Ce avantaje si dezavantaje iti aduce sexul spontan

Posted: 22 iulie 2018 by admin

Ai avut de curand niste vise cu tenta sexuala? Esti intr-o relatie si ti-e dor de noptile pline de pasiune pe care le traiati la inceput? Sau doar ce ai divortat si ai nevoie sa iti recastigi stima de sine? Sunt multe intrebari la care sexul spontan – cu beneficiile si dezavantajele lui – poate fi raspunsul. Pentru mai multe detalii venite din partea unui om care stie despre ce vorbeste, l-am rugat pe Constantin Cornea, psihoterapeut, sa ma lamureasca daca e sau nu bine sa (ne) incurajam initiativa unei partide de sex spontan.

Din punctul de vedere al psihologului, sexualitatea sau libidoul este pulsiunea cea mai intima si greu de controlat a omului. Din acest motiv sexualitatea neimplinita duce la o forma de angoasa destul de greu de acceptat si descifrat in psihoterapie.

Exprimarea angoasei se traduce prin vise de tot felul: erotice, colorate, pline de simboluri. Sau sublimari cum ar fi: arta: fotografie, pictura, muzica sau dans. În genere libidoul contine cea mai mare cantitate de energie pe care omul o poate folosi in egala masura, constructiv sau distructiv.

Sexul spontan este forma cea mai vie de descarcare de energie sexuala si incarcare cu energie functionala. Poate aparea in cuplu sau in afara lui, poate deveni o constanta care sa imbunatateasca viata de cuplu sau sa aduca acel ingredient extern care reface stima de sine. Dar sa vorbim despre ambele situatii, in cuplu si in afara acestuia, pe rand.

Sexul spontan in cuplu

Poate fi o metoda lucrata la psiholog sau care sa plece din fantasmele unuia dintre parteneri. Loc de desfasurare, avantaje si dezavantaje.

Loc de desfasurare: oriunde in functie de fiecare cuplu in parte. Acasa, in bucatarie sau in dormitor, in masina, in lift, pe bloc sau la birou, intr-o cabina de proba sau in toaleta unui mall. Putem vorbi despre sex normal, oral sau orice alta forma asupra careia ambii parteneri au convenit.

Avantaje: reda stima de sine, facandu-i pe parteneri sa se simta doriti. Adrenalina locurilor publice le poate aduce, celor mai dezinhibati un plus de placere. Sexul spontan poate reda stralucirea cuplului ceea ce poate duce la avantaje multiple si pe alte planuri: comunicare, hobby-uri sau de ce nu, o mai buna cunoastere a nevoilor intime personale.

Dezavantaje: posibilitatea de a fi prinsi asupra faptului, sau o anxietate crescuta a unuia dintre parteneri care se simte impins sa faca lucruri prea nebunesti, fata de modul in care se considera construit.

Sexul spontan in afara cuplului

Apare dupa o despartire sub forma unei aventuri sau a unei noi relatii. În cazul persoanelor casatorite apare ca o forma de descarcare de frustrari, de incercat lucruri nepermise in cuplu sau pur si simplu pentru a vedea cum este sa faci sex cu o alta persoana.

Locurile de desfasurare pot fi aceleasi, redate mai sus, sau multe altele.

Avantaje: redarea stimei de sine in cazul unei despartiri sau redescoperirea sexualitatii in cazul in care in cadrul cuplului acest capitol tindea sa isi piarda mult din stralucire. Deasemenea in cazul persoanelor casatorite le poate oferi sansa unei noi relatii, de completare in cazul amantei sau de cuplu in cazul in care se decide ca noul partener este mai bun decat cel vechi.

Dezavantaje: in cazul in care persoana casatorita este prinsa, poate capata oprobiul partenerului sau societatii si poate duce la destramarea cuplului. În cazul persoanelor singure, sexul cu prea multi parteneri ocazionali le poate limita posibilitatea unei relatii stabile sau le poate face mai mult sau mai putin dezirabile in societate.

Concluzia psihologului:

Sexul spontan are avantaje, dar si dezavantaje, important este sa fie pe deplin asumat de persoana sau de cuplu pentru a se bucura doar de partile bune.

Dorinta sexuala neimpartasita duce la angoasa si poate provoca persoana sa faca lucruri sub demnitatea ei, de aceea se recomanda si pentru persoanele singure dar si pentru cele casatorite, psihoterapia. Aceasta le va ajuta cu siguranta sa isi gaseasca echilibrul in viata personala fara a se expune riscurilor.

Autor: Psiholog Constantin Cornea

Sursa : csid.ro