETENII CARE TE CALCĂ PE CAP

Posted: 25 martie 2018 by admin

Am învățat în ani de zile ce înseamnă să-ți faci prieteni. Am pierdut relații vechi, am câștigat altele noi, am fost trădată, am greșit și eu, am plâns, m-am revoltat, dar nu-mi pare rău. I-am câștigat pe oamenii care chiar contează. În prietenie n-au loc ambițiile, orgoliile, banii, frustrările, invidiile, egoismul. Când ai îndoieli, când ți-e teamă să-ți arăți arăți slăbiciunile, să-ți spui secretele, să plângi, să fii așa cum ești tu… pleacă, n-ai pierdut nimic. Prietenia înseamnă exact invers.

Întotdeauna mi-a fost frică de prietenii falși. Cei care-ți zâmbesc, te îmbrățișează, te lasă să le plângi pe umăr și apoi scot cuțitul, fără să clipească.

Apoi, sunt cei “libidinoși”. Nu vrei prietenie, se bagă ei cu forța în viața ta. Te mângăie pe umăr, îți fac complimente chiar și atunci când nu e cazul, se oferă să te ajute, deși nici nu ți-a trecut prin minte să le ceri vreodată ajutorul, ca în final să descoperi… că au ei un interes. Sunt cei care te provoacă la bârfă, cei care vor să afle că nici ție nu ți-e foarte bine. Li se citește pe față bucuria atunci când aud dramele altora. Nu le cădeți în plasă. Zâmbiți-le și fugiți cât vă țin picioarele.

“În general, prietenii sunt cei de la care avem cele mai mari așteptări, dar și cei care ne pot provoca cele mai mari dezamăgiri. Lângă ei bucuria este mai intensă, iar necazul pare mai suportabil. Lumea prieteniei este o lume aparte, vie, efervescentă, schimbătoare sau ternă. Oricum ar fi, alături de prieteni sau împreuna cu ei, trăim și schimbăm experiențe, ne transformăm, creștem sau coborâm, oferim și primim.” – Constantin Cornea, psihoterapeut

Psihologii spun că-s mai multe categorii de prieteni toxici. În ce poate consta o prietenie nocivă?

ADICȚIILE – sunt otrava ce se degustă în grup, dar otrăvește personal. Prietenii sunt cei care ne provoacă să fumăm, să consumam alcool sau droguri, pentru a fi ca ei, pentru a ne accepta în grup. Dacă aveți prieteni adictivi, feriți-vă! Principiul este simplu: boala se ia la omul sănătos nu sănătatea la omul bolnav! Adicțiile prietenilor vor deveni ale voastre. Oricare ar fi ele: alcool, droguri, medicamente, țigări, nu aveti nevoie de ele. Nu vă otrăviți trupul de dragul prieteniei!

PRIETENI CU TULBURĂRI DE PERSONALITATE SAU DE COMPORTAMENT  – indiferent dacă vorbim de prieteni: narcisiști, hedoniști, paranoizi, borderline, depresivi, anxioși, compulsivi, agresivi, vorbim despre o problemă de sănătate mentală. Chiar dacă abordarea pare exagerată, nu este nici pe departe așa: riscați să fiți poluați de afecțiunile prietenilor. Vă dau un exemplu, în timp, depresia lor, poate deveni a voastră.

RELAȚIILE CU SEXUL OPUS – statistic, aproximativ jumătate dintre divorțuri sunt cauzate de prieteni. 

PRIETENUL IMATUR – este cel care, indiferent de dorința voastră de a vă construi o familie sau o carieră, dorește doar să se distreze, “să își trăiască viața misto”, pentru că dacă “nu o face acum, atunci când?” Pe lângă distracție mai este necesară și munca pentru a construi o carieră sau timpul pentru a întemeia o familie. Nu uitați, este un timp potrivit pentru toate. Ceea ce nu realizați la o anumită vârstă, este posibil să nu mai reușiți niciodată.

JOBUL – Aici, aș spune eu, e cercul vicios. Facem și desfacem prietenii la job pe bază de interese, de tabere, de putere, de funcții. Ne punem măști să fim plăcuți, să ne integrăm, jucăm o mie de roluri… Pierdem sau câștigăm? Ține de oameni, cred eu. De calitatea lor… restul e bârfă, e cancan, e invidie. Rar câte-o prietenie adevărată.

PRIETENII TOXICI – Imposibil să nu aveți un astfel de exemplar în jur. “Face totul să vă acapareze cu problemele lui”, spune Constantin Cornea. Eu le spun “vampiri energetici”. Depresivi, obositori, încercați veșnic cu cele mai grave probleme, plictisitori. Nu știu să asculte, nu te întreabă dacă ți-e bine. Au toate calitățile AȘA NU.

“O prietenie adevarată, este un inter-schimb de valori aproximativ identice. Un prieten târât de propriile traume, adicții, probleme de viață, vă poate trage într-o prăpastie, nu neapărat cu știință, din care vă va fi greu să ieșiți. ” – Constantin Cornea, psihoterapeut

“Marea înțelepciune constă în a-ți alege doar prietenii ce nu te vor sili să faci compromisuri” Camil Petrescu

Să vă fie de folos! Mulțumesc, Constantin Cornea! Aștept și experiențele vostre legate de prietenii!

Autor: Psiholog Constantin Cornea

Sursa : lorenaburlacu.ro