Cum ne tradeaza gesturile?

Posted: 22 aprilie 2018 by admin

Este foarte interesant din perspectiva psihologica sa dezbatem un subiect atat de vast. Cu atat mai mult cu cat, seriale de genul “Lie to me”, au creat aproape o isterie in incercarea de a arata, cat de usor poate fi sa “vezi” cumva dincolo de cuvintele celuilalt.

De ce? Pentru ca, de cele mai multe ori, oamenii tind sa ascunda ceea ce gandesc cu adevarat, pentru a transmite ceea ce considera oportun sau potrivit persoanei careia I se adreseaza sau momentului in care are loc conversatia. Ori are mai de graba legatura cu interesul sau imediat sau ulterior, mai mult decat este legat de faptele sale.

            Aceasta componenta a comortamentului uman, ce contine toate informatiile adevarate, dincolo de cuvinte poarta denumirea de limbaj nonverbal. Iar limbajul nonverbal poate contine pana la 90% din mesajele pe care le transmitem, involuntar sau asumat, celorlalti si inglobeaza: modul in care ne imbracam, ne asortam, ne aranjam parul, ne ingrijim corpul, mimica fetei, gesturile pe care le facem atunci cand vorbim sau ascultam, pozitia corpului, locul pe care il ocupam la o masa in functie de spatiul incaperii, adictiile, etc.

            Trebuie insa, inainte de orice, sa subliniem faptul ca, nu exista gest care sa aiba o conotatie universal valabila. Cum se spune de exemplu, despre gestul de ati incrucisa bratele, inseamna ca te inchizi sau te aperi. In anumite context, la anumite persoane poate insemna ca le este frig, sau sunt dezinteresati de subiect.      

            Deci inainte de orice, prima regula consta in a intelege mimica si gestica celuilalt, care sunt elementele pe care le face din imitatie sociala sau familiala, care ii sunt ticurile, obiceiurile, obisnuintele.

            Apoi este important sa vedem care este interesul lui, in ceea ce ne priveste, pentru a merita sa incercam sa ii descifram adevaratele intentii.

            Daca i-am inteles mimica, gestica si interesul, apoi nu mai trebuie decat sa fim atenti la mesajele contradictorii dintre mimica, gestica si ceea ce spune.

Dar sa vedem cateva elemente simple ce ne pot ajuta sa intelegem cu adevarat ceea ce gandeste celalalt independent de ce ne spune:

            Vocea. Tonul vocii, ritmul vorbirii pot indica cu usurinta daca celalalt isi doreste sa ne minta sau sa ne impresioneze. O voce ridicata poate arata autoritate sau complex de inferioritate pe care celalalt incearca sa il ascunda printr-un complex de superioritate. Ritmul poate denota o tulburare de personalitate, un interes ce nu il poate masca, sau pur si simplu, timiditate.

            Cuvintele. Modul de a construi frazele, pot denota o educatie superioara. Deasemenea se poate remarca daca este o persoana optimista sau pesimista in functie de cum isi prezinta viata si asteptarile. Ascultand cu atentie ce ni se povesteste, putem intelege daca este vorba despre un flirt, despre un prieten care se descarca, despre un psihopat, sau un depresiv.

            Ochii sunt oglinda sufletului. De la cat de ingrijiti sunt pana la ridurile din jurul lor, toate sunt mesaje ce ne spun despre viata interlocutorului. In general, o persoana care minte este o persoana care nu ne priveste in ochi, care clipeste des, sau care se uita prin noi. Pentru ca o persoana care minte, are un anumit grad de anxietate si aceasta trebuie cumva descarcata.

            Gura, grimasele, colturile cazute, ridurile din jurul gurii, toate reprezinta o harta a emotiilor ce poate fi interpretata.

            Pozitia corpului. O pozitie dominatoare, este atunci cand individul sta cu spatele drept si privirea usor condescendenta. Cum de atlfel o pozitie umila este usor de recunoscut dupa spatele arcuit si capul tinut intre umerii ridicati.

            Un alt aspect ce ne poate face sa intelegem mai multe despre celalalt decat isi doreste el, tine de cateva afectiuni psihologice.

            O persoana care minte, va avea in mod cert un anumit grad de anxietate in functie de interesul pe care il preprezentam dar si de experienta lui. Aceasta anxietate trebuie cumva eliberata si eliberarea ei se poate manifesta prin: rictus, scarpinat, ticuri ale mainii, balanganitul piciorului, privire nesigura, strans din ochi.

            O persoana care flirteaza, este o persoana care te priveste destul de des, isi mangaie parul isi schimba pozitia corpului.

Ce mai poti descoperi daca esti atent la interlocutor?

            Poti remarca uneori, cu foarte multa usurinta, o tulburare psihica grava, o tulburare de personalitate, sau pur si simplu o timiditate exagerata.

            Dar sa vedem care pot fi, conform cu gravitatea lor, elementele ce le putem descoperi la cel cu care discutam:

  1. O tulburare psihica, cum ar fi o schizofrenie. Un comportament sever dezorganizat, o imbracaminte total nepotrivita, delirul sau o halucinatiile, pot lesne duce cu gandul la o boala grava ce trebuie tratata de urgenta.
  2. O tulburare de personalitate. Daca vorbim de un personaj ce se imbraca strident, care foloseste un ton teatral, putem sa ne gandim la un narcisic sau un histrionic. In schimb daca vorbim de o persoana care nu are prieteni, ce se exprima cu greutate, ce se fereste cat poate de socializare, putem vorbi de o tulburare de personalitate schizoida.

Psihopatia poate fi mai bine inteleasa daca descoperim la timp capacitatea lor de a manipula, lipsa de empatie foarte bine mimata printr-un sarm desavarsit, dar si atentia exagerata la detalii. Aceasta atentie deosebita la detalii ii diferentiaza clar de sociopati, acestia fiind foarte agitati, nervosi, dezorganizati, insensibili si aroganti.

  1. O tulburare de comportament. Daca aflam ca o persona din fata noastra a avut episoade de agresiune fata de oameni sau animale, daca a distrus bunuri, daca obisnuieste sa minta sau sa pacaleasca, atunci trebuie sa stim ca vorbim de o tulburare de comportament.

Este important sa incercam sa privim pe cei apropiati prin prisma de mai sus. Pentru ca, de foarte multe ori, am descoperit in cabinet boli grave, ce se manifestau clar de la inceputul unei relatii (de cuplu, de prietenie, de serviciu), dar pe care partenerul sanatos nu a stiut sa le descifreze la timp.

            De ce este important sa descifram ce reprezinta de fapt interlocutorul si ce doreste cu adevarat de la noi? Pentru a nu cadea in plasa unui psihopat, pentru a ne creste sansele la o negociere, pentru a sesiza cand suntem manipulati de o persoana care are importanta pentru noi. Insa pentru a atinge un prag ridicat de dezvoltare in aceasta stiinta trebuie sa apelam la un specialist. Altfel totul poate ramane doar un roman interesant, palpitant, care ne-a oferit anumite imformatii ce ni se par simple, dar care nu ne-a creat acea abilitate de “ a vedea dincolo de cuvinte”, de care aveam nevoie.

Autor: Psiholog Constantin Cornea

Publicat in Sapteseri.ro