Desenele animate ce contin agresivitate – o problema?

Posted: 12 iulie 2018 by admin

Din nefericire, de multe ori, pentru a castiga timp pentru ei sau pentru anumite activitati sociale sau profesionale, parintii isi lasa copilul sa priveasca la televizor, considerând ca il lasa in siguranta.

Emisiunile preferate de copii sunt, in principal, cele de desene animate. „Acestea, din nefericire, s-au departat de mult de scopul educativ pe care il aveau atunci când au aparut”, ne-a spus Constantin Cornea, psihoterapeut, despre desenele animate.

Iata ce crede un psihoterapeut despre desenele animate.

 

Mai intai, iata caracteristicele desenelor animate clasice:

  • Temele erau simple, usor de inteles de copii si se refereau in principal la faptul ca binele invinge raul;
  • Prezentau mici povestioare pline de talc cu imagini de basm;
  • Muzica era linistitoare li de multe ori auzeau chiar mici arii din opere celebre;
  • Intamplarile erau haioase, destindeau sau distrau copilul;
  • Fiecare desen animat tinea putin, avand la baza o povestioara simpla.

 

Desenele animate din ziua de azi au urmatoarele caracteristici negative:

  • Personajele de cele mai multe ori nu seamana cu nimic din viata reala: animale, oameni;
  • Actiunea este agresiva, cuprinde lupte incrancenate, ura si multa violenta;
  • Muzica este tensionanta, cu multe bubuieli, voci extreme de agresive. De asemenea, tonul folosit de personaje este unul ridicat, amenintator;
  • De cele mai multe ori acestea nu au o idee de baza, pe care sa o explice copiilor prin parabole sau metafore de imagine sau de context. Singura idee urmarita consta in a atrage copilul prin imagini dramatice.

 

Cateva efecte negative care pot aparea datorita faptului ca desenele animate contin violenta:

  • Probleme legate de somn: copilul sare din somn, viseaza urat, tipa in timpul somnului, ii este frica sa doarma singur, face pipi in pat, nu poate dormi decat cu o lumina aprinsa. Mai tarziu pot aparea urmatoarele probleme: va dori sa doarma cu parintii pana la o varsta inaintata, insomnia, se trezeste obosit, cosmaruri nocturne;
  • Probleme legate de alimentatie: tinde sa manance aproape orice in timp ce se uita la televizor fara legatura cu senzatia de foame, mai degraba legate de ceea ce vede si de dorinta de a face ceva din cauza tensiunii pe care o resimte. Mai tarziu pot aparea probleme de genul: obezitate, anorexie, bulimie, mancat obsesiv compulsiv;
  • Probleme legate de interactiuni sociale, scolare: tendinta de a lovi, tendinta de a jigni, tendinta de a chiuli sau de a nu dori sa invete. Mai tarziu poate dezvolta urmatoarele probleme: rezultate scolare slabe, chiul, asocieri cu grupuri infractionale, furturi din casa, de la colegi sau de la prieteni, relatii cu persoanele de sex opus bazate pe grandomanie, dezvoltarea de adictii cum ar fi: fumatul, consumul excesiv de alcool, drogurile.

 

Concluzia psihologului:

In primul rand copilul se dezvolta intotdeauna conform cu mediul. Daca o parte insemnata din timpul lui il petrece la televizor urmarind desene animate care contin violenta, atunci va invata sa se comporte in consecinta, violent. Cu alte cuvinte, spune-mi la ce te uiti ca sa iti spun cine esti.

Astfel incat putem vorbi despre copii care urmaresc desenele animate care contin agresivitate ca au toate sansele sa isi strice: sanatatea, viata sociala si de cuplu, pentru ca violenta nu poate aduce decat violenta, iar o data ce esti obisnuit de mic sa lovesti si sa agresezi, lumea va invata sa se comporte cu tine in doua feluri: iti raspund tot cu violenta sau te marginalizeaza.

Asa ca aveti grija de modul in care va cresteti copiii pentru ca ceea ce investiti in ei veti regasi mai tarziu in forme mult evoluate.

 

Autor: Psiholog Constantin Cornea

Sursa: csid.ro